Τοπικά

Νέα έργα για πηγαίο νερό σε όλο τον Δήμο Βόλου από τη ΔΕΥΑΜΒ

Στα 62.850.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΜΒ για το 2022, ενώ το Τεχνικό Πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά φτάνει τα 28 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 από ιδίους πόρους και τα 22 από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζονται δύο μεγάλα έργα, που αφορούν στον εμπλουτισμό του πηγαίου νερού σε όλο τον Δήμο Βόλου.

Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς πηγαίων νερών από τη Μακρινίτσα, μέχρι και τη Νέα Αγχίαλο. Εκτιμάται ότι ετησίως θα μεταφέρονται από 4,9 έως 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.
Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα και συγκεκριμένα τη μελέτη του ανατολικού μετώπου. Στην ουσία στόχος με το πρώτο υποέργο είναι η αξιοποίηση των πηγών Ζάγκα και Άη Γιάννη στην περιοχή του Αγ. Βλασίου, που θα εξασφαλίζουν 500 κυβικά νερού σε ετήσια βάση. Προβλέπεται να κατασκευαστούν αγωγοί σε μήκος 20χλμ περίπου, που θα μεταφέρουν νερό σε όλα τα υδραγωγεία της περιοχής (Αγ. Βλασίου, Παλιόκαστρου, Σερβανατών, Άνω – Κάτω Λεχωνίων, Αγριάς), πλην της Δράκειας, ενώ το νερό που θα περισσεύει, θα παροχετεύεται στον Βόλο. Το δεύτερο υποέργο αφορά στην κατασκευή φράγματος στον χείμαρρο Βρύχωνα, με δυνατότητα αποθήκευσης έως 200.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Όπως επισημάνθηκε, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχτεί η σύνταξη της μελέτης, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το ΕΠΕΡΑΑ.
Στον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ είναι και η τοποθέτηση «έξυπνων» ρολογιών ύδρευσης, αλλά και η περαιτέρω επεξεργασία της λυματολάσπης στον Βιολογικό Καθαρισμό με τη μέθοδο της αεριοποίησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα την ενημέρωση έκανε ο ασκών καθήκοντα γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δημ. Κουτσιφέλης, ο οποίος τόνισε πως «μέχρι και τον Οκτώβριο έχουν υλοποιηθεί για το 2021 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5εκ. ευρώ από ιδίους πόρους και 7εκ. ευρώ από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ορισμένες φορές η διαδικασία των εγκρίσεων καθυστερεί και ως εκ τούτου αντίστοιχα καθυστερεί και η υλοποίηση τμήματος από χρηματοδοτηθέντα έργα» προσέθεσε ο ίδιος.

Έως 25% απώλειες από τα ρολόγια
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ έγινε εκτενής αναφορά για τις απώλειες στα ρολόγια της Επιχείρησης, οι οποίες φτάνουν και το 25%, μετά από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Για την επίλυση του προβλήματος προβλέπεται η τοποθέτηση «έξυπνων» ρολογιών στο υδραγωγείο Βόλου, με την τοποθέτηση αρχικά 3.000 μετρητών. Να αναφερθεί ότι από μετρήσεις που έγιναν στην παραλία και τον Άναυρο πριν και μετά την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης, προέκυψε απόκλιση από 18% έως 25% στην κατανάλωση που κατέγραφαν τα ρολόγια και της πραγματικής. Παράλληλα, θα αποστέλλονται μηνύματα στους καταναλωτές, προκειμένου να ενημερώνονται για τα κυβικά που καταναλώνουν, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και διακοπής νερού από μακριά.

Καταβολή οφειλόμενων στους εργαζόμενους
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του να καταβάλει τμηματικά με βάση δικαστικό συμβιβασμό την καταβολή οφειλόμενων στους εργαζόμενους, στο πλαίσιο εναρμόνισης της μισθοδοσίας του συνόλου του τακτικού προσωπικού της Επιχείρησης. Πρόκειται για δώρα που είχαν περικοπεί το 2012, τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 15%, ενώ θα αφαιρεθούν και τα δικαστικά έξοδα. Να αναφερθεί ότι έντεκα εργαζόμενοι δεν συμμετείχαν στη δικαστική διεκδίκηση, με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Δημ. Τιλελή να ζητεί την καταβολή των οφειλόμενων και σε αυτούς.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Λεων. Μαυρογιάννης άσκησε κριτική λέγοντας πως «η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έπρεπε να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά από τον Σεπτέμβριο του 2014, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης να απαντά πως «δόθηκαν τα χρήματα που είχε κόψει παρανόμως η προηγούμενη διοίκηση».
Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο κ. Μαυρογιάννης ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ και τι ποσά έχει καταβάλλει η επιχείρηση, με τον κ. Τόρη να απαντά πως «έγιναν σφάλματα από την προηγούμενη διοίκηση και είχε δοθεί 1εκ. ευρώ χωρίς παραστατικά». «Μη σπεκουλάρετε, καθώς τα χρήματα δόθηκαν νόμιμα» ήταν η αντίδραση του κ. Μαυρογιάννη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το