Τοπικά

Νέα εποχή για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου:  Ενημέρωση εξ αποστάσεως για τον αριθμό της δίκης

Στη νέα εποχή θα εισέλθει το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και ειδικότερα η λειτουργία του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών πληροφοριακών πινακίδων για την πορεία εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων. Παράλληλα θα δίδεται η δυνατότητα τόσο στους δικηγόρους, όσο και στους ενδιαφερόμενους-εμπλεκόμενους πολίτες (μάρτυρες, κατηγορούμενοι), να μην στήνονται επί ώρες ολόκληρες στους διαδρόμους ή στις αίθουσες των δύο δικαστηρίων, αλλά να προσέρχονται σε αυτά ενημερωμένοι από το ίντερνετ, λίγα λεπτά της ώρας πριν ξεκινήσει η συζήτηση της υπόθεσής τους.

Το ηλεκτρονικό αυτό πληροφοριακό σύστημα βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται η κατάθεση του σχετικού φακέλου από τον Δικηγορικό Σύλλογο στην πρόεδρο Πρωτοδικών, έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου.

Στους διαδρόμους και εντός των αιθουσών του Μονομελούς (ισόγειο) και του Τριμελούς (Α’ όροφος) Πλημμελειοδικείου θα υπάρχουν ηλεκτρονικοί πίνακες, όπου θα αναγράφεται κάθε φορά ο αριθμός της δίκης που εξελίσσεται, έτσι ώστε να προετοιμάζονται οι εμπλεκόμενοι στην επόμενη… Το σύστημα θα συνδέεται μέσω του διαδικτύου και με τη νέα ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, που θα εγκαινιαστεί σύντομα, έτσι ώστε όποιος δικηγόρος ενδιαφέρεται, αλλά και πολίτης που θα είναι κατηγορούμενος ή μάρτυρας σε μια υπόθεση, αφού γνωρίζει τον αριθμό σειράς της, να προετοιμάζεται και να βρίσκεται στη θέση του. Αυτό θα σημάνει μείωση των χιλιάδων εργατοωρών που χάνουν ετησίως πολίτες, αναμένοντας ώρες ολόκληρες στους διαδρόμους των δικαστηρίων, μέχρι να συζητηθεί η υπόθεσή τους.

Ο πολίτης θα ενημερώνεται μέσω του ίντερνετ ότι πλησιάζει η δίκη στην οποία εμπλέκεται και θα σπεύδει στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.
Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος, ο ΔΣΒ θα συνδεθεί με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (Ολομέλεια Συλλόγων Ελλάδας), ώστε να εκδίδονται διπλότυπα και πιστοποιητικά, ενώ αργότερα θα κατατίθενται και δικόγραφα στα Πρωτοδικεία (πολιτικά δικαστήρια) που θα έχουν την ανάλογη υποδομή.

Ο ΔΣΒ θα συμβληθεί με τράπεζα εντός των προσεχών ημερών και θα υπογράψει και σύμβαση με τον ΔΣΑ, που είναι ο διαχειριστής της πλατφόρμας, έτσι ώστε σύντομα η έκδοση των διπλοτύπων να γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ αργότερα δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία του δικηγόρου, για την κατάθεση αγωγής (προτάσεις, προσθήκη-αντίκρουση) στο Πρωτοδικείο, που θα έχει την αντίστοιχη υποδομή για ηλεκτρονική κατάθεση.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Στρατηγόπουλος, σε καλό δρόμο βρίσκεται και η κατασκευή της νέας ιστοσελίδας του Συλλόγου, όπου εκτός από πληροφορίες, θα παρέχονται εκπτώσεις για αγορές κ.αλ. Πάντως τα σχέδια αυτά για τα έργα, αποτελούν πρωτοβουλίες, που είχε αναλάβει η προηγούμενη διοίκηση του ΔΣΒ και υλοποιεί η τρέχουσα.

Αναφορικά με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στις διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, μετά από παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος, έγινε γνωστό ότι εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική διαμεσολάβηση οι εργατικές διαφορές, οι διαφορές από πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων, από χρηματοδοτική μίσθωση, από δικαιόχρηση, από δανειακές συμβάσεις με τράπεζες, από πιστωτικές κάρτες, οι διαταγές πληρωμής, οι ναυτικές διαφορές, οι διαφορές του νόμου 3869/2010, οι κύριες παρεμβάσεις, οι διαφορές με εναγόμενο το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ, οι υποθέσεις νομικής βοήθειας, οι δίκες περί την εκτέλεση, οι ανακοπές των άρθρων 632, 633 παρ. 2 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και κάθε περίπτωση στην οποία δεν προβλέπεται αναστολή εκτέλεσης. Επιπλέον η ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή μειώθηκε στην τακτική διαδικασία από 250 σε 170 ευρώ, στις ειδικές διαδικασίες από 250 σε 50 ευρώ και στις μικροδιαφορές από 100 σε 50 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος, η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, βρίσκει αντίθετο το δικηγορικό σώμα, καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το