Κόσμος

Η νέα εικαστική παρέμβαση του Άι Γουέι Γουέι για το προσφυγικό

 

The installation F Lotus of Chinese artist Ai Weiwei for the exhibition translocation transformation from July 14 to November 20 is swimming in the pond at the Upper Belvedere in Vienna, Austria, Wednesday, July 13, 2016. (AP Photo/Ronald Zak)

Χίλια εκατόν πέντε σωσίβια, τοποθέτησε ο Αϊ Γουέι Γουέι στη λίμνη η οποία κοσμεί το πάρκο στο μέγαρο Belvedere, στη Βιέννη. Για να μην ξεχάσουμε τη μοίρα των ξεσπιτωμένων, λόγω πολέμων, που κρούουν την πόρτα της Ευρώπης σε αναζήτηση ζωής.

Η εγκατάσταση F-Lotus, αποτελείται από 201 επιπλέοντες δακτυλίους που σχηματίζουν τα σωσίβια. Κάθε δακτύλιος αποτελείται από πέντε σωσίβια τα οποία έχουν φορεθεί από Σύρους πρόσφυγες. Τα χρώματα των σωσιβίων σε κάθε δακτύλιο είναι κόκκινο, μπλε και πορτοκαλί. Οι δακτύλιοι θυμίζουν λοτούς στο νερό της λίμνης που είναι μπροστά από το Άνω Μπελβεντέρε, τμήμα του Μουσείου Μπελβεντέρε στη Βιέννη. Η διάταξή τους είναι στο σχήμα του λατινικού γράμματος F.

«Αυτή η δουλειά βασίζεται στην έντονη εμπλοκή του Αϊ Γουέι Γουέι στο δράμα των προσφύγων» λέει η Άγκνες Χουσλάιν-Άρκο, διευθύντρια του Belvedere και του 21er Haus, που παρουσιάζουν την εγκατάσταση. «Το σωσίβιο τραβά την προσοχή στην αβέβαιη μοίρα των προσφύγων που τα φόρεσαν, το άνθος του λωτού συμβολίζει αγνότητα και μακροζωία, και το “F” είναι ένα προκλητικό μοτίβο που επανέρχεται ξανά και ξανά στο έργο του Αϊ Γουέι Γουέι».

Το “F-Lotus” (http://www.itsnicethat.com/news/ai-wei-wei-flotus-lifejackets-180716) είναι το κύριο έκθεμα της πρώτης μεγάλης ατομικής έκθεσης του Αϊ Γουέι Γουέι στην Αυστρία. Η έκθεση Translocation-Transformation (Μετατόπιση-Μεταμόρφωση) είναι σκορπισμένη σε διάφορα σημεία της Oesterreichische Galerie Belvedere. Το θέμα της είναι γύρω από τη μεταμόρφωση που προκαλεί η εκτόπιση, η μετανάστευση και η οικειοθελής αλλαγή τόπου την οποία έχουν υποστεί άνθρωποι και αντικείμενα. Περιλαμβάνει επίσης το Wang Family Ancestral Hall, ένα τέμενος της δυναστείας των Μινγκ κατασκευασμένο από 1.300 ξύλινα κομμάτια, το οποίο ανακατασκευάστηκε και για πρώτη φορά παρουσιάζεται εκτός Κίνας.

Πηγή: ethnos.gr

Share
Ετικέτες: Άι Γουέι Γουέι

Πρόσφατα άρθρα

Βόλος: Της τράβηξε την κουβέρτα που τίναζε στο μπαλκόνι με κίνδυνο να πέσει στο κενό

  Λίγο έλειψε να βρεθεί στο κενό μία 69χρονη, από το μπαλκόνι της στον 4ο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Αράχωβα: Δεν «βλέπει» ανθρώπινο παράγοντα η νέα πραγματογνωμοσύνη για το χάσκι

Αύριο το πρωί αναμένεται να υποβληθεί στον εισαγγελέα η δικογραφία για τον θάνατο του χάσκι…

21 Δεκεμβρίου 2023

Χρεοκόπησε ο Ρούντι Τζουλιάνι – Καλείται να πληρώσει 150 εκατ. δολάρια σε αποζημίωση

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και στενός φίλος…

21 Δεκεμβρίου 2023

Λύγισε από τις ελλείψεις ο Βόλος 2004 χάνοντας 2-3 από τον ΟΦΗ

Ο ελλιπής Α.Σ. Βόλος 2004 πάλεψε με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στον δυνατό ΟΦΗ…

21 Δεκεμβρίου 2023

Στις 18 Ιανουαρίου η ρεβάνς της Νίκης με τον Λεβαδειακό στο Κύπελλο

Ορίστηκε από την ΕΠΟ η ημερομηνία του επαναληπτικού αγώνα Νίκη-Λεβαδειακός για το Κύπελλο Ελλάδος. Το…

21 Δεκεμβρίου 2023

Πυροβολισμοί στην Πράγα – Ανατριχιαστικό βίντεο: Φοιτητές πηδούν από μπαλκόνια για να σωθούν

Ένα συνταρακτικό βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή που φοιτητές πηδούν από μπαλκόνια για να…

21 Δεκεμβρίου 2023