Ελλάδα

Νέα έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου καταδικάζει την ατιμωρησία στην υπόθεση των υποκλοπών

Με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του του κράτους δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, η εισηγήτρια της έκθεσης, η Ολλανδή ευρωβουλευτής της φιλελεύθερης ευρωομάδας Renew Europe, Σόφι Ιντ’ Βελντ, παρότι αναγνώρισε την αξία της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν, την κατηγόρησε ότι μεταχειρίζεται «πολύ ήπια γλώσσα» στην περιγραφή συγκεκριμένων παραβάσεων από κράτη-μέλη και πολιτικά κριτήρια στην αντιμετώπιση κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην παρέμβαση της στην επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών και της μη εφαρμογής της σύμβασης 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι τη διάσταση των πολιτικών ευθυνών την εντόπισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και όχι οι ελληνικές αρχές.

Η υπόθεση των υποκλοπών
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, η έκθεση της επιτροπής LIBE αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση των υποκλοπών, καλώντας την Κομισιόν να αξιολογήσει τη στάση των κρατών-μελών που έχει γίνει χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «σε αντίθεση με την υπόθεση της Κομισιόν, πολλές εθνικές αρχές δεν είναι ούτε πρόθυμες ούτε σε θέση να επιλύσουν το θέμα, αφήνοντας τα θύματα χωρίς αποτελεσματική ένδικη προστασία και απροστάτευτη τη δημοκρατία».

Επιμένει δε πως η παράνομη χρήση spyware από τις εθνικές κυβερνήσεις αφορά όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς «επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την ακεραιότητα της λήψης αποφάσεων, υπονομεύοντας έτσι τη δημοκρατία της ΕΕ και υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και νομική ευθύνη του κλάδου παρακολούθησης».

Η ατιμωρησία
Ειδική αναφορά, με την ίδια αφορμή, στους δημοσιογράφους, με την έκθεση να καταγράφει «βαθύτατη ανησυχία» για το «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της ατιμωρησίας της κατάχρησης spyware στους δημοσιογράφους και τις πηγές τους» αλλά και για τις «στρατηγικές αγωγές» (SLAPP) εναντίον τους.

Ενώ ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Συγκεκριμένα, για το ότι «ανεξάρτητες αρχές όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν βρεθεί υπό αυξανόμενη πίεση για τη έρευνα τους για την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης», ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την «βιαστική αλλαγή» των μελών της ΑΔΑΕ «εξαιτίας, από ότι φαίνεται, της απόφασης που θα λάμβανε να επιβάλλει πρόστιμο στην ΕΥΠ».

Σημειώνεται ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, στην παρέμβαση της στη συζήτηση για την έκθεση της LIBE, απέφυγε να αναφερθεί στο ίδιο το κείμενο, τονίζοντας ότι τα ευρήματα της έκθεσης της Κομισιόν ήταν θετικά για την Ελλάδα. Επίσης παρέπεμψε στη συμπερίληψη της Ελλάδας στην πρώτη εικοσάδα του Δείκτη Δημοκρατίας του Economist.

Πηγή: in.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Yahoo: Το πρόβλημα χρηστών με το email τους και η πολύ απλή λύση!

Προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί χρήστες της Yahoo το τελευταίο διάστημα, καθώς χάνουν την πρόσβαση στο email…

28 Φεβρουαρίου 2024

Ένας χρόνος Τέμπη – Η οικονομική ζημιά στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Διαλυμένη εικόνα παρουσιάζουν οι υποδομές αλλά και η οργανωτική δομή των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ένα χρόνο…

28 Φεβρουαρίου 2024

Καίτη Γκρέυ: Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση

Ώρες αγωνίας για την Καίτη Γκρέυ, η οποία νοσηλεύεται στο Ωνάσειο, με τους γιατρούς ν'…

28 Φεβρουαρίου 2024

Δημοσκόπηση OPEN: Η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τι λένε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σταθερά…

28 Φεβρουαρίου 2024

Υποβρύχιο Titan: Ο μυστηριώδης ήχος που άκουγαν οι διασώστες

Νέα στοιχεία για το υποβρύχιο Titan, που βυθίστηκε στο βάθος του Ατλαντικού Ωκεανού το καλοκαίρι,…

28 Φεβρουαρίου 2024

Σιωπηρή διαμαρτυρία στον Βόλο για τα Τέμπη – Συγκέντρωση και πορεία – Photos

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα το βράδυ στον Αγ. Νικόλαου σε μία σιωπηρή διαμαρτυρία για την…

28 Φεβρουαρίου 2024