Τοπικά

Νέα σελίδα συνεργασίας ΤALOS με «Μαγνήτων Κιβωτό’-Πάντρεμα νέων τεχνολογιών με πολιτισμό και τέχνες

Μια νέα σελίδα συνεργασίας μεταξύ της ομάδας TALOS, δηλαδή της ομάδας που εδώ και 9 χρόνια δραστηριοποιείται έντονα και ειδικεύεται σε δράσεις STEAM και εκπαιδευτικής ρομποτικής και του φορέα της μητρόπολης για την ανάδειξη του πολιτισμού, «Μαγνήτων Κιβωτός», έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό με δυναμικές προοπτικές ως προς τη συμπόρευση των νέων τεχνολογιών με τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του νεανικού κοινού.
Η συνεργασία αυτή εμπεριέχει διάφορους άξονες δράσεων με επίκεντρο τα παιδιά και τους εφήβους. Εδώ και λίγες εβδομάδες τα εργαστήρια του TALOS στεγάζονται στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου που φιλοξενεί επίσης εδώ και χρόνια το Στέκι Παιδιού Δήμου Βόλου, στη συμβολή των οδών Πολυμέρη με Περραιβού. Οι δράσεις της ρομποτικής αλλά και των άλλων καινοτόμων πρακτικών ξεδιπλώνονται στην μεγάλη αίθουσα του ισόγειου χώρου του Πνευματικού, αλλά και στους δύο πρώτους ορόφους, όπου εκεί βρίσκεται και το Στέκι Παιδιού του Δήμου Βόλου. Η ομάδα TALOS αλλά και η «Μαγνήτων Κιβωτός» έχουν ως κοινό στοιχείο το ότι δημιουργήθηκαν μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων καταφέρνοντας ως εγχειρήματα να ευδοκιμήσουν, αφού κάλυπταν στους τομείς δράσης τους ανάγκες που είχε η τοπική κοινωνία.
Ο παιδαγωγικά υπεύθυνος του TALOS και συμβασιούχος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Σπύρος Κούριας επισήμανε πως «από το 2016 δραστηριοποιείται η ομάδα μετά από πρωτοβουλία καθηγητών και ερευνητών του πανεπιστημίου. Από τότε, πάνω από 3.000 παιδιά και έφηβοι μέσα σε 45.000 ώρες εργαστηρίων έχουν μυηθεί στα πεδία της μηχανικής, της τεχνολογίας, της φυσικής και των μαθηματικών, ασχολούμενοι μεταξύ άλλων με την ρομποτική, τη συγγραφή Κώδικα, το Internet of things και τελευταία τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)».

Πολύπλευρη συνεργασία
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η φετινή χρονιά των δράσεων του TALOS άρχισε με ακραίες δυσκολίες λόγω των πλημμυρών. Τον Σεπτέμβριο χάσαμε όλο μας τον εξοπλισμό που στεγαζόταν στο κτίριο Ευφραίμογλου επί της οδού Ιάσονος, όπου ανήκει στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, καταφέραμε με τη βοήθεια των συνδρομών των γονέων καθώς και δωρεές που υπήρξαν, να αναπληρώσουμε μέρος του εξοπλισμού και να είμαστε πλήρως λειτουργικοί διεξάγοντας τα εργαστήρια χωρίς σοβαρά προβλήματα. Επειδή όμως η κατάσταση στους χώρους που ήμασταν το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν βιώσιμη, αναζητήσαμε με οργανωμένο τρόπο μια νέα συνεργασία και τη βρήκαμε στη φιλόξενη αποδοχή του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και της «Μαγνήτων Κιβωτού». Η συνεργασία είναι πολύπλευρη, δηλαδή εκτός από την απλόχερη διάθεση των χώρων, υπάρχει ο στόχος του εμπλουτισμού των δράσεων και με νέα πεδία, όπως ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με τέχνες, τον πολιτισμό. Θα μπορέσουμε ως TALOS επίσης να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και σε ευρύτερο κοινό, αλλά και στους παιδικούς σταθμούς της Mητρόπολης.
Ο κ. Κούριας σημείωσε πως η δράση TALOS άρχισε από το πανεπιστήμιο, τώρα βρίσκεται υπό άλλη σκέπη, ενώ στον προγραμματισμό είναι η «Μαγνήτων Κιβωτός» να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Νίκος Τσούκας τόνισε πως η «Μαγνήτων κιβωτός» φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια δράσης έχοντας διαπιστώσει πως μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στο νεανικό κομμάτι της κοινωνίας μας μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία με τον Talos. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η πλήρης εγκατάσταση και λειτουργία των εργαστηρίων, θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα βάζοντας τις ιδέες για να δούμε τι μπορούμε να υλοποιήσουμε».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανέβηκε στην Α2 ο Ολυμπιακός

  Ένα μεγάλο «ερυθρόλευκο» πάρτι στήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Βόλου για την άνοδο της γυναικείας…

10 Απριλίου 2024

Τρεις 13χρονοι δέχθηκαν άγρια επίθεση από ομάδα συμμαθητών τους κατά τη διάρκεια εκδρομής

Ένα ακόμα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων καταγράφεται σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, με θύματα τρεις 13χρονους…

10 Απριλίου 2024

Σιωπηλή Παρουσία: Η Ενδοσογιακή Βία στην Ελλάδα

  Της Ράνιας Γάτου Ποιήτριας, Δοκιμιογράφου, Εικαστικού Στον περίπλοκο και συχνά αόρατο κόσμο της ενδοσογιακής…

10 Απριλίου 2024

Διακοπή νερού σήμερα σε δρόμους του Βόλου

Από τη ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώνεται ότι: Την Τετάρτη 10/4/2024 λόγω εργασιών αποκατάστασης βλάβης στη διασταύρωση των…

10 Απριλίου 2024

Η κόντρα καλά κρατεί μεταξύ Βόλου και Κηφισιάς με εκατέρωθεν ανακοινώσεις

Ο Βόλος βρίσκεται μια «ανάσα» από την παραμονή στη Σούπερ Λιγκ, μετά τις τρεις νίκες…

10 Απριλίου 2024

Αχιλλέας Μπέος “Δεν υφίσταται θέμα σύλληψης”

Από το Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο έγινε η ακόλουθη δήλωση: Σχετικά με τα περί…

10 Απριλίου 2024