Ελλάδα

Νέα απάτη με email που εμπλέκει την DHL – Τι αναφέρει η εταιρεία

Την προσοχή των πολιτών για ένα email – απάτη που δήθεν προέρχεται από τη γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών DHL συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το συγκεκριμένο email υποτίθεται ότι ενημερώνει τους παραλήπτες ότι πρέπει να πληρώσουν 2,99 ευρώ για ένα δέμα που τους έχει σταλεί.
Οι χάκερ μάλιστα ζητούν από τους παραλήπτες να πατήσουν πάνω σε έναν ενεργό σύνδεσμο για να πληρώσουν και να εντοπίσουν το φορτίο τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραλαβής από την DHL.

Η ίδια η DHL επισημαίνει με ανακοίνωσή της ότι έχουν γίνει απόπειρες εξαπάτησης με μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος, του λογοτύπου και των εμπορικών σημάτων της DHL. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επικοινωνία που αφορά σε δήθεν πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του διαδικτύου όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.

«Λάβετε υπόψη ότι η DHL δεν ζητά πληρωμή με αυτόν τον τρόπο. Η DHL εισπράττει χρήματα μόνο για επίσημα έξοδα αποστολής που σχετίζονται με την DHL» τονίζει η εταιρεία. Προσθέτει πως η συγκεκριμένη ειδοποίηση ασφαλείας δεν επηρεάζει την υποχρέωση του παραλήπτη να καταβάλλει έξοδα αποστολής, τελωνείου, ΦΠΑ ή παρόμοιες χρεώσεις, όταν καταβάλλονται κατά την παράδοση. «Η DHL δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα, χρεώσεις ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μη προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα δόλιας δραστηριότητας» καταλήγει στην ανακοίνωση της.

Οδηγίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημειώνει ορισμένους κανόνες προκειμένου οι πολίτες να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και να παρατηρούνται όσο το δυνατόν λιγότερα φαινόμενα απάτης. Επιπλέον, ζητά από το κοινό να ενημερώνεται μέσα από τις σχετικές της ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους ιστοτόπους και στις εφαρμογές που διαχειρίζεται. Αναλυτικά οι οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

  • Προσέχουμε μήπως αυτά που μας υπόσχονται είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά.
  • Εάν λάβουμε ύποπτο email, δεν απαντάμε και δεν ακολουθούμε τυχόν υποδεικνυόμενο σύνδεσμο (link).
  • Δεν απαντάμε σε email και δεν συμπληρώνουμε φόρμες που μας ζητούν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και προσωπικές πληροφορίες όταν αποστέλλονται από άγνωστες-αναξιόπιστες διευθύνσεις email.
  • ∆εν εμπιστευόμαστε όσους μας υπόσχονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε περίπτωση συνεργασίας.
  • Επικοινωνούμε άμεσα με το αρμόδιο -κατά περίπτωση-τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζουμε.
  • Δεν εμπιστευόμαστε όσους, μέσω διαδικτύου, μας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να μας βρουν εργασία ή να μας προσφέρουν μια θέση εργασίας.
  • Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε για «αποκλειστικές» πληροφορίες για θέσεις εργασίας.
  • Προσέχουμε τη σύνταξη του κειμένου σε ένα email. Εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία εργασίας.
  • Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθυνόμαστε σε εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό ή γινόμαστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.
  • Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με αυτόκλητα emails ή διαφημίσεις που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγάλες οικονομικές απολαβές.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το