Ελλάδα

Νέα κυβέρνηση: Πρεµιέρα µε τρία νοµοσχέδια

Σε κεκτηµένη ταχύτητα από τον πυρετό συσκέψεων των πρώτων δύο εβδοµάδων εκκινεί και επισήµως το νοµοθετικό έργο της η κυβέρνηση, µετά τη διασφάλιση της δεδηλωµένης το βράδυ της προηγούµενης Δευτέρας.
Εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κινηθεί η κυβέρνηση σε δύο βασικές κατευθύνσεις: την ψήφιση του κύριου βάρους του νοµοθετικού έργου σε πρώτη φάση για την περίοδο έως τις 9 Αυγούστου, οπότε και θα κλείσει η Βουλή εν όψει Δεκαπενταύγουστου, και την ταχεία υλοποίηση των πέντε εµβληµατικών έργων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό κατά την οµιλία του στις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Εντός της ηµέρας κατατίθεται στη Βουλή το πρώτο νοµοθετικό δείγµα γραφής της νέας κυβέρνησης, το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, στόχος του οποίου, όπως εξήγησε ο αρµόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι η αποκοµµατικοποίηση του κράτους και η ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποτελεσµατικότητάς του, ώστε να αποβαίνει σύµµαχος και όχι τροχοπέδη στην καθηµερινότητα του πολίτη.
Εως την 1η Αυγούστου, όπως ενηµέρωσε κατά το χθεσινό, πρώτο briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα έχει καταστεί νόµος του κράτους και η πρώτη φάση της φορολογικής µεταρρύθµισης, η οποία περιλαµβάνει την εµπροσθοβαρή µείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθµισης για τις 120 δόσεις.

«Ισχυρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η µείωση είναι η ίδια µε αυτή που είχαν εξαγγείλει και αυτό είναι fake news» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ανασύροντας συγκεκριµένα παραδείγµατα που καταδεικνύουν, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, ότι οι µειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι κατά πολύ… γενναιότερες από τις αντίστοιχες που είχε σχεδιάσει η απελθούσα κυβέρνηση.

Εως τις 8 Αυγούστου αναµένεται να έχει ψηφιστεί κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το νοµοσχέδιο που περιέχει την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, την τροποποίηση επί το αυστηρότερον διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και διατάξεις που διασφαλίζουν την κυβερνησιµότητα σε περιφέρειες και δήµους, αµβλύνοντας τις αρνητικές παρενέργειες της απλής αναλογικής. Το εν λόγω νοµοσχέδιο και ειδικά η διάταξη για το άσυλο εκτιµάται ότι θα αποτελέσει και µια πρώτη σαφή ένδειξη για το πώς θα διαµορφωθούν οι σχέσεις ανάµεσα στην κυβέρνηση και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, καθώς ο πρωθυπουργός υπενθύµισε προχθές στη Βουλή τη… σύµπραξη ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στον νόµο 4009.
Το φθινόπωρο, εξάλλου, το κυβερνών κόµµα θα αναζητήσει εκ των πραγµάτων ευρύτερη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόµου της απλής αναλογικής, τόσο κατά την κατάθεση του σχετικού νόµου όσο και στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής για τη Συνταγµατική Αναθεώρηση.

Οι διαψεύσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, µάλιστα, προέβη στη διάψευση όσων κινδυνολογιών, όπως χαρακτηρίζονται από το Μέγαρο Μαξίµου, διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επιµένοντας πως θα ισχύσει η µείωση του αφορολόγητου ορίου ή ότι θα καταργηθούν κοινωνικά επιδόµατα και πως θα υπάρξει δηµοσιονοµικό κενό το 2019 και το 2020.
Ο Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε ενηµέρωση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύµφωνα µε την οποία το διήµερο 25-26 Ιουλίου (Πέµπτη και Παρασκευή) θα δοθούν µεταξύ άλλων το κοινωνικό εισόδηµα αλληλεγγύης, το επίδοµα στέγασης, το επίδοµα ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόµατα και το επίδοµα παιδιού.

«Οσοι έβλεπαν δηµοσιονοµικό κενό, κοιτούσαν µια φωτογραφία του χθες, εµείς γυρίζουµε σελίδα και µε την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης προς την ελληνική οικονοµία δεν θα υπάρξει δηµοσιονοµικό κενό» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεµψε στην προσδοκώµενη αύξηση του ΑΕΠ, στο νοικοκύρεµα των προϋπολογισµών υπουργείων και φορέων της γενικής κυβέρνησης, και στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το