Ελλάδα

Νέα κυβέρνηση: Θερμά μέτωπα και προκλήσεις για τους νέους υπουργούς

Σαφές µήνυµα ανανέωσης, µε παράλληλη αξιοποίηση της εµπειρίας, επιχείρησε µε το… καληµέρα να εκπέµψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, µέσω της σύνθεσης του νέου Υπουργικού Συµβουλίου της νέας κυβέρνησης.
Οπως είχε προϊδεάσει τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης, ισχυρή είναι η παρουσία εξωκοινοβουλευτικών στελεχών στη νέα κυβέρνηση (21 από τους 51), µε έντονο το τεχνοκρατικό στοιχείο, που σύµφωνα µε τους κυβερνητικούς επιτελείς προσφέρει εχέγγυα για την επιτυχή διεκπεραίωση του κυβερνητικού έργου.
Στελέχη µε διαδροµή στον ιδιωτικό τοµέα συµβολίζουν, σύµφωνα µε συνεργάτες του πρωθυπουργού, την αδιαπραγµάτευτη βούλησή του να σηµατοδοτήσει άµεσα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας, αλλά και να καταστήσει πρόσφορο το έδαφος είτε για την άµεση προσέλκυση επενδύσεων είτε για τον απεγκλωβισµό όσων είναι σε εκκρεµότητα, όπως το Ελληνικό.

Πρώτες συσκέψεις
Αργά χθες το απόγευµα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε της πρώτης του σύσκεψης, ως ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίµου, µε τον υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα και πρόσωπα που πρόκειται να λειτουργούν εφεξής ως σύµβουλοι του πρωθυπουργού στο πεδίο της οικονοµίας. Αντικείµενο ήταν αφενός τρέχοντα ζητήµατα, όπως η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού, και αφετέρου πιο στρατηγικού χαρακτήρα θέµατα, όπως η κατάθεση του φορολογικού νοµοσχεδίου, που αναµένεται στη Βουλή έως το πρώτο δεκαήµερο του Αυγούστου.

Οι σηµερινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίµου θα έχουν ως αντικείµενο την προτεραιοποίηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και την προπαρασκευή της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου, αύριο Τετάρτη. Εκεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, καθένας από τους υπουργούς θα λάβει έναν φάκελο µε τον ανά τοµέα σχεδιασµό, τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες του αµέσως προσεχούς διαστήµατος, απόρροια της προπαρασκευής που είχε προηγηθεί τους προηγούµενους µήνες. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, µάλιστα, η παρέµβαση του πρωθυπουργού θα µεταδοθεί απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η έκπληξη δεν ήταν το στοιχείο που σηµάδεψε τη διαδικασία συµπλήρωσης του κυβερνητικού παζλ, καθώς εντός του κυβερνητικού σχήµατος απαντώνται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όλα τα πρωτοκλασάτα ονόµατα της Νέας Δηµοκρατίας: βαριά µεταρρυθµιστικά χαρτοφυλάκια επωµίζονται οι δύο αντιπρόεδροι της Ν∆, το Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Αδωνις Γεωργιάδης, που θα πρέπει εντός του θέρους να καταθέσει το αναπτυξιακό νοµοσχέδιο, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κωστής Χατζηδάκης, που έχει να αντιµετωπίσει τις επείγουσες περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, εν µέσω όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, τοποθετήθηκε ένα από τα πλέον έµπειρα και µετριοπαθή στελέχη του κόµµατος, ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Εθνικής Αµυνας καλείται να επαναφέρει την κανονικότητα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην Ηρώδου Αττικού, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο υπουργείο Εσωτερικών αναλαµβάνει καθήκοντα ο εξ απορρήτων σύµβουλος του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο µέχρι πρότινος διευθυντής της διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης. Πείρα και σιγουριά για τις υπουργικές τους επιδόσεις… υπόσχονται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας, ο Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο Υγείας και ο Μάκης Βορίδης στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το παρασκήνιο Πρόσκαιρη εµπλοκή διαπιστώθηκε αργά χθες το απόγευµα όταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, η Ολγα Κεφαλογιάννη δεν απεδέχθη την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Τουρισµού, αντιτείνοντας -κατά πληροφορίες- ότι θα επιθυµούσε κάτι ευρύτερο, ούσα τα προηγούµενα χρόνια τοµεάρχης Πολιτισµού και Τουρισµού του κόµµατος. Πηγές του Μεγάρου Μαξίµου παρατηρούσαν πως η κυρία Κεφαλογιάννη ήταν το µόνο «γαλάζιο» στέλεχος που απέρριψε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε αντιπρόταση, ούτε διάθεση διαπραγµάτευσης από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το