Ελλάδα

Με νέα κριτήρια όλα τα επιδόματα

Σε πλήρη αναδιάρθρωση οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων προχωρά το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του νέου προνοιακού χάρτη που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στο οποίο ενσωματώνονται τέσσερα, μέχρι πρότινος αυτόνομα, κοινωνικά επιδόματα. «Ψαλίδι» και σε φοροαπαλλαγές.

Στην αναδιάρθρωση οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων προχωρά το υπουργείο Εργασίας εντός του 2017. Παράλληλα «κλείδωσε» τη δεύτερη αξιολόγηση στο κεφάλαιο της Πρόνοιας, ξεπερνώντας το «αγκάθι» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (760 εκ. για το 2017) και δυο μέτρα: κατάργηση τεσσάρων επιδομάτων από το 2017 ύψους μόλις 10 εκατ. € και «ψαλίδι» 100-180 εκατομμυρίων από φοροαπαλλαγές (και επίδομα θέρμανσης) για το 2018.
Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης του Προνοιακού Χάρτη η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει την πρόταση της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017 και να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους.

«Στόχος μας είναι να περάσουμε από ένα κράτος επιδοματικού χαρακτήρα σε κράτος υπηρεσιών πρόνοιας», εξήγησε χθες η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Η ίδια περιέγραψε αδρά ένα πλέγμα υπηρεσιών που στόχος είναι να «παντρευτούν» με το σύστημα επιδομάτων. Δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τα εισοδηματικά κριτήρια, διευκρίνισε όμως πως δεν υφίσταται δέσμευση δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Πείσαμε πως δεν έχει νόημα να κοπούν επιδόματα στα τυφλά» σχολίασε η κ. Φωτίου.

Τέσσερα σενάρια
Στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα περιγράφει 4 σενάρια και προτείνει ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Στο στόχαστρο η Τράπεζα βάζει κυρίως τους τριτέκνους που είναι στις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες. Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν πως έχουν επεξεργαστεί πάνω από 10 δικά τους σενάρια.

Αντίστοιχα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη πρέπει να μπει σε πιλοτική εφαρμογή το νέο καθεστώς αντιμετώπισης της αναπηρίας. Στόχος είναι να μπουν κοινοί κανόνες για όλα τα επιδόματα και να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων τα ΚΕΠΑ, με σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην αναπηρία και στις χρόνιες παθήσεις. «Πρέπει να αλλάξει το ιατροκεντρικό μοντέλο προσέγγισης», εξηγούν κρατικοί αξιωματούχοι προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα αναπηρικά επιδόματα.

HAm????-??d? ?????oA?S.(EUROKINISSI-??Q?U E?I?

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο σκέλος που την αφορά η κ. Φωτίου εξήγησε ότι η χρηματοδότηση του ΚΕΑ «κλείδωσε» με την ενσωμάτωση μόνο τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων και «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές από το 2018. «Καταφέραμε να διαγράψουμε τη μνημονιακή υποχρέωση για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από την Πρόνοια», δήλωσε. Από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκατ. € και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ -αλληλοεπικαλύπτονται- ενώ άλλα 2 εκατ. € καταργούνται από το 2018:
Επίδομα Ενδειας. Δινόταν από τους δήμους μαζί με το φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1.300 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. €.
Aπροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό στα 5,2 εκατ. € Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,9 το ’17 και τα υπόλοιπα το ’18.
Επίδομα για αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. €. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.
Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελουμένους με μεταφερόμενο προϋπολογισμό 2 εκατ. €.

Συνδυαστικά από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100-180 εκατ. €. «Ψαλίδι» μπαίνει σε:
• φοροαπαλλαγές ναυτικών
• έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους
• επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά)
• φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκατ. €). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».

10 εκατ. €
Είναι το συνολικό ύψος των τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που καταργούνται επειδή αλληλοεπικαλύπτονται με το ΚΕΑ και ενσωματώνονται σε αυτό.

Η μεταρρύθμιση
Στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης του Προνοιακού Χάρτη η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει εντός του 2017 στην αναδιάρθρωση των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Ο στόχος περιγράφεται ως πέρασμα από ένα κράτος επιδοματικού χαρακτήρα σε κράτος πρόνοιας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το