Ελλάδα

Νέα Δημοκρατία: Ψηφοδέλτια µε προφίλ διεύρυνσης και ανανέωσης – Ίσως και σήμερα η ανακοίνωση 

Κρίσιµη για την ανακοίνωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια είναι σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες η σηµερινή ηµέρα. Υστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις της Επιτροπής Ψηφοδελτίων όλες τις προηγούµενες ηµέρες και πολλές ανατροπές, είτε λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς υποψηφιοτήτων είτε της ποσόστωσης των γυναικών, η Νέα ∆ηµοκρατία ανακοινώνει εντός της ηµέρας και εκτός απρόοπτου περί τους 300 «γαλάζιους» υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Σύµφωνα µε στενούς του συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει κατά πληροφορίες να σηµατοδοτήσει µέσω των υποψηφίων του κόµµατος για τις εθνικές εκλογές την ανανέωση και τη διεύρυνση. Εξ ου και πρόσωπα που ασχολήθηκαν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα µε τη συγκεκριµένη διαδικασία, η οποία είναι αλήθεια πως εξελίχθηκε σε δυσεπίλυτη εξίσωση, προϊδεάζουν πως οι «γαλάζιες» λίστες θα είναι σε σηµαντικό βαθµό ανανεωµένες. Την ίδια ώρα, η κατά τόπους συµµετοχή σε αυτές προσώπων και στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, µαρτυρά τη σαφή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να επεκτείνει την πολιτική επιρροή της Ν∆ πέραν των παραδοσιακών κοµµατικών τειχών. Ειδικότερα, ο εκπεφρασµένος στόχος του Μοσχάτου για την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη συµπίεση του ποσοστού του κόµµατος Ελληνική Λύση συνεκτιµήθηκε, όπως τονίζουν αρµόδια στελέχη, κατά την επιλογή των «γαλάζιων» υποψηφίων στη Βόρεια Ελλάδα.

Διεργασίες
Σηµαντικές διεργασίες γίνονται στο παρασκήνιο και για την οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόµµατος, το οποίο σύµφωνα µε τις διαθέσιµες πληροφορίες αναµένεται να ανακοινωθεί πριν από τα τέλη της τρέχουσας εβδοµάδας. Οπως είναι σαφές το θέµα χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξ ου και η ροή πληροφοριών είναι εξαιρετικά περιορισµένη. Σύµφωνα µε τις έως τώρα ενδείξεις, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραµµένος φαίνεται πως είναι µία σοβαρή υποψηφιότητα για τις εκλόγιµες θέσεις της λίστας. Στην ίδια κατηγορία φαίνεται πως εντάσσονται τόσο ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος, όσο και ο προεδρικός σύµβουλος και καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Εσχάτως έχουν ακουστεί τα ονόµατα της πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της Ν∆ Μαριέττας Γιαννάκου και του επίτιµου αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, µάλιστα, ο προερχόµενος από το Μητρώο Στελεχών Βασίλης Ανδρικόπουλος, που είχε ανακοινωθεί τον περασµένο Απρίλιο ότι κατέρχεται ως υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών, «µετακοµίζει» σε τιµητική, µη εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επιλύοντας έτσι το πρόβληµα της ποσόστωσης στη συγκεκριµένη εκλογική περιφέρεια.

Ο µέχρι σήµερα διευθύνων σύµβουλος και µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Green Cola αναµένεται, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, να αξιοποιηθεί την εποµένη των εκλογών σε θέση του κυβερνητικού µηχανισµού. Εν τω µεταξύ, το µεσηµέρι ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να µιλήσει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ µε θέµα «Το αύριο σήµερα:

Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών», όπου θα κωδικοποιήσει τις βασικές πρόνοιες του οικονοµικού του προγράµµατος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη µιλήσει εδώ και µήνες για ένα νέο συµβόλαιο µε το εγχώριο επιχειρείν, προεξοφλώντας πως θα παρέχει όλες τις δυνατές φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις στην κατεύθυνση της εµπέδωσης ενός νέου ενάρετου κύκλου ανάπτυξης. Θα επαναλάβει πάντως και κατά τη σηµερινή του παρουσία στο ΣΕΒ ότι την επόµενη των εκλογών ηµέρα θεωρεί αυτονόητο τον επαναπατρισµό των εταιρικών καταθέσεων, ως ελάχιστη ψήφο εµπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση. Στο ίδιο µήκος κύµατος θα ζητήσει από τους επιχειρηµατίες να καταστήσουν µε διάφορους τρόπους τους εργαζοµένους τους συµµέτοχους στην επιτυχία, να σέβονται απόλυτα την εργατική νοµοθεσία και να αναλαµβάνουν δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Επιβεβληµένες θεωρεί ο Κ. Μητσοτάκης τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Ξεκάθαρο µήνυµα αποφασιστικότητας, ενότητας και ψυχραιµίας έναντι της τουρκικής παραβατικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ εξέπεµψε χθες από τη Λευκάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιµάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβληµένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας» υπογράµµισε ο πρόεδρος της Ν∆, που κατηγόρησε τη γείτονα ότι εδώ και µήνες παραβιάζει συστηµατικά τα κυριαρχικά δικαιώµατα της κυπριακής ∆ηµοκρατίας εντός της ΑΟΖ. Είναι προφανές πως η ηγεσία της Ν∆ παρακολουθεί στενά και ενηµερώνεται διαρκώς εδώ και εβδοµάδες για την προκλητική δραστηριότητα της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. ∆εν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε την εκδοχή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας ήδη από τα µέσα Μαΐου, ερωτηθείς σχετικώς σε προ των ευρωεκλογών συνεντεύξεις του.

Πάντως, οι κυβερνητικοί χειρισµοί και δη η σύγκληση προχθές Κυριακή του ΚΥΣΕΑ και οι µετέπειτα δηλώσεις του κ. Τσίπρα υποκρύπτουν κατά την Πειραιώς προεκλογικές σκοπιµότητες. «Σε καµία περίπτωση, η κρισιµότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραµατοποίησή της».

«Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου του Αγίου Πνεύµατος δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραµµή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουµε» διεµήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στενοί συνεργάτες του, εξάλλου, υπενθύµιζαν πως τα εθνικά θέµατα δεν προσφέρονται για µικροκοµµατική και µάλιστα προεκλογική εκµετάλλευση. ∆ιεπίστωναν, δε, µε δυσθυµία πως ο κ. Τσίπρας έχει αποφύγει µέχρι τη σήµερον να ενηµερώσει υπεύθυνα τη Ν∆ για τα όσα τεκταίνονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές προϊδεάζουν πως η Ν∆ είναι σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία µε τη Λευκωσία αλλά και τους εταίρους µας. Υπό αυτό το πρίσµα αποκτά ξεχωριστή διάσταση η µετάβαση του προέδρου της Ν∆ µεθαύριο Πέµπτη στις Βρυξέλλες, προκειµένου να συµµετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Εκεί, σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ αναµένεται να θέσει το ζήτηµα της τουρκικής προκλητικότητας στους Ευρωπαίους «οµογάλακτούς» του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται να έχουν τα τετ α τετ µε ηγέτες όπως η Γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, µόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το