Οικονομία

Νέα συνεργασία της ΜΕΤΚΑ με το Ιράν “Θ”

metka

Νέα συνεργασία για τη ΜΕΤΚΑ στο Ιράν αναζητεί ο «όμιλος Μυτιληναίος» και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση των πρώτων συζητήσεων. Ταυτόχρονα στοχεύει και σε σύναψη συμφωνιών στην εγχώρια σκηνή για το φυσικό αέριο και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές θα είναι οι βασικές κινήσεις του ομίλου για το 2016 σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ευάγγελου Μυτιληναίου στην ετήσια συνάντησή του με αναλυτές. Καθοριστικές για την πορεία και την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου είναι οι κίνδυνοι από τη μεταβλητότητα που επικρατεί στις τιμές των εμπορευμάτων. Αναφερόμενος στο 2015 τόνισε ότι συνολικά ήταν μία καλή χρονιά για τον όμιλο, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 δείχνουν ότι θα είναι μία χρονιά-πρόκληση, η οποία θα στρώσει το έδαφος για ικανοποιητικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμβόλαια στο φυσικό αέριο και από τα οποία θα επωφεληθούν τόσο η μεταλλουργία, όσο και ο ενεργειακός κλάδος του ομίλου.
Τα αποτελέσματα του 2015 θα είναι καλά για τη ΜΕΤΚΑ, ενώ και η Protergia είχε ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο. Τα καθαρά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας. Το αλουμίνιο επηρεάστηκε από τη μεταβλητότητα και τις χαμηλές τιμές στο δ’ τρίμηνο.
Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία σε ό,τι αφορά στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» μετά την αναδιάρθρωση με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην τριετή συμφωνία για τους μισθούς με το σωματείο εργαζομένων. Η Protergia αύξησε το μερίδιο αγοράς στη λιανική αγορά και έχει βασικό στόχο τη μείωση του δανεισμού. Για τον ενεργειακό κλάδο, η ΜΕΤΚΑ βρίσκεται σε προκαταρκτικές συμφωνίες προκειμένου να συνάψει νέα συμφωνία στο Ιράν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η αισιοδοξία στον όμιλο για το 2016 εστιάζεται στη σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, η οποία θα βοηθήσει στη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους σε πολλούς κλάδους. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας και τις ευρύτερες εξελίξεις στο εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το