Τοπικά

Νέα δομή έγκαιρης παρέμβασης και φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ είναι το μοναδικό πρόγραμμα στη Θεσσαλία που υποστηρίζει έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους .
Σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Δομής Έγκαιρης Παρέμβασης και φιλοξενίας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με εξαρτητική /αντικοινωνική συμπεριφορά και τις οικογένειές τους, που εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 και έχει έδρα το Βόλο.
Το ανθρώπινο δυναμικό και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Προγράμματος δεν επαρκούσαν έως τώρα για την κάλυψη των αναγκών αυτής της πληθυσμιακής ομάδας που ειδικά το τελευταίο διάστημα, πλήττεται σημαντικά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται τόσο από όλες τις πρόσφατες έρευνες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο , όσο και από τα πολλά αιτήματα που καταφθάνουν στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ από διάφορους φορείς ,υπηρεσίες και οικογένειες. Ενδεικτικά, στη διάρκεια του 2020 και παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του COVID-19, έλαβαν υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας 177 άτομα (έφηβοι και γονείς εφήβων), ενώ παράλληλα συμμετείχαν 1833 άτομα στις δράσεις πρόληψης του Προγράμματος.

Στόχος της νέας Δομής αποτελεί η ενίσχυση και διεύρυνση των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στο συγκεκριμένο πληθυσμό, αφού θα δοθεί η δυνατότητα για ποιοτικό και ποσοτικό εμπλουτισμό της ομάδας προσωπικού, την αξιοποίηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών εργαλείων και τεχνικών.
Οι προσλήψεις του ανθρώπινου δυναμικού που έχει επιλεγεί για τη στελέχωσή της, αφορούν σε : (1) Ψυχίατρο, (2) Ψυχολόγους, (1) Κοινωνικό Λειτουργό, (2) Ειδικούς Θεραπευτές (απόφοιτους αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων) και (1) λογίστριας.
Οι υπηρεσίες και δράσεις της δομής θα αναπτυχθούν στο υφιστάμενο κτίριο του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στην οδό Γεωργίου Καρτάλη 48, καθώς και σε κτίριο που έχει μισθωθεί για το σκοπό αυτό στο κέντρο του Βόλου (Δημητριάδος και Μπόρελ 14). Στα δύο αυτά κτίρια έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες και ενέργειες για τη διαμόρφωση των χώρων και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ , ενώ το προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός τους.
Έχοντας ως γνώμονα την όσο το δυνατόν πλήρη και ουσιαστική παρέμβαση στη συγκεκριμένη ομάδα στόχου στο ΚΕΘΕΑ ευελπιστούν ότι και αυτή η νέα δομή που θα αναπτυχθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα τύχει της θετικής ανταπόκρισης της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών που δεν είχαν έως σήμερα εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το