Τοπικά

Νέα ημερίδα για την αέρια ρύπανση στον Βόλο – Την ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Ελλήνων Χημικών

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συνδιοργανώνει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας ημερίδα με θέμα: «Αέρια Ρύπανση: Επιστημονική και Νομοθετική προσέγγιση», την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Στην ημερίδα πρόκειται να αναδειχθούν θέματα που αφορούν καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής από εισηγητές με εξειδίκευση στην αέρια ρύπανση, στις αιτίες, στα μέτρα πρόληψης, καθώς και στις νομοθετικές αρμοδιότητες και ευθύνες για την προστασία του Περιβάλλοντος

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Χημικών εκφράζει την ανησυχία της για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης και τονίζει ότι θέμα δεν αφορά μόνο τον Βόλο, καθώς αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές και ποικίλες εκφάνσεις. Η Ένωση επισημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα πλέον δεδομένα που καθιστούν τη λήψη μέτρων επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πόλη συχνά εμφανίζεται η οσμή χημικών ουσιών με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια και τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ίσως συντείνουν η γεωγραφική θέση, η γειτνίαση με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, το κυκλοφοριακό πρόβλημα ή η καύση φτηνών καύσιμων υλικών. Ανεξαρτήτως των αιτιών που καθαυτές είναι αντικείμενο έρευνας, το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό για όλους μας και απαιτεί άμεσες λύσεις.
Με την ελπίδα ότι θα συμβάλουμε στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για το μέγεθος και τις πηγές του προβλήματος της αέριας ρύπανσης, αλλά και στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών ώστε να προστατευθεί η περιοχή μας, καλούμε τους φορείς της πόλης μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους κατοίκους, που καθημερινά βιώνουν το πρόβλημα, να παραστούν στην ημερίδα την οποία εμείς κρίναμε, με επιστημονική ευθύνη, απαραίτητη προκειμένου να αναδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος καθώς και οι πιθανές λύσεις του».

Στην παρούσα ημερίδα είναι εισηγητές εξειδικευμένοι επιστήμονες από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι θα προσεγγίσουν με αυστηρά επιστημονικά στοιχεία το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης, τις πηγές που το προκαλούν, καθώς και τα νομοθετικά μέτρα με τα οποία θα προστατευτεί το Περιβάλλον.

Εισηγητές των θεμάτων θα είναι οι εξής κατά αλφαβητική σειρά:

Βλάχος Σ. Χημικός Μηχανικός
Καλογήρου Σ. Χημικός Μηχανικός
Κελεσίδης Α. Φυσικός, Επιθεωρητής – Ελεγκτής στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Χριστοφόρου Σ. Χημικός Μηχανικός , Προϊσταμένη Σώματος Επιθεώρησης Β.Ελλάδος
Σαμαρά Κ. Χημικός, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Σίσκος Α. Γεωπόνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το