Ελλάδα

Νέα μέτρα – Κορωνοϊός: Τι θα ισχύει στα σούπερ μάρκετ

Επανέρχεται, το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα σούπερ μάρκετ, στον απόηχο της έκρηξης των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, θα ισχύει ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται καθώς η ιδέα να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ η είσοδος των ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με αρνητικό rapid test εγκαταλείφθηκε, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς κρίθηκε ότι αφενός θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφετέρου θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Το περιοριστικό μέτρο αφορά συνολικά τα καταστήματα τροφίμων, ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

H Ελλάδα στις 10 χώρες της Ε.Ε. που είναι σε «πολύ ανησυχητική» κατάσταση
Σταθερά σε υψηλή τροχιά βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα μας 6.862 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ανακοινώθηκαν 55 θάνατοι. Στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής εντοπίστηκαν 1.491 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 1.194. Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 508 ασθενείς, έναντι 503 χθες, όταν για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου, ξεπέρασαν τους 500.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε ότι τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ενδέχεται να φτάσουν τις 10 ή 11 χιλιάδες. Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού.
«Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει τo ECDC την επιδημιολογική κατάσταση σε 10 χώρες την ΕΕ, ενώ σε άλλες δέκα κρίνεται ως «ανησυχητική». «Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά», συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων».

Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία εντοπίζονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το