Ελλάδα

Νέα μέτρα την Τρίτη: Περιορισμοί σε ανεμβολίαστους και 10 ευρώ επιβάρυνση ανά τεστ

Tο μεσημέρι της Τρίτης, στις 12:00 ανακοινώνονται από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να περιοριστεί το 4ο κύμα της πανδημίας. Κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν ότι νέα μέτρα είναι επιβεβλημένα καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν στα ύψη ενώ οι διασωληνωμένοι ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στο ΕΣΥ.

Δεδομένο είναι πως τα νέα μέτρα θα έχουν στο επίκεντρο τους μη εμβολιασμένους πολίτες, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα να νοσήσουν σοβαρά και να μπουν σε ΜΕΘ. Όπως είχε γράψει το ethnos.gr, τα νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους αλλά και επιβάρυνσή στην τσέπη τους καθώς θα πρέπει να πληρώνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα για τα απαραίτητα τεστ.
Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ωστόσο, σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επιστροφή της μάσκας για όλους και στους εξωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πίεση θα αυξηθεί στους ανεμβολίαστους πολίτες με τα έξης μέτρα:

Απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
Υποχρεωτικό rapid η μοριακό τεστ για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εμβολιασθεί.
Δυο rapid η μοριακά τεστ την εβδομάδα θα πρέπει να κάνει το ανεμβολίαστο διδακτικό προσωπικό σε σχολεία και πανεπιστήμια αλλά και οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δύο rapid test θα πρέπει να κάνουν την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τα τεστ για να προσέλθουν στον εργασιακό τους χώρο. Η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη στα 10 ευρώ το ένα σύμφωνα με το OPEN
Δύο self test την εβδομάδα για τους μαθητές στα σχολεία, τα οποία θα εξακολουθούν να διανέμονται δωρεάν.

Τα μπλόκα στους ανεμβολίαστους – Πού δεν θα μπορούν να μπουν
Δεδομένη θεωρείται η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών σε μία σειρά από κλειστούς χώρους διασκέδασης. Αναλυτικότερα

Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί.

Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.
Θέατρα – Σινεμά: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου. Ούτε και τα σινεμά όμως θα είναι «φιλικά» προς τους ανεμβολίαστους καθώς είναι στη λίστα με τα απαγορευμένα σημεία.

Γήπεδα: Τα γήπεδα και γενικότερα οι χώροι άθλησης περιλαμβάνονται στους χώρους που δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι. Ήδη η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Τι ισχύει για λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται επέκταση του μέτρου και στο λιανεμπόριο, όπου ωστόσο η είσοδος στα καταστήματα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες (ο αριθμός πελατών εξαρτάται από τα τετραγωνικά και είναι υποχρεωτική η μάσκα). Σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κ.α. δεν υπάρχει θέματα διαφορετικών ρυθμίσεων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά θα πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Όσον αφορά στις μετακινήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το