Τοπικά

Νέα εποχή στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων – Εγκαινιάστηκε ο προαύλιος χώρος και η βιβλιοθήκη

Πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 31 Oκτωβρίου, τα εγκαίνια του νέου προαυλίου χώρου και της Βιβλιοθήκης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου στα Κανάλια Μαγνησίας. Τη νέα βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, η οποία φιλοξενεί βιβλία και προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού Αθανασίου Γκαβαρδίνα, κατά το ήμισυ, επιχορήγησε ο μεγάλος ευεργέτης Χαράλαμπος Τσιμάς. Ο κ. Τσιμάς, ανάμεσα στις πολλές δωρεές του, προσέφερε και δύο ιατρικά μηχανήματα, έναν καρδιογράφο και έναν απινιδωτή, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης  Νασίκας, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Κώστας Μαραβέγιας και λοιποί παράγοντες της τοπικής Κοινότητας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ιωάννης Μόσχος, Διευθυντής του Ιδρύματος, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η σημερινή τελετή μας καλεί πρωτίστως να τιμήσουμε εκείνον που ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε ένδοξο παρελθόν, τον Μακαριστό Αθανάσιο Γκαβαρδίνα, τον κτήτορα και ιδρυτή του Γηροκομείου μας. Μαχητής και ασυμβίβαστος. Ασκητικός και απέριττος. Τολμηρός και θαρραλέος. Δυναμικός και ακούραστος. Συλλαμβάνει το όραμα. Αγωνιά για το σχεδιασμό. Κοπιάζει για τη δημιουργία του. Μοχθεί για τη λειτουργία του. Δεν λογαριάζει χρήματα, νόμους, κανόνες. Μοναδικός του στόχος να κατασκευαστεί ένας χώρος να στεγάσει γέροντες και γερόντισσες, πρόσωπα που ο χρόνος έχει γύρει βαρύς πάνω τους και η ανάγκη τους κρατά μακριά από το σπιτικό τους…». Στην συνέχεια ο κ. Μόσχος επεσήμανε ότι «οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν χώρους κατάλληλους για τους τροφίμους του Ιδρύματός μας. Το πρώτο μας τόλμημα, η εκ βάθρων ανακαίνιση του προαύλιου χώρου. Καλαίσθητος και ασφαλής, σύγχρονος και άρτια εξοπλισμένος. Έτοιμος πια να προσφέρει τον αυλισμό των τροφίμων. Το δεύτερο τόλμημά μας, η νέα βιβλιοθήκη του Ιδρύματός μας. Φιλοξενεί τα βιβλία του λογίου Αθανασίου Γκαβαρδίνα καθώς και πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα…».

Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους, ο κ. Μόσχος τόνισε ότι «η νομιμοποίηση του υφισταμένου κτηρίου και η έκδοση της άδειας λειτουργίας, ο πρωταρχικός μας στόχος. Η εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση του Ιδρύματος το επόμενο μέλημά μας. Θα συνεχίσουμε το άνοιγμα του γηροκομείου μας στην κοινωνία και όλους τους φορείς της. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αγάπη και τη στοργή στους ηλικιωμένους με επιστημονική γνώση και αξιέπαινη τεχνογνωσία. Θα αγωνιζόμαστε συνεχώς η φροντίδα μας να συναντά την ασφάλεια και η οικογενειακή ατμόσφαιρα να ανακουφίζει και να αντικαθιστά συγγενείς και φίλους…».

Τέλος, ο Διευθυντής του Ιδρύματος ευχαρίστησε τα Μέλη του Συλλόγου των Φίλων του Γηροκομείου για την πολυσήμαντη προσφορά τους στην λειτουργία του, τον Μεγάλο Ευεργέτη κ. Χαράλαμπο Τσιμά, για τις σπουδαίες χορηγίες του και πρωτίστως τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με τις οποίες περιβάλλει τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καναλίων Βασιλικής Φάκα και του κ.  Τσιμά. Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Γηροκομείου Καναλίων Απόστολος Κρεμαστάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του αειμνήστου Αθανασίου Γκαβαρδίνα και στους τομείς δράσεις του, που ήταν η παιδεία, η προσφορά του στην τοπική εκκλησία και τέλος το όραμά του για τη δημιουργία μιας στέγης φιλοξενίας της τρίτης ηλικίας, το Γηροκομείο Καναλίων. Κατέληξε δε, επισημαίνοντας ότι «με την παρότρυνση του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνατίου αλλά και με τις οδηγίες του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, δημιουργήσαμε, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, το Σύλλογο Φίλων του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων, στον οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος και πιστεύω ότι με τους άξιους συνεργάτες μου Ιωάννη Δασκαλόπουλο, Βασίλειο Καραλή, Ανδρομάχη Ροϊλού και Βασιλική Τέα, θα βοηθήσουμε ηθικά και υλικά για την ενίσχυση του Γηροκομείου, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα της τρίτης ηλικίας και την ανάπτυξη και διάδοση του αισθήματος αλληλεγγύης, εθελοντισμού και προσφοράς».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κτήτορος και ιδρυτού του Ιδρύματος Αθανασίου Γκαβαρδίνα, από τον Μητροπολίτη η οποία αποτελεί χορηγία του κ. Τσιμά και έργο του γλύπτη Γεωργίου Χατζάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη, ο οποίος μίλησε για την γνωριμία και συνεργασία του με τον Αθανάσιο Γκαβαρδίνα, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο του Θεού, που λειτουργούσε με την καρδιά του. Το έργο του, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί σ’ αυτόν τον τόπο. Ήταν άνθρωπος της προσευχής, της άσκησης, της πλήρους αφιέρωσης στον Θεό». Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «μόνο ένας Ντοστογιεύσκυ θα μπορούσε να γράψει για τον μπαρμπα-Θανάση», ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική συμβολή του κ. Τσιμά στην συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, όσο και του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, ο οποίος, στην μετά Γκαβαρδίνα εποχή, ανέλαβε την οργάνωση και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, που αφορούσαν στην λειτουργία του Ιδρύματος, από κοινού με τα μέλη του Συλλόγου. Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το έργο και την προσφορά του κ. Τσιμά στο Ίδρυμα, όσο και ευρύτερα στην τοπική μας κοινωνία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Γηροκομείο Καναλίων θα είναι το κόσμημα της περιοχής, πρότυπο λειτουργίας για ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το