Τοπικά

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων λόγω πανδημίας – Δανειολήπτες στον Βόλο αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις

Η πανδημία με τις πολύ οδυνηρές οικονομικές της συνέπειες έχει οδηγήσει στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, που οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Τα τηλεφωνήματα στην ένωση καταναλωτών Βόλου έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα από δανειολήπτες που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά ή άλλους που αναγκάστηκαν να μπουν σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης, όπως αναστολές, και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι από την 1η Ιουνίου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός νόμος με τον οποίο περιορίζονται οι περιπτώσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας και ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς.
Στην ένωση καταναλωτών έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς ο κίνδυνος πλειστηριασμών και σε κατοικίες πρώτη κατοικίας είναι ορατός, εκτός και αν καταφέρουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Βέβαια να σημειωθεί πως το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε την αναστολή πλειστηριασμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Για το διάστημα της πανδημίας υπήρχε μια αναστολή στους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Από την 1η Ιουνίου έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου που περιλαμβάνει και την σταδιακή έναρξη πλειστηριασμών» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέξανδρος Κουτσελίνης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και πρόσθεσε πως «οι οικονομικές όμως συνέπειες της πανδημίας παραμένουν και δεν κατανοούμε, γιατί πρέπει να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης μέσα από την ανεργία, τη μείωση αποδοχών, είναι μεγάλα και θα έπρεπε να συνεχιστεί για ένα ακόμη διάστημα η αναστολή των πλειστηριασμών. Εμείς ζητούσαμε τη συνέχιση ή τροποποίηση του νόμου Κατσέλη που θεσπίστηκε στις αρχές της οικονομικής κρίσης».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως με τον πτωχευτικό νόμο η προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει για όποιον καταφέρει να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό όπου μέσω μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας, και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, δηλώνει στοιχεία, όπως ακίνητη περιουσία, οικογενειακά εισοδήματα, με στόχο να μπει σε μια ρύθμιση με συγκεκριμένες δόσεις. Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για να μπει κανείς στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ η τράπεζα είναι η μοναδική που θα κρίνει, αν θα δεχτεί τη ρύθμιση. Ένα θετικό είναι πως ο δανειολήπτης που θα μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δικαιούται και μια επιδότηση. Όποιος δεν μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μπαίνει στη διαδικασία πτώχευσης που εκκινείται συνήθως από τον πιστωτή. Μεταξύ άλλων ο νόμος προβλέπει να μπορεί ο δανειολήπτης που μπήκε σε διαδικασία πτώχευσης, να μείνει στο σπίτι του πληρώνοντας ενοίκιο.

Ο κ. Κουτσελίνης εκτίμησε πως έληξαν οι προστατευτικές διατάξεις που υπήρχαν με το νόμο Κατσέλη και τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τους δανειολήπτες και ίσως δούμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οι δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια, πρέπει να προσφύγουν άμεσα στην ένωση καταναλωτών ή σε κάποιο νομικό για να λάβουν πληροφορίες και να δουν πώς θα ενεργήσουν. Εμείς μέσα στην πανδημία βλέπουμε πως έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, αφού δανειολήπτες που μέχρι και πριν την πανδημία πλήρωναν τις δόσεις, και τώρα αδυνατούν».
Και συμπλήρωσε πως «με το νόμο Κατσέλη είχαμε κάποιους ελάχιστους πλειστηριασμούς, όπου η αξία της πρώτης κατοικίας ήταν πολύ μεγάλη. Όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη δεν κινδυνεύουν και δεν επηρεάζονται από τον πτωχευτικό νόμο, γι’ αυτό και προσπαθούν να είναι πολύ συνεπείς με την πληρωμή των δόσεων, γιατί ξέρουν πως, αν απενταχθούν, θα έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι για όσους έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους ή πληρώνουν κάποια ελάχιστα ποσά χωρίς κάποια συμφωνία με την τράπεζα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το