Ελλάδα

Νέα καραβάνια προσφύγων στην Αθήνα ενώ αναζητούνται χώροι φιλοξενίας

Undocumented migrants wait to apply for asylum in Athens

Την ΚΕΔΕ ενημερώνει αυτήν την ώρα η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ροής μεταναστών, την ώρα που νέοι πρόσφυγες συρρέουν ανά δεκάδες στα ελληνικά παράλια και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα εντεινόμενα υγειονομικά θέματα.

Την ΚΕΔΕ ενημερώνει η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ροής μεταναστών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ανέφερε πως το α’ τρίμηνο του 2015 οι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα έφτασαν τις 19.488, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ήταν 8.256. Ζήτησε επίσης από τους δημάρχους να προτείνουν κατά προτίμηση κλειστούς χώρους για τη φιλοξενία μεταναστών για διάστημα από 6 μήνες έως 3 χρόνια, στους οποίους θα μπορούν να μείνουν από 20 έως 100 άτομα.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζητούν κυρίως εγγυήσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή, ενώ εκφράζουν φόβους μήπως η κυβέρνηση στείλει με αυτό τον τρόπο λάθος μήνυμα στους δουλεμπόρους, αλλά και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης παραβατικότητας από μερίδα των μεταναστών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης κάλεσε τους δημάρχους να αναλάβουν την ευθύνη και το βάρος που τους αναλογεί.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί υγειονομικά η αυξημένη εισροή ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στις πύλες εισόδου της χώρας (βόρειο και νότιο Αιγαίο, Έβρος, Κρήτη), με σκοπό τη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, έχει αποστείλει στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών (αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής), σχέδιο υγειονομικής κάλυψης των μεταναστών, που περιλαμβάνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και παράλληλα την επαρκή υγειονομική κάλυψη των νεοεισερχόμενων ατόμων.

Το μεσημέρι, ο κ. Γιαννόπουλος θα επισκεφθεί το Κέντρο Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κέντρο Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, ο κ. Γιαννόπουλος, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατρός Θεόδωρος Παπαδημητρίου και ο γιατρός του Κέντρου, Γεώργιος Ρηγάκος, πρόκειται να μεταβούν στη Ρόδο και την Τήλο και την Τρίτη, 21 Απριλίου, στην Κω, για να επισκεφθούν τις τοπικές Μονάδες Υγείας, τις περιφερειακές υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας παρατύπως νεοεισερχόμενων ατόμων.

Επίσης, από τη Δευτέρα, 20 Απριλίου, κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβούν σε σημεία της Αττικής, όπου συχνάζουν οι μετανάστες, (πλατεία Ομονοίας, Μοναστηράκι, πλατεία Βικτωρίας), προκειμένου να τους διανείμουν ενημερωτικό υλικό, ώστε να γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν εάν παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, έντονο βήχα, κεφαλαλγία, πόνο στην κοιλιά. κ.α. Στη συνέχεια οι κινητές μονάδες θα επισκεφθούν άλλες πόλεις.

Νέα καραβάνια
Στο μεταξύ αυξάνει συνεχώς το κύμα μεταναστών που φθάνουν στη Σάμο από τα τουρκικά παράλια. Σήμερα το πρωί, περισυνελέγησαν 45 μετανάστες από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, στη Μεσαρία.

Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων είναι και 10 παιδιά, είχαν αφεθεί σε μία βάρκα που κινδύνευε να βουλιάξει. Το Λιμενικό τούς μετέφερε αρχικά στο Λιμεναρχείο Σάμου και στη συνέχεια στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.

Σημειώνεται, ότι μαζί με τους 39 που βγήκαν χθες, Τετάρτη και τους 34 προχθές, Τρίτη, ο αριθμός των μεταναστών που φυλάσσονται εκεί ανέρχεται στους 250. Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί, καθώς βοηθούν οι καιρικές συνθήκες για το πέρασμα από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το