Τοπικά

Νέα ευρήματα για μυκηναϊκό οικισμό στα Πευκάκια “Θ”

pefkakia arxaia

Σημαντικό βιοτεχνικό και εμπορικό κέντρο διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά οργάνωσης των μυκηναϊκών κοινωνιών, από τη λατρεία μέχρι και την κεραμική, αποτέλεσε ο μυκηναϊκός οικισμός στα Πευκάκια σύμφωνα με την έρευνα που ολοκληρώθηκε μετά από δέκα χρόνια συστηματικής ανασκαφής από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής και τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσίασε χθες σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο η διευθύντρια της αρχαιολογικής ανασκαφής κ. Ανθή Μπάτζιου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Όπως αναφέρθηκε από το Πανεπιστήμιο, κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 1986-87, στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ της Μαγούλας Πευκάκια, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μυκηναϊκού οικισμού έξω από τα στενά όρια της μαγούλας, όπου είχαν περιοριστεί οι παλαιότερες έρευνες. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα κατά τα έτη 2006-2015, έφερε στο φως τμήμα ενός παράλιου μυκηναϊκού οικισμού με ποικίλες εμπορικές, βιοτεχνικές και λατρευτικές δραστηριότητες. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος, ήταν αφενός η αποκάλυψη του μυκηναϊκού οικισμού και αφετέρου η διερεύνηση της σχέσης του με τους άλλους δύο γειτονικούς μυκηναϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στο Διμήνι και στο Κάστρο (Παλιά) του Βόλου.

Η έρευνα του μυκηναϊκού οικισμού στα Πευκάκια ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2015 από την ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με επιστημονική υπεύθυνη την αρχαιολόγο και νυν προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας κ. Μπάτζιου.

Αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες εργάστηκαν στη δεκαετή αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία δεν χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Έρευνας του Αιγαίου και το ίδρυμα «Ψύχα».

Τα ευρήματα της ανασκαφής αποτελούν ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη του οικισμού των Πευκακίων.

Η κ. Μπάτζιου ανέφερε πως ο μυκηναϊκός οικισμός στα Πευκάκια είχε έντονη βιοτεχνική δραστηριότητα και γνώρισε μεγάλη εμπορική ακμή λόγω βέβαια και του λιμανιού της Ιωλκού, ενώ έχει σχέση και με την αργοναυτική εκστρατεία. Μάλιστα στο πλαίσιο της βιοτεχνικής δραστηριότητας υπήρχε έντονη παραγωγή πορφυράς για τη βαφή νημάτων και ο οικισμός αποτέλεσε σημαντικό κέντρο στο δίκτυο των μυκηναϊκών πόλεων.

Μάλιστα τα Πευκάκια έχουν όλα τα χαρακτηριστικά οργάνωσης των μυκηναϊκών πόλεων από τη διοίκηση και τους χώρους λατρείας, μέχρι και την κεραμική, την τροφοπαρασκευή και άλλα στοιχεία της κοινωνικής, οικονομικής και ευρύτερης οργάνωσης των κοινωνιών του 13ου-14ου αιώνα που εκείνη την περίοδο γνώρισαν πολύ μεγάλη ακμή.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε, ο μυκηναϊκός οικισμός των Πευκακίων είναι σε χρονική και ευρύτερη συνάφεια με το μυκηναϊκό οικισμό στο Διμήνι που αποτελούσε διοικητικό κέντρο.

Αρχιτεκτονικά ευρήματα, ειδώλια, εργαλεία, κεραμικά είδη και άλλα συνθέτουν το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό που φωτίζουν την εξέλιξη του οικισμού και δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η κ. Μπάτζιου με αφορμή τη δεκαετή ανασκαφή έκανε λόγο για μια εκτεταμένη έρευνα. Ο συγκεκριμένος μυκηναϊκός οικισμός ήταν ο δεύτερος στη Θεσσαλία, μετά τον αντίστοιχο του Διμηνίου που γίνεται τόσο εκτεταμένη έρευνα. Μάλιστα η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Από το 2016 μέχρι και το 2020 η ΙΓ’ Εφορεία μέσω της κ. Μπάτζιου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω της καθηγήτριας κ. Τουρναβίτου θα συνεχίσουν την αρχαιολογική μελέτη για το μυκηναϊκό οικισμό των Πευκακίων, ώστε να φωτιστούν και άλλες πτυχές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το