Πολιτισμός

Νέα έρευνα «αλλάζει» τον τάφο Φιλίππου κατά Ανδρόνικο – Μεγάλες επιφυλάξεις

Ανδρόνικος

Τη θεωρία του ανασκαφέα των βασιλικών τάφων της Βεργίνας,Μανόλη Ανδρόνικου, ότι ο Φίλιππος Β΄είναι θαμμένος στον Τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας αμφισβητεί η νέα επιστημονική εργασία υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μπαρτσιώκα, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Juan Luis Arsuaga που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, ο Φίλιππος ΙΙ δεν είναι θαμμένος στον Τάφο ΙΙ αλλά στον Τάφο Ι – τον λεγόμενο Τάφο της Περσεφόνης – αφού πιστοποιήθηκε (;) ότι ένα οστούν από τον τάφο Ι στη Βεργίνα με μία τρύπα στο γόνατο είναι το κουτσό πόδι του Φιλίππου Β¨.

Ερευνητές που έχουν αφιερωθεί στην ανασκαφή Μακεδονικών τάφων και γνωρίζουν καλά τη Βεργίνα αναφέρουν στο TheTOC ότι ο Τάφος Ι ονομάστηκε Τάφος της Περσεφόνης λόγω της μεγάλης τοιχογραφίας της Περσεφόνης και είναι μάλλον αδύνατο να «φιλοξενεί» άνδρα Βασιλιά

Πως φιλοξενεί άνδρα Βασιλιά ένας Τάφος με μεγάλη τοιχογραφία της Περσεφόνης;

Η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, φαίνεται πως στέκεται διστακτική απέναντι σ’ αυτές τις αποκαλύψεις. Ερευνητές που έχουν αφιερωθεί στην ανασκαφή Μακεδονικών τάφων και γνωρίζουν καλά τη Βεργίνα αναφέρουν στο TheTOC ότι ο Τάφος Ι ονομάστηκε Τάφος της Περσεφόνης λόγω της μεγάλης τοιχογραφίας της Περσεφόνης και είναι μάλλον αδύνατο να «φιλοξενεί» άνδρα Βασιλιά. Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Τάφος Ι ήταν συλημένος από Γαλάτες και η υπόθεση είναι ότι εκεί ετάφη η 25χρονη Θεσσαλή σύζυγος του Φιλίππου Β’, Νικησίπολη, μητέρα της Θεσσαλονίκης μαζί με το βρέφος που πέθανε στη γέννα δεδομένου του ότι η μετέπειτα σύζυγός του, Ολυμπιάδα δεν είχε εχθρικές διαθέσεις απέναντί της – γέννησε τη Θεσσαλονίκη που ως κορίτσι δεν ένιωθε να απειλεί τον Μέγα Αλέξανδρο. Κι όσο για τον άνδρα που βρέθηκε στον Τάφο Ι, από τη στάση και το ύψος ο Μανόλης Ανδρόνικος υπέθεσε ότι ήταν τυμβωρύχος, κάτι που συνηθιζόταν στους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

Το γεγονός ότι ο Τάφος Ι είναι πολύ κοντά στον Τάφο ΙΙ (που αποδίδεται στον Φίλιππο Β’ από τον Ανδρόνικο) φαίνεται να δικαιολογεί την υπόθεση ότι εκεί ήταν θαμμένη πρώην σύζυγος του Μακεδόνα Βασιλιά.

Προσπάθεια αμφισβήτησης των υποθέσεων του Ανδρόνικου

Ως ακόμα μια προσπάθεια αμφισβήτησης των όσων υποστήριξε ο Ανδρόνικος, λοιπόν, θεωρείται από κάποιους η νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία μαζί με τον Φίλιππο Β’ στον Τάφο Ι πιστοποιήθηκε ότι είναι θαμμένη η τελευταία γυναίκα του Φιλίππου, Κλεοπάτρα, με το νεογέννητό της – τους οποίους δολοφόνησε η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα -ενώ επιβεβαιώθηκε ότι στον Τάφο ΙΙ είναι θαμμένος ο ετεροθαλής αδελφός του Μ. Αλεξάνδρου, Αρριδαίος. Η ομάδα μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μερικά αντικείμενα από την πανοπλία του Τάφου ΙΙ πρέπει να ανήκουν στον ίδιο το Μ. Αλέξανδρο και όχι στον Αρριδαίο!

Κι όσο για τον άνδρα που βρέθηκε στον Τάφο Ι, από τη στάση και το ύψος ο Μανόλης Ανδρόνικος υπέθεσε ότι ήταν τυμβωρύχος, κάτι που συνηθιζόταν στους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

Τα κεραμικά του Τάφου Ι τον χρονολογούν πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου. Πως, λοιπόν, ετάφη εκεί;Τα ελάχιστα κεραμικά, ωστόσο, που βρέθηκαν στον Τάφο Ι τον χρονολογούν στο 350 π. Χ. δηλαδή πολύ πριν τη δολοφονία του Φιλίππου, είναι η αντίθετη άποψη. Επιπλέον, τα οστά του Τάφου Ι που εξετάστηκαν ανήκουν σ’ έναν άνδρα πολύ ψηλός, γύρω στο 1.80. «Από πουθενά δεν μας παραδίδεται ότι ο Φίλιππος ήταν τόσο ψηλός», αναφέρουν οι θιασώτες της άποψης του ανασκαφέα της Βεργίνας, Μανόλη Ανδρόνικου.

 «Θα πρέπει να μας πουν πως μελετήθηκαν τα οστά και από που προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα», καταλήγουν.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το