Τοπικά

Νέα αρχή για τον τόπο μας: «Έχει προβεί ο Δήμος σε όλες τις ενέργειες για την αντιπυρική περίοδο;»

Στο θέμα της προετοιμασίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου, αναφέρονται σε νέα τους ανακοίνωση ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Νέα Αρχή για τον Τόπο μας», με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και κλιμακίου αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ομολογουμένως σήμερα όλοι οι δημότες και κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου αισθανθήκαμε μία μικρή ανακούφιση, διαβάζοντας στον τύπο για την επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας στην περιοχή μας.
Ανακούφιση, καθώς, επιτέλους, “κάτι δείχνει να κινείται” στο ζήτημα της πρόληψης και της πυροπροστασίας στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, ένα ζήτημα που εύλογα απασχολεί όλους μας και μας προβληματίζει, αναφορικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου και τις ενέργειες στις οποίες ο κ. Μιτζικός έχει προβεί μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου!
Ενέργειες, που μάλλον τώρα φαίνεται να σχεδιάζονται, παρά το γεγονός ότι ο κ. Διοικητής εξήρε την συμβολή του Δήμου (!), αλλά τι θα μπορούσε να πει άλλωστε; Είναι άλλωστε σαφής οι προβλέψεις της σχετικής διάταξης του Πυροσβεστικού Σώματος για φορείς και πολίτες και με βάση αυτές, μάλλον, έχουμε αργήσει και, μάλιστα, σημαντικά.
Έχει προβεί ο Δήμος σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες είτε αυτές σχετίζονται με τις εκτάσεις αρμοδιότητάς του;
Έχει ενημερώσει τους πολίτες επαρκώς, ως οφείλει, για τις δικές του υποχρεώσεις, δεδομένου μάλιστα ότι φέτος υπάρχει μία σημαντική διαφοροποίηση, ως προς τις υποχρεώσεις τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει της διάταξης που αναφέρουμε ο κάθε Δήμος έχει την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών και την διενέργεια ελέγχων, αυτοψίας και αυτεπάγγελτου καθαρισμού των ακαθάριστων οικοπέδων, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024!

Δεν προκύπτει όμως καμία τέτοια πρωτοβουλία ή ενέργεια από την πλευρά του Δήμου και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ούτε ο ίδιος ο Δήμος έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού των δικών του ιδιοκτησιών.

Επιπλέον, φέτος οι δημότες, κατά πως φαίνεται, έχουν και μία επιπλέον υποχρέωση, με βάση πάντα την διάταξη της Πυροσβεστικής. Φέτος, θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαΐου να δηλώσουν υπεύθυνα προς τους αρμόδιους ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Κάτι για το οποίο αφενός δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και αφετέρου δεν υπάρχει κάποιος για να απαντήσει στις απορίες τους με αποτέλεσμα να απευθύνονται στην αντιπολίτευση ρωτώντας, για παράδειγμα, ποιους αφορά η εν λόγω πρόβλεψη.
Από την πλευρά του δήμου όμως ενημέρωση καμιά!
Κλείνοντας, δε, αισθανόμαστε την υποχρέωση να επικροτήσουμε και να επικροτήσουμε την εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί για την εκκένωση των Αφετών σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Δεν θα πρέπει όμως να υπάρξουν αντίστοιχες δράσεις και για τις άλλες δημοτικές ενότητες, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο εκκένωσης που να αφορά το σύνολο του Δήμου;
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, που απεικονίζουν μέρος μόνο του προβλήματος, την ανησυχία των δημοτών, που καθημερινά δυναμώνει, και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την ξηρασία του φετινού καλοκαιριού, καλούμε τον κ. Μιτζικό
α. να αντιμετωπίσει με περισσότερη σοβαρότητα, και όχι με επικοινωνιακά τερτίπια, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την προστασία του Δήμου και των δημοτών,
β. να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον καθαρισμό των δημοτικών χώρων και την ενημέρωση των δημοτών -πράγμα που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη Απριλίου και
γ. να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση με θέμα την ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει προβεί και να δώσει τη δυνατότητα στις μειοψηφίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την πυροπροστασία».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Πού θα δείξει το θερμόμετρο 43 βαθμούς

Επικαιροποιεί η ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου,…

12 Ιουνίου 2024

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς λόγω καύσωνα

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν καις την περιοχή μας,…

12 Ιουνίου 2024

H Στόρμι Ντάνιελς εξηγεί γιατί αποκάλυψε λεπτομέρειες για το «ασυνήθιστο και αποκρουστικό» μόριο του Τραμπ

Τους λόγους που την οδήγησαν να αρχίσει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το «αποκρουστικό» μόριο του…

12 Ιουνίου 2024

Εκτελέστηκε στο Μιζούρι 69χρονος καταδικασμένος σε θάνατο για διπλή δολοφονία

Αμερικανός απόστρατος, καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία το 2009 γυναίκας με την οποία είχε…

12 Ιουνίου 2024

Ξεκινάνε οι εργασίες για τη Ναυτική Εβδομάδα 2024 με τιμώμενη την Κύπρο – photos – videos

Ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση και διάδοση του πολιτιστικού αποθέματος»…

12 Ιουνίου 2024

Χωροταξική κατανομή μαθητών/τριών Στ΄ Δημοτικού σε Γυμνάσια της Μαγνησίας

Με έγγραφο του Διευθυντή Β'Βάθμιας Διεύθυνσης ΜΑγνησίας Σωκρ. Σαβελίδη, αποφασίζεται η κατανομή των μαθητών και…

12 Ιουνίου 2024