Ελλάδα

Νέα «όπλα» για τους Ελληνες 007 στο κυνήγι των καρτέλ

newego_o_420_54622170

Η πληροφορία που είχε φτάσει στα γραφεία της Δίωξης Ναρκωτικών ότι στην Ελλάδα δρούσαν μέλη του μεξικανικού καρτέλ Colima Colima, υπήρξε η απαρχή μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που οδήγησε στον «εντοπισμό» 230 κιλών κοκαΐνης από τον Παναμά.

Αν δεν υπήρχε όμως το… βαθύ λαρύγγι, ο άνθρωπος που οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να «φυτέψουν» στη σπείρα, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και αποδείξεις για τη δράση της, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τους ειδικούς να αποδείξουν την ακρίβεια των πράξεων των βαρόνων της κόκας.

Δεν ήταν η πρώτη, ούτε και η μοναδική φορά που ο insider της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του ΣΔΟΕ αποτέλεσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας σε πολύκροτη υπόθεση ναρκωτικών – κάτι τέτοιο συνηθίζεται ως πρακτική και από υπηρεσίες άλλων χωρών. Ωστόσο στην Ελλάδα υπήρχε ένα κενό στις δυνατότητες που μπορούσαν να δοθούν στους ανθρώπους που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι των Αρχών με τα καρτέλ.

Πλέον, αξιωματικοί και πληροφοριοδότες έχουν πλέον τη νομική θωράκιση για να προβαίνουν -υπό την εποπτεία εισαγγελέα- σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών, μεταφορά εμπορευμάτων, ίδρυση εταιρειών — βιτρίνες, προκειμένου να εξαρθρώσουν σπείρες διακίνησης ναρκωτικών. Προβλέπεται η έκδοση νόμιμων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ, αδειών οδήγησης, ελληνικών διαβατηρίων κ.ά. σε undecover αστυνομικούς, αλλά και ιδιώτες ? insiders, για τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ, των Τελωνείων και του Λιμενικού Σώματος. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τις διευρυμένες δυνατότητες που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η διαδικασία
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Υποδομών και Ναυτιλίας και όπως σημειώνεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποφάσισαν τον καθορισμό της διαδικασίας: «α) έκδοσης των στοιχείων συγκάλυψης των ελεγκτικών οργάνων ή των ιδιωτών, οι οποίοι με σκοπό την ανακάλυψη ή τη σύλληψη προσώπου που διαπράττει αδικήματα των άρθρων 20, 22 και 23 Ν. 4139/2013 (σ.σ.: νόμος περί ναρκωτικών) δρουν ως αγοραστές ή μεσολαβητές ή μεταφορείς ή φύλακες ναρκωτικών ουσιών ή με άλλους τρόπους που δεν δημιουργούν ούτε επιτείνουν κινδύνους για τρίτα πρόσωπα, β) έγκρισης της διενέργειας συναλλαγών εκ μέρους τους με αυτά τα στοιχεία και γ) έγκρισης της διάθεσης των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για τις ανάγκες της συγκαλυμμένης δράσης τους».

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4139/2013, ο αστυνομικός, ο λιμενικός, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ ή ο ιδιώτης που δέχεται να συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να πιαστούν οι βαρόνοι, μπορεί να δημιουργήσει εντελώς νέα ταυτότητα, που θα του επιτρέψει να μην αποκαλυφθούν τα πραγματικά του στοιχεία. Με νέα στοιχεία στο δελτίο ταυτότητας, το διαβατήριο και το δίπλωμα οδήγησης, αλλά και νέο ΑΦΜ, το «βαθύ λαρύγγι» θα μπορεί να ανοίγει εταιρεία, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ή να παρουσιάζεται ως υπάλληλος. «Ο αρμόδιος για τη δίωξη ναρκωτικών προϊστάμενος της υπηρεσίας καθορίζει τα συγκαλυμμένα στοιχεία του οργάνου ή του ιδιώτη που επιλέγεται να ενεργήσει σε συγκεκριμένη κάθε φορά υπόθεση και ζητεί με εμπιστευτικό έγγραφο από την υπηρεσία του και τις λοιπές αρμόδιες αρχές την κατά περίπτωση έκδοση και χορήγηση των απαραίτητων αδειών, εγγράφων, πιστοποιητικών και στοιχείων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές υποχρεούνται για την άμεση και κατά προτεραιότητα ικανοποίηση του αιτήματος, χωρίς την προσκόμιση των προβλεπόμενων για την έκδοση δικαιολογητικών», σημειώνεται στην ΚΥΑ. Στη διαδικασία έκδοσης των ψεύτικων στοιχείων «συμμετέχουν» όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών της χώρας.

Επιπλέον, για τους σκοπούς της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων, οι undercover άνθρωποι των Αρχών θα μπορούν να ανοίγουν κάθε είδους λογαριασμούς και μερίδες, να συνάπτουν σχέσεις με πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), όπως και Ανώνυμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ). Επίσης, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις προς φορείς του Δημοσίου, να προβαίνουν σε εμπορικές ή άλλες συναλλαγές και να κάνουν αιτήσεις προς Τελωνεία, Φορολογικές Αρχές και αγοραπωλησίες.

«Στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν επιβάλλονται κατά του προσώπου που δρα συγκαλυμμένα οποιεσδήποτε διοικητικές κυρώσεις που τυχόν προβλέπονται για τις εγκριθείσες συναλλαγές συγκαλυμμένης δράσης του», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Με προσωρινή ισχύ
Τα έγγραφα, οι άδειες και τα στοιχεία της συγκαλυμμένης δράσης ισχύουν μέχρι το τέλος της ανάκρισης ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον εισαγγελέα αν δεν ασκηθεί ποινική δίωξη. «Απαγορεύεται η χρήση και αξιοποίηση των ανωτέρω εγγράφων, αδειών, πιστοποιητικών και στοιχείων για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν της διενέργειας ελεγκτικών πράξεων του άρθρου 28 παρ. 1 Ν. 4139/2013 για την υπό διερεύνηση υπόθεση», τονίζεται.

Ο νόμος προβλέπει και τη δυνατότητα εκταμίευσης χρηματικών ποσών. «Σ’ εκείνον που διενεργεί την ΕΔΕ προσκομίζονται τα παραστατικά για τα ποσά που διατέθηκαν για τις ανάγκες της συγκαλυμμένης δράσης (δαπάνες ενοικίων, κίνησης κ.λπ.), το παραστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος για την επιστροφή των αδιάθετων χρηματικών ποσών και η απόφαση δέσμευσης των ανευρεθέντων κατά την επιχείρηση μετρητών ή κατατεθειμένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσών που είχαν διατεθεί για τη συγκαλυμμένη δράση και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Εφόσον διαπιστωθεί από το πόρισμα ότι έγινε ορθή χρήση των ποσών ή ότι απωλέσθηκαν και δεν είναι δυνατό να επιστραφούν, εκδίδεται χρηματικό ένταλμα ισόποσο του μη επιστραφέντος ποσού από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) που είναι αρμόδια για την υπηρεσία που διαχειρίστηκε το χρηματικό ποσό που δεν επιστράφηκε», εξηγείται.

‘ΚΑΥΤΟ’ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
Με μέριμνα του προϊσταμένου της υπηρεσίας που ενεργεί και εποπτεύει την επιχείρηση, όλα τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν καταστρέφονται υποχρεωτικά με συγκεκριμένη διαδικασία όταν ολοκληρωθεί η ανάκριση ή η δικογραφία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το