Τοπικά

Νέα στέγη για το υπουργείο Τουρισμού με εμπνευστή τον Κώστα Λούλη

Σε ημερολόγιο – απολογισμό του γενικού γραμματέα Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Λούλη, που συνοδεύεται και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ξεδιπλώνονται πτυχές του έργου του στο υπουργείο, με ιδιαίτερη αναφορά στην καθοριστική συμβολή του προκειμένου το υπουργείο Τουρισμού να αποκτήσει νέα στέγη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε, σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«15 Ιουλίου 2019. Για πρώτη φορά πέρασα την πόρτα του υπουργείου Τουρισμού (Λεωφόρος Αμαλίας 12), πρωί – πρωί μαζί με τους υπαλλήλους, ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων.
Χωρίς να συστηθώ, γύρισα έναν – έναν τους διαδρόμους, όλων των ορόφων, φτάνοντας στον 6ο όροφο, όπου έδωσα το παρών στον υπουργό, κύριο Χάρη Θεοχάρη.
Εκεί γνώρισα και τον υφυπουργό, κύριο Μάνο Κόνσολα.
Όσο άριστη εντύπωση μου έκανε από την πρώτη ημέρα η γνωριμία με τα δύο αυτά αξιόλογα κυβερνητικά στελέχη, τόσο αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε η ακαταστασία και η χειρίστη εικόνα που συνάντησα στους διαδρόμους και στους χώρους εργασίας του υπουργείου.
Στην πρώτη μας σύσκεψη, οι δύο γενικές διευθύντριες αναφέρθηκαν στην έλλειψη χώρων και στην αναγκαιότητα ενοικιάσεως του παράπλευρου κτιρίου.
Τις διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή είχε αρχίσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και έλειπε ουσιαστικά η υπογραφή.

Το γεγονός ότι θα έπρεπε το κράτος να πληρώνει περί τα 3.600.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια (υπουργείο Τουρισμού – ΕΟΤ), προβλημάτισε πολύ τη νέα ηγεσία του υπουργείου.
22 Ιουλίου 2019. Παρουσίασα στους κ.κ. Θεοχάρη και Κόνσολα την πρότασή μου με φωτογραφίες από το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Ambassadeur και μετέπειτα Εφετείου Αθηνών (Σωκράτους 65 – Αγίου Κωνσταντίνου, Ομόνοια), ιδιοκτησία του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). Θεώρησα πως η μακροχρόνια μίσθωση αυτού του κτιρίου των 10.400 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, θα ήταν ιδανική.
Αν δεν συνέβαινε κάτι απρόοπτο στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για τον Σεπτέμβριο του 2019, θα νοικιαζόταν 500.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό, όμως, δεν θα πήγαινε σε κάποιο όμιλο ή ιδιώτη, αλλά στη «μάνα» μας, δηλαδή στο κράτος. Φυσικά, θα υπήρχε ένα κόστος ανακαίνισης.
25 Ιουλίου 2019. Το υπουργείο Τουρισμού ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός. Στην τετραμελή σύσκεψη εκείνης της ημέρας, αφού ο υπουργός και ο υφυπουργός του ανέπτυξαν τους στόχους και τις ενέργειες των πρώτων ημερών, εγώ του ανέφερα την πρότασή μου σχετικά με τη μεταστέγαση του υπουργείου στην Ομόνοια.
Γνωρίζοντας την τετράγωνη λογική του και τα οράματά του, από το βλέμμα του και μόνο κατάλαβα το πόσο χάρηκε και αμέσως υιοθέτησε την πρότασή μου.
17 Φεβρουαρίου 2020. Το κτίριο περιήλθε στο υπουργείο Τουρισμού! Τα σχετικά έγγραφα υπεγράφησαν από τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, κ. Ευάγγελο Κωνσταντίνου,

Με τα νέα πλέον δεδομένα:
– Δεν είναι αναγκαία η μίσθωση του παράπλευρου κτιρίου (Λ. Αμαλίας 14).
– Τα συνολικά ετήσια ενοίκια που θα έφταναν τα 3.600.000 ευρώ, θα είναι τώρα μόνο 500.000 ευρώ.
– Η συνολική επιφάνεια όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, από 8.000 τετραγωνικά μέτρα, θα είναι 10.400 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή επιπλέον επιφάνεια 30%.
11 Μαρτίου 2020. Οι εκπρόσωποι του ΕΤΕΑΕΠ, κ.κ. Αναστάσιος Νταρζάνος και Νικήτας Οικονομίδης, παρέδωσαν επισήμως τα κλειδιά του ακινήτου της οδού Σωκράτους 65.
Την ίδια περίοδο, παράλληλα με τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα και τις ενέργειές μου για την απόκτηση του νέου κτιρίου, ασχολήθηκα:
– Mε τον ευπρεπισμό των εσωτερικών χώρων του υφιστάμενου υπουργείου (τάξη – καθαριότητα).
– Με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας του προσωπικού.
– Με τη σύμπτυξη σε ενιαίους χώρους τμημάτων που ήταν διάσπαρτα, τόσο σε διαφορετικούς ορόφους όσο και σε άλλα κτίρια.

Αρχικά, δώδεκα φορτηγά μετέφεραν 120 ντουλάπες με παλαιά έγγραφα, συνολικού όγκου 120 κυβικών μέτρων, στις αποθήκες του ΕΟΤ στου Ρέντη.
Κλείνοντας επτά μήνες στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού, θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω έναν απολογισμό του άμεσα ορατού έργου που πραγματοποίησα.
Για όλες αυτές τις εργασίες δεν επιβαρύνθηκε το δημόσιο, καθότι ανέλαβα προσωπικά την κάλυψη αυτών των δαπανών.
Αυτές οι βασικές παρεμβάσεις που βελτίωσαν την εσωτερική εικόνα του υπουργείου, έγιναν παράλληλα με την τρέχουσα εργασία της Γενικής Γραμματείας.
Η ευκαιρία που είχα να γνωρίσω τη νέα γενιά των κυβερνητικών στελεχών, γενικών γραμματέων και συμβούλων, ήταν για εμένα πολύτιμη. Αισθάνθηκα πραγματικά δέος από το υψηλό επίπεδο, τη μόρφωση και την οξυδέρκειά τους.

Διανύοντας το 65ο έτος της ζωής μου, με επίγνωση πως είμαι σε μια ώριμη πλέον ηλικία από εκείνους της «παλαιάς σχολής», χωρίς μάλιστα να διαθέτω ιδιαίτερους τίτλους μεταπτυχιακών και διδακτορικών, έχοντας βασικά την εμπειρία της παραγωγής, της αγοράς, καθώς και των ρυθμών εργασίας του ιδιωτικού τομέα, προσπάθησα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ενασχόλησή μου με τα κοινά, ώστε να ανταποκριθώ τόσο στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού όσο και εκείνων που με εξέλεξαν πρώτο δημοτικό σύμβουλο Βόλου.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη των προϊσταμένων μου, πραγματοποίησα ένα ορατό έργο, που πιστεύω πως είναι το θεμέλιο για την ευπρεπή εικόνα που επιβάλλεται να έχει διαχρονικά το νέο υπουργείο. Με όλες μου τις δυνάμεις, έχω σαν σκοπό πλέον την υλοποίηση αυτού του οράματος, ενός υπουργείου που έχουμε ως στόχο να ξεπεράσει στο εγγύς μέλλον το 30% του ΑΕΠ, γιατί ο τουρισμός είναι πραγματικά η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.
Το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας όχι απλά δικαιούται, αλλά είναι υποχρεωμένο να έχει ένα εμβληματικό, εντυπωσιακό κτίριο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το