Κόσμος

Η νέα επικερδής δουλειά στην Ινδία: Να περιμένεις στην ουρά

Κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Ινδία και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση Μόντι να αποσύρει απροειδοποίητα από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων.

Ο Μόντι δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως είναι ένα μέτρο κατά της διαφθοράς ωστόσο το γεγονός προκάλεσε χάος και συνωστισμούς στις τράπεζες, με την αντιπολίτευση να καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω το μέτρο και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες.
Δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα αυτά αποτελούσαν το 86% των νομισμάτων της αχανούς χώρας, η αναμονή στην ουρά στα ανταλλακτήρια και τις τράπεζες της Ινδίας έχει αναδεχθεί σε εθνικό σπορ ή, για πολλούς, κομμάτι της δουλειάς τους.
Με την απόφαση αυτή να έχει εκτοξεύσει την αναμονή στις ουρές, υπάρχουν πολλοί που πληρώνονται για να στέκονται στη σειρά. Κάποιοι στέλνουν τους υπαλλήλους τους να τους κρατούν θέση, ενώ άλλοι προσλαμβάνουν ανθρώπους ανά μέρα ή ώρα προκειμένου να τους κάνουν τη δουλειά. Η αμοιβή κυμαίνεται στις 90-150 ρουπίες (περίπου 2 ευρώ) την ώρα. Ο προσληφθείς περιμένει μέχρι να φτάσει σχεδόν στην κορυφή της ουράς και τότε τηλεφωνεί στον ανώτερό του, ο οποίος πραγματοποιεί τη συναλλαγή.

Με πληροφορίες από: BBC, Guardian

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το