Κόσμος

Νέα καταδίκη στην κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν καταδίκασαν την κόρη του θανόντα πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χοσεμί Ραφσαντζανί να εκτίσει ποινή φυλάκισης για «προπαγάνδα κατά του κράτους, διασπορά ψευδών για το δικαστικό σώμα και τους Φρουρούς της Επανάστασης», ανέφερε χθες ένας ιστότοπος της αντιπολίτευσης.

Οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας κλιμακώνουν τις πιέσεις που ασκούν στην αντιπολίτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 19ης Μαΐου, όταν σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι του προέδρου Χασάν Ροχανί ελπίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

«Ξανά η Φαεζέ Χοσεμί καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών εξαιτίας των επικριτικών της σχολίων για το δικαστικό σώμα και τους Φρουρούς (της Επανάστασης)», ανέφερε ο ιστότοπος Καλαμέ.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι της ιρανικής δικαιοσύνης για σχόλια.

Η 55χρονη Χοσεμί, αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και πρώην μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου, έχει προθεσμία 21 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Είχε επίσης καταδικαστεί να εκτίσει φυλάκιση έξι μηνών το 2012 για «διασπορά προπαγάνδας κατά του κράτους».

Το 2009 η Χοσεμί είχε τεθεί υπό κράτηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του τότε προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. Οι διαδηλωτές είχαν καταγγείλει νοθεία.

Ο πατέρας της Χοσεμί, ένας από τους ηγέτες της Ισλαμικής Επανάστασης, πέθανε τον Ιανουάριο.

Σύμμαχοι του Ροχανί επικρίνουν μια εκστρατεία καταστολής των φωνών διαφωνίας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη σύλληψη τουλάχιστον 15 ακτιβιστών ενόψει των εκλογών, στις οποίες ο Ροχανί αναμένεται να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το