Τοπικά

Νέα επιστολή της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών στον Κυρ. Μητσοτάκη με αίτημα την αναστολή λειτουργίας της ΑΓΕΤ

«Η επιδείνωση της κατάστασης στο νοσοκομείο αναφορικά με τους θανάτους επιτάσσει μια σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση εκ μέρους σας και αναμένουμε την πραγματοποίηση του αιτήματός μας να ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, στο οποίο μάλιστα υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε εργαζομένους». Αυτό τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών σε σημερινή επιστολή της – την τέταρτη κατά σειρά – προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Επιτροπή καταγγέλλει μεταξύ άλλων τον Δήμο Βόλου ότι, εν μέσω της δεύτερης καραντίνας, προχωρά τα σχέδιά του για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF την οποία πρόσφατα ενέκρινε η κυβέρνηση, και προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες για την προσβολή της αδειοδότησης. Επίσης, κατηγορεί τον
Περιφερειάρχη ότι «στρουθοκαμηλίζει» αρνούμενος την ύπαρξη αέριας ρύπανσης στην πόλη και συνεχώς ανακοινώνει πανάκριβες ενέργειες που απέχουν πολύ από την εγκατάσταση ενός δικτύου μετρητών, τις μετρήσεις διοξινών και βαρέων μετάλων γύρω από τις βιομηχανίες.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια των τριών προηγούμενων επιστολών μας, δύο προς εσάς και μίας προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Επισυναπτόμενα 1,2,3) στις οποίες ζητούσαμε την αναστολή της λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας, που λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό, εν καιρώ καραντίνας, (οι οποίες δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν με την απαραίτητη ευαισθησία, ούτε καν απαντήθηκαν) επανερχόμαστε με ακόμη μία επιστολή εν μέσω της δεύτερης καραντίνας.

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι θα αλλάξει στη στάση σας; Δεν γνωρίζουμε. Καταγράφεται όμως στην ιστορία κάθε σας στάση, θετική, αρνητική ή ουδέτερη. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι τα νέα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καταδεικνύει ότι τις μισές ημέρες του χρόνου η ρύπανση στον Βόλο από μικροσωματίδια PM2,5 ξεπερνούν κατά 20% το ετήσιο επιτρεπτό όριο κατά την ελληνική νομοθεσία και κατά 200% κατά τα ισχύοντα όρια του Π.Ο.Υ. με συνέπεια οι εισαγωγές στο Νοσοκομείου να αυξάνονται κατά 32% στην παιδιατρική κλινική και 25% στην παθολογική κλινική (https://bit.ly/39ezm1J/). Πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό συσχετίζει άμεσα την χρόνια ρύπανση ενός τόπου με τον Covid-19 αποτυπωμένη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε ένα γράφημα (Επισυναπτόμενο 4) (εδώ η έρευνα https://bit.ly/2KymTM9). Στον Βόλο οι υπερβάσεις των μικροσωματιδίων που μετριούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον ένα και μοναδικό μετρητή, ο οποίος δεν καλύπτει όλην την πόλη και μετρά μόνο 2 από τους 8 ρύπους που επιβάλλει η Ε.Ε έδειξαν για μία εβδομάδα συνεχόμενες υπερβάσεις είτε των PM 2.5 είτε των PM 10 (https://bit.ly/3lSD0ll, https://bit.ly/3l9F47c και επισυναπτόμενο 5)

Στις προηγούμενες επιστολές μας σας ενημερώσαμε για τα τραγικά αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης νοσηρότητας και θνησιμότητας που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατατάσσει τον Βόλο σε πρωταθλήτρια πόλη της Ελλάδας στα εγκεφαλικά και σε διάφορες μορφές καρκίνου (https://bit.ly/37gjucy).

Επίσης, σας ενημερώσαμε σχετικά με το επεισόδιο ρύπανσης, που συνέλαβε ο φακός του ΜΕΤΕΟ και αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει και η ίδια η εταιρεία, στις 28 Μαρτίου 2018, εκτός από τις υπερβολικές υπερβάσεις κατά τις 26 και 27 Μαρτίου 2020 των μικροσωματιδίων PM 2.5, όπως αποτυπώθηκαν στη γνωστή διεθνή πλατφόρμα μέτρησης της ποιότητας του αέρα,www.waqi.info. Παρόλα αυτά το online σύστημα της εταιρείας δεν αποτύπωσε το γεγονός (Επισυναπτόμενο 6). Συγκεκριμένα, (Επισυναπτόμενα 7α,7β,7γ: Screenshots μετρήσεων και στιγμιότυπο ΜΕΤΕΟ), οι ενδείξεις AQI για τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 – τα πιο επίκινδυνα σωματίδια για την υγεία μας- κυμάνθηκαν από 463 έως 568. Και ο δείκτης ποιότητας της ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+) που σημαίνει Επικίνδυνος για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα!!
Καταλαβαίνετε ότι στον Βόλο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μένουμε σπίτι και να φοράμε μάσκες, όχι μόνο για τον κορονοϊό! Επίσης, στις 18 Απριλίου και εν μέσω καραντίνας οι τιμές στην πλατφόρμα waqi.info έδειξαν πολύ υψηλά όταν την ίδια μέρα ο μετρητής της Περιφέρειας δεν έδειχνε κανένα δεδομένο (Επισυναπτόμενα 8α,8β). Οι ημερομηνίες των υπερβάσεων φτιάχνουν έναν μακρύ κατάλογο αλλά περιοριζόμαστε στις συγκεκριμένες.

Η επιδείνωση της κατάστασης στο νοσοκομείο αναφορικά με τους θανάτους (https://bit.ly/2UNVXcS) επιτάσσει μια σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση εκ μέρους σας και αναμένουμε την πραγματοποίηση του αιτήματός μας να ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου στο οποίο μάλιστα υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε εργαζομένους.
Ο κ. Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιβεβαίωσε ότι η έκθεση σε αέρα που υπάρχουν υπερβάσεις για τρεις συνεχόμενες ημέρες αρκεί για να προκληθούν βλάβες στην υγεία.

Επιπλέον, πώς να νιώθουμε ασφαλείς ύστερα από τις αποκαλύψεις της Επιτροπής το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με ύποπτα φορτία που έφτασαν στην βιομηχανία προς καύσην από τις ισπανικές πόλεις, Θέουτα και Ουέλβα, πόλεις που έχουν πρόβλημα με τα ραδιενεργά τους απόβλητα και έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα από την Ε.Ε. (Επισυναπτόμενο 9 Επιστολή μας προς Εισαγγελέα, 01.08.2019). Μάλιστα, και είναι ευκαιρία να το καταγγείλλουμε σε εσάς, κ. Πρωθυπουργέ, οι έγγραφες απαντήσεις του ΥΕΝ σχετικά με την πορεία του συγκεκριμένου πλοίου (Επισυναπτόμενα 10, 10α Έγγραφα ΥΕΝ), απαντήσεις που διαψεύδουν η μία την άλλη, δεν αφήνουν αμφιβολίες για το ύποπτο φορτίο του συγκεκριμένου πλοίου, αλλά πιθανότατα και άλλων πλοίων που συνεχίζουν κάθε μήνα να καταφθάνουν στον Βόλο με απορριμματογενές υλικό προς καύση.

Οι βιομηχανικές μονάδες βέβαια συνεχίζουν προκλητικά ακάθεκτες τις εργασίες τους ακόμα κι όταν απέχουν 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ακόμα κι αν έχουμε αποδείξει με πανεπιστημιακές έρευνες ότι η καύση πλαστικών καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντάς το επιρρεπές σε λοιμώξεις και βεβαίως πανδημίες.

Ο Δήμαρχος, την ώρα που άλλοι δήμαρχοι ζητούν να σταματήσει η καύση στους δήμους τους ή η δραστηριότητα των βιομηχανιών εν καιρώ καραντίνας, προχωρά τα σχέδιά του για κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF την οποία πρόσφατα ενέκρινε η κυβέρνησή σας, εν καιρώ καραντίνας, γεγονός το οποίο επίσης καταδικάζουμε και θα προβούμε στις κατάλληλες νομικές ενέργειες.

Όσο για τον κ. Περιφερειάρχη, τηρώντας την τακτική του στρουθοκαμηλισμούτ αρνείται την ύπαρξη αέριας ρύπανσης στην πόλη μας και συνεχώς ανακοινώνει πανάκριβες ενέργειες που απέχουν πολύ από την εγκατάσταση ενός δικτύου μετρητών, τις μετρήσεις διοξινών και βαρέων μετάλων γύρω από τις βιομηχανίες.

Οι πολίτες του Βόλου σας ρωτάμε και ζητάμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα εξής:

1. Θα σταματήσει η βιομηχανία LAFARGE HOLCIM (ΑΓΕΤ) να λειτουργεί κατά τη διάρκεια τουλάχιστον της καραντίνας;
2. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για το αποδεδειγμένο επεισόδιο ρύπανσης στις 28 Μαρτίου από την εταιρεία; Ή σε ποιες ενέργειες προβήκατε για το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας δεν έχει επιδείξει την κατάλληλη στάση προς αυτό;
3. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε προς τα λανθασμένα έγγραφα που το ΥΕΝ έστειλε αναφορικά με την πορεία του επίμαχου πλοίου;
4. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία ήταν υποχρεωμένη να έχει εγκαταστήσει δίκτυο μετρητών και να μετρά 8 ρύπους σύμφωνα με την νομοθεσία, ενώ έχει μόνο έναν μετρητή που μετρά μόνο 2 ρύπους και ο οποίος υπολειτουργεί, εφόσον σε πολλά περιστατικά ρύπανσης είτε σταματά για να αλλάξει χαρτί, είτε πέφτει η τάση σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις
5. Ποιες είναι οι ενέργειές σας προς τη βιομηχανία για το περιβαλλοντικό συμβάν και για το γεγονός ότι το σύστημα καταγραφής της δεν το αποτύπωσε;

Αναμένοντας τις απαντήσεις σας,

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το