Ελλάδα

Nέα «Ειδομένη» στα Διαβατά – Πρόσφυγες έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές

Μετανάστες και πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα βρίσκονται στα Διαβατά καθώς έχουν στόχο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί να περάσουν σε άλλες χώρες. Μάλιστα όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι οι πρόσφυγες έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν, χρησιμοποιώντας κλαδιά, χαρτόκουτα, γυψοσανίδες. Οι περισσότεροι έχουν σκηνές ( δυο ατόμων), ενώ αρκετοί άλλοι θα κοιμηθούν έξω. Η εικόνα όπως αναφέρει το thessnews.gr, θυμίζει Ειδομένη, με πάρα πολλά μικρά παιδιά να τριγυρνούν ανάμεσα στις σκηνές.

Οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να βρουν τρόπο να προφυλαχθούν από το κρύο ή το ενδεχόμενο βροχής και όλα αυτά με την πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη να βρίσκεται επί ποδός σε κάθε πιθανή διέξοδο γύρω από τον άτυπο καταυλισμό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε παρακείμενο σημείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επέμβει άμεσα η πυροσβεστική που παραμένει με οχήματα στην περιοχή. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έτσι παρασύρθηκαν οι εκατοντάδες πρόσφυγες για το «καραβάνι της ελπίδας»
Οι χιλιάδες πρόσφυγες παρακινήθηκαν να μετακινηθούν προς τα σύνορα μέσω ψευδών ειδήσεων που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Με τον τίτλο «Το Καραβάνι της Ελπίδας» οι πρόσφυγες καλούνταν να διαδώσουν από στόμα σε στόμα ότι στις 5/4/2019 η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορά της στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς, όπως αποκάλυψε ο ANT1.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν… επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν… είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν… θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24ώρες πριν από το ξεκίνημα…» αναφερόταν στο μήνυμα.

Βίτσας: Οι πρόσφυγες να σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί
Για τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο camp των προσφύγων στα Διαβατά μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV με την Έλλη Στάη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

«Η ιστορία της Ειδομένης ήταν σε μία άλλη περίοδο που τα σύνορα ανοιγόκλειναν και οι πρόσφυγες έρχονταν από τα νησιά. Ένας πρόσφυγας που ζητεί διεθνή προστασία έχει δικαιώματα και εμείς ως υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αυτά τα δικαιώματα τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Συγχρόνως όμως από τις διεθνείς συμβάσεις ο πρόσφυγας έχει και υποχρεώσεις. Η πρώτη του υποχρέωση είναι να σέβεται τους νόμους του κράτους, το οποίο με πολύ κόπο και θυσίες τον φιλοξενεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Αυτή τη στιγμή στα Διαβατά έχουμε δύο σημεία πληροφόρησης, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όπου εκεί ο καθένας ο οποίος θέλει να φύγει ή θέλει πληροφορηθεί κάτι έρχεται και τον πληροφορούμε» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «έχουμε λεωφορεία μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που μπορούμε να τους επιστρέψουμε στις δομές τους. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει βγάλει ανακοίνωση σε έξι γλώσσες όπου τους λέει ότι αυτό που κάνουν είναι παράτυπο». «Η ενημέρωση αυτή έγινε από διακινητές. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη για φροντίδα, εμείς του καλούμε να επιστρέψουν στις δομές» συμπλήρωσε.

«Όλη μας η προσπάθεια και στα Διαβατά είναι να λυθεί με ειρηνικό τρόπο. Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Αυτός είναι ο τρόπος που εμείς ξέρουμε» τόνισε ακόμη, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «ο αριθμός των ανθρώπων παραμένει σταθερός. Είναι περίπου 600 άνθρωποι και άλλοι 250 έξω από τον αστυνομικό κύκλο. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι θέλουν να παίξουν τους “σκληρούς” και όσο περνάει η ώρα αυτό δεν γίνεται πραγματικότητα, θα αρχίσουν να κάνουν άλλα πράγματα, όπως είναι οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών. Τους καλώ να μην κρατάνε στα χέρια τα παιδιά τους μπροστά. Δεν είναι πολύ λεβέντικο αυτό».

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το