Τοπικά

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για εγκαταλειμμένο σπίτι στον Βόλο

Δίπλα από εκατοντάδες υγειονομικές «βόμβες» σε Βόλο και Νέα Ιωνία βρίσκονται χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς εγκαταλειμμένες κατοικίες, αλλά και οικόπεδα αποτελούν εστίες μόλυνσης και πηγές κινδύνου πυρκαγιάς ειδικά με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη η Εισαγγελία του Βόλου χρειάστηκε να επιληφθεί και σε μια δεύτερη περίπτωση σπιτιού που έχει αφεθεί στην τύχη του, προχωρώντας σε διάστημα τριών ημερών στην παραγγελία μιας ακόμα προκαταρκτικής έρευνας για παρατημένη οικία κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Ειδικότερα μετά από αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας το πόρισμα υπεβλήθη στην Εισαγγελία. Όπως διαπιστώνεται ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία, αφού εμφανίζονται τρωκτικά και έντομα, ενώ η αυλή έχει μετατραπεί σε ζούγκλα από την έντονη βλάστηση.
Έτσι ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου η πραγματοποίηση της έρευνας, αλλά και η ανεύρεση του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Παράλληλα ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της ρύπανσης και της υποβάθμισης περιβάλλοντος πλημμεληματικού χαρακτήρα. Επιπλέον αναμένεται να παρέμβει και η Πυροσβεστική στο πλαίσιο πραγματοποίησης αυτοψίας, και στο τέλος να ζητηθεί από την αντιδημαρχία Καθαριότητας να προχωρήσει στο «σάρωμα» του χώρου.

Ακόμα και τέσσερις μήνες
Ιδιαίτερα χρονοβόρα είναι η διαδικασία μέχρι να καθαριστεί μια εγκαταλειμμένη κατοικία από συνεργείο του Δήμου Βόλου, αφού μπορεί να περάσουν ακόμα και τέσσερις μήνες από την αρχική καταγγελία. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος εξηγεί πως περιμένουν εντολή για να παρέμβουν καθαρίζοντας έναν τέτοιο χώρο, οι οποίοι είναι εκατοντάδες μόνο στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία.
Μετά την αναφορά κάποιου γείτονα στη Διεύθυνση Υγείας θα γίνει αυτοψία στον χώρο από κλιμάκιό της και η έκθεση που θα συνταχθεί, διαβιβάζεται στην Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει την Εισαγγελία και ο αρμόδιος λειτουργός δίνει εντολή για τον καθαρισμό μόνο στην αυλή του σπιτιού στο συνεργείο του Δήμου Βόλου.
«Το πρόβλημα είναι οξυμένο και η διαδικασία χρονοβόρα που διαρκεί ακόμα και τέσσερις μήνες μέχρι να επέμβουμε» τονίζει ο κ. Πράττος που συμπληρώνει πως στο 99% των περιπτώσεων αναζητούν τους ιδιοκτήτες των οικημάτων, αλλά δεν καταφέρνουν τελικά να τους βρουν.
Πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει, με τους κληρονόμους τους να βρίσκονται στο εξωτερικό, ή σε άλλη πόλη της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για την τύχη του σπιτιού.
Υπάρχουν και αυτοί που δεν προχώρησαν στην αποδοχή κληρονομιάς από τον συγγενή τους, η εμφανίζονται πάνω από ένας ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το περιουσιακό τους στοιχείο να ρημάζει.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τα συνεργεία του Δήμου κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καθαρίσουν τέτοιους χώρους που είναι εστίες μόλυνσης για ολόκληρες γειτονιές.

Φίδια, ποντίκια και… τοξικομανείς
Δεν είναι σπάνιες βέβαια και οι περιπτώσεις όπου περίοικοι προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζουν σε ποια υπηρεσία μπορούν να απευθυνθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας εγκαταλειμμένης οικίας στην οδό Μακρυνίτσης δίπλα σχεδόν από το Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης ιδιοκτήτριας πριν από σχεδόν 30 χρόνια το σπίτι είναι αφημένο στην τύχη του.
Σύμφωνα με ιδιοκτήτρια διαμερίσματος σε διπλανή πολυκατοικία πέρυσι τέτοια περίπου εποχή κάποιο συγγενικό πρόσωπο της παλιάς ιδιοκτήτριας επισκέφθηκε τον χώρο αλλά δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του.
Όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας είναι ενοχλημένοι από την κατάσταση, καθώς ακόμα και πριν έναν μήνα εμφανίστηκε ένα φίδι να κόβει βόλτες, ενώ συχνή είναι και η παρουσία ποντικιών, σαυρών και άλλων «ζωντανών».
Η δυσωδία είναι αφόρητη, ενώ το δέντρο που έχει αναπτυχθεί στην αυλή που φτάνει σε μεγάλο ύψος προκαλεί αλλεργικά προβλήματα στους ενοίκους, οι οποίοι φοβούνται, αφού πέρυσι άγνωστοι, πιθανότατα τοξικομανείς, είχαν σπάσει το λουκέτο της εισόδου μπαίνοντας στην αυλή και διέμεναν εκεί κάνοντας χρήση ουσιών.
Γι’ αυτό τον λόγο ζητούν να γίνει παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που τους απασχολεί.

Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το