Πληθαίνουν οι επενδύσεις μεγάλης ισχύος στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Θεσσαλίας με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα ακόμα cluster 30 φωτοβολταϊκών πάρκων στη Λάρισα, συνολικής ισχύος 242MW, ετοιμάζει η ΕΓΝΑΤΙΑ Group, που είναι μακράν ο πρώτος όμιλος σε αιτήσεις με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 243. Η ίδια εταιρεία κατασκευάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στην Ευξεινούπολη Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 12,474MW.
Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο αφορά στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού
Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 12,474MW, σε αγροτεμάχιο με έκταση 202.839,51m
Η ονομαστική ισχύς του πάρκου θα υλοποιηθεί με χρήση συνολικά 37800 Φ/Β γεννητριών (panels)
και ονομαστικής μέγιστης ισχύος 330Wp πολυκρυσταλλικής τεχνολογίας, συνολικής ισχύος 12,474MW.
Το έργο θα πάρει έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, έλαβε ήδη έγκριση από το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού και η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Εγνατία Γκρουπ.
Η ίδια εταιρεία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, με τη δέσμευση εκατοντάδων οικοπέδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο προγραμματισμός είναι για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 1,5GW, που θα παράγουν συνολική ονομαστική ενέργεια 2.146.333,5 MWh.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αιτήθηκε να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 13 του Ν.4608/2019), για να επισπεύσει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Το φωτοβολταϊκό κατασκευάζεται σε γήπεδο χαρακτηρισμένο ως Ιδιωτική γαία μη υψηλής παραγωγικότητας.
Οι περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, η έκταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η συνολική ισχύς, ο προϋπολογισμός καθώς και η ένταξη των γηπέδων σε περιοχές ειδικού χαρακτηρισμού έχουν ήδη προσδιοριστεί.
Η «μάχη» των φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία
Μεταξύ των τεράστιων έργων που δρομολογούνται ξεχωρίζει ένα cluster φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 517MW στα Φάρσαλα από τον leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ που είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η γαλλική AKUO κατέθεσε επίσης πέντε αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων έχει ισχύ 133,9MW και θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλία.
Μεγάλο επενδυτικό άλμα στις ΑΠΕ πραγματοποιεί και ο θεσσαλικός όμιλος Βιοκαρπέτ που ήδη δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές. Η θυγατρική της βιομηχανία Exalco κατέθεσε αιτήσεις για δύο φωτοβολταϊκά ισχύος 60MW, ενώ μια ακόμα αίτηση 5MW υπέβαλε και η μητρική Βιοκαρπέτ.
Ο όμιλος Καράτζη, που εκτός από τις υπάρχουσες ΑΠΕ στη Λάρισα και την άδεια για μονάδα ρεύματος με φυσικό αέριο στον Δήμο Κιλελέρ, κατέθεσε 48 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά εκ των οποίων ξεχωρίζει μια ομάδα πέντε πάρκων συνολικής ισχύος 100MW.
Τέλος μεγάλη επένδυση σχεδιάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στη Δυτική Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα, όπου θα δημιουργηθεί φωτοβολταϊκός σταθμός 65MW.