Τοπικά

Η νέα γενιά και το περιβάλλον – Ο Βιολόγος Γ. Κατσαδωράκης προσκεκλημένος του φεστιβάλ CineDoc στον Βόλο 

Μία νορβηγική ταινία με τίτλο «Επιχείρηση Αρκτική», η οποία πραγματεύεται την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και είναι προγραμματισμένη να προβληθεί το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής στο φεστιβάλ CineDoc Kids, θα δώσει την ευκαιρία στον διακεκριμένο οικολόγο Γιώργο Κατσαδωράκη να μιλήσει για το περιβάλλον στα παιδιά.
O 60χρονος βιολόγος και περιβαλλοντολόγος είναι ευρέως γνωστός στο οικολογικό κίνημα. Συνεργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών κι έχει βραβευθεί για την προσφορά του στη μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Τα τελευταία επτάμισι χρόνια έχει επιλέξει ως τόπο κατοικίας την Άλλη Μεριά, όπου μετακόμισε από τη Δαδιά. Συνεχίζει έτσι τη ζωή του στην ελληνική ύπαιθρο μετά την απόφασή του το μακρινό 1983 να αφήσει για πάντα την Αθήνα.
Με αφορμή την πρόσκληση που δέχθηκε από τους διοργανωτές του φεστιβάλ CineDoc για να συντονίσει τη συζήτηση με θέμα το περιβάλλον που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της προβολής της ταινίας «Επιχείρηση Αρκτική», ο κ. Γιώργος Κατσαδωράκης επισήμανε: «Θα γίνει μία γενικότερη κουβέντα για τα οικολογικά προβλήματα που αχνοφαίνονται μέσα στο φιλμ, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Από εκεί και πέρα, η πορεία της συζήτησης θα εξαρτηθεί από τις ερωτήσεις των παιδιών που θα βρεθούν στο «Αχίλλειο» το απόγευμα της Κυριακής».
Ο οικολόγος επιστήμονας μίλησε για τον αντίκτυπο που έχουν στη νέα γενιά ανάλογες κινηματογραφικές παραγωγές: «Κάθε καλή ταινία δουλεύει, εφόσον μπορεί να μιλήσει απευθείας στις καρδιές των παιδιών. Τους δίνει ερεθίσματα, ώστε να βλέπουν την πραγματικότητα διαφορετικά. Διευρύνουν το μυαλό τους και αντικρίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα από διαφορετική οπτική γωνιά».
Στο ερώτημα για το εάν σήμερα τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για το περιβάλλον, ο κ. Κατσαδωράκης τόνισε: «Νομίζω πώς ναι, όπως κι εμείς οι ενήλικες άλλωστε. Τα ερεθίσματα πλέον είναι άπειρα. Διαθέτουμε γνώσεις, αλλά λείπει η σοφία που συνδέει μεταξύ τους όλες αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και πλέον δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε με τίποτα».
Ο ακούραστος ερευνητής των ελληνικών υγροτόπων στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της ευαισθητοποίησης του κοινού: «Οι σημερινοί άνθρωποι είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που εμποδίζουν το κοινό να πράξει. Αυτό διακρίνω γύρω μου. Μιλάμε για έναν αγώνα δρόμου. Από τη μια πλευρά είναι η ευαισθητοποίηση, από την οποία περνάς στο «κάνω κάτι» για το περιβάλλον, ενώ η άλλη είναι όλα αυτά τα πράγματα της καθημερινότητας που μας τραβάνε αλλού».
Κλείνοντας ο κ. Γιώργος Κατσαδωράκης, αναφέρθηκε στη λίμνη Κάρλα, με την οποία ασχολείται παράλληλα με τις επιστημονικές συμβουλές που παρέχει στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών: «Η Κάρλα είναι μία δύσκολη κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί κάποιος να εντοπίσει, είναι πως ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά, δίχως να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα. Η κλιματική αλλαγή ξεπέρασε κατά πολύ τον σχεδιασμό που είχε γίνει το 1990, με στοιχεία της δεκαετίας του ’80. Δεν υπάρχει καθαρό νερό να μπει στον ταμιευτήρα. Γι’ αυτό η λίμνη είναι ευτροφική κι έχει αυτές τις ανθήσεις κυανοφυκών που δημιουργούν προβλήματα με τις τοξίνες. Οι πολιτικοί προσπαθούν να τα κουκουλώσουν, δεν θέλουν ο κόσμος να μαθαίνει όλη την αλήθεια. Αν βρεθεί το καθαρό νερό που χρειάζεται, όλα θα βελτιωθούν. Αυτό όμως απαιτεί σοβαρότητα, δουλειά και υπευθυνότητα, έννοιες που λείπουν στην Ελλάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το