Κατηγορίες: Τοπικά

Νέα φάρμακα σε ένα μήνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε ένα περίπου μήνα θα είναι διαθέσιμα δύο νέα φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας και θα προσφέρουν πιο αποτελεσματική θεραπεία στους πάσχοντες. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην ημερίδα που διεξήχθη σήμερα από την Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο ξενοδοχείο “Volos Palace”.

Ο νευρολόγος  της Μονάδας πολλαπλής σκλήρυνσης Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, κ. Ευάγγελος Κούτλας, έκανε λόγο για τις νέες θεραπείες που υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί η νόσος, η οποία ωστόσο δεν είναι ιάσιμη. Τόνισε πως έχουν εγκριθεί δύο καινούργια φάρμακα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε ένα μήνα, ενώ αναμένεται σύντομα ακόμη ένα.

“Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, αφορά κυρίως νέα άτομα και κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι διασπαρμένα μέσα στον χρόνο, παροδικά ως επί το πλείστο. Η διάγνωση όμως γίνεται εύκολα. Με μία μαγνητική και κάποιες άλλες εξετάσεις καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας.  Όσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση, τόσο καλύτερα εξελίσσεται η ασθένεια κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκεκριμένες έντεκα θεραπείες, σε χάπια σε ενέσιμη μορφή κτλ. Πλέον αυτό που θα πρέπει να γίνει γνωστό είναι πως οι ασθενείς δεν πεθαίνουν από τη σκλήρυνση και με τις κατάλληλες θεραπείες έχουν μια καλή ποιότητα ζωής”, σημείωσε ο κ. Κούτλας.

Αναφορικά με τα αίτια, ο ίδιος επεσήμανε πως είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς μπορεί να ευθύνεται το περιβάλλον, το κάπνισμα, η διατροφή, το κλίμα, διάφορες λοιμώξεις. Ωστόσο  ούτε 2% των αιτίων δεν αφορά τα γονίδια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεν  προδιάθεση αλλά όχι κληρονομικότητα. Οι ηλικίες οι οποίες μπορεί να εμφανίσουν σκλήρυνση είναι από 9 έως και 59 ετών, με επίκεντρο τις ηλικίες μεταξύ 20 και 30 έτη.

Λίγα τα μέλη, πολλοί οι ασθενείς

Για το ταμπού που εξακολουθεί να συνοδεύει τους ασθενείς έκανε λόγο η κ. Κωνσταντίνα Χάμου πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ίδια ανέφερε πως στο Βόλο υπάρχουν εγγεγραμμένα 80 άτομα περίπου, όμως  δεν είναι αντιπροσωπευτικός αυτός ο αριθμός με την πραγματικότητα, ενώ πανθεσσαλικά τα μέλη της Ένωσης είναι περίπου 350. “Υπάρχουν ακόμη ταμπού στους ασθενείς με σκλήρυνση κι αυτός είναι ο λόγος που τα εγγεγραμμένα μέλη μας δεν είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας. Δεν είναι όμως κάτι που θα πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι και υπεύθυνοι. Δεν το προκαλέσαμε εμείς στον εαυτό μας, είναι αυτοάνοση ασθένεια. Θεωρώ ότι τα ταμπού έχουν να κάνουν με την προοπτική της αναπηρίας και με την μη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τη σκλήρυνση και όταν μιλούν γι’ αυτή έχουν στο μυαλό τους έναν άνθρωπο παραπληγικό”, ανέφερε η κ. Χάμου.

Ένας ασθενής με σκλήρυνση, όπως σημείωσε η ίδια, έχει ποιότητα ζωής, συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες, παρόλα αυτά ορισμένες δεν μπορεί να τις ακολουθήσει εάν η άμυνα του οργανισμού είναι πεσμένη. Βέβαια με τις θεραπείες που υπάρχουν η ζωή ενός ασθενή είναι φυσιολογική.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα από το τμήμα κολύμβησης του ΓΣΒ “Η Νίκη”

Με αφορμή τη συμμετοχή της Νίκης στην ημερίδα επιδόσεων κλασικής κολύμβησης αγωνιστικών κατηγοριών στο κολυμβητήριο…

24 Νοεμβρίου 2023

Άλλης εποχής

Ένα ακόμη παλιό σπίτι μιας άλλης εποχής του Βόλου δεν υπάρχει πια… ΑΡΤ.Χ.

24 Νοεμβρίου 2023

Νέα σύλληψη για ηχορύπανση

Συνελήφθη, σήμερα  τις μεταμεσονύχτιες προς πρώτες πρωινές ώρες στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος…

24 Νοεμβρίου 2023

Συνελήφθη για παρεμπόριο στον Βόλο

Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, ένας 54χρονος υπήκοος…

24 Νοεμβρίου 2023

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών της Νίκης στην Καρδίτσα

Απαγορεύτηκε η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών της Νίκης στην Καρδίτσα για τον αγώνα της Κυριακής με…

24 Νοεμβρίου 2023

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή στον Βόλο

Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ…

24 Νοεμβρίου 2023