Ελλάδα

Η ΝΔ πυροβολεί τον ανασχηματισμό και στοχεύει σε εκλογές άμεσα

Tο βλέμμα στα πραγματικά προβλήματα και στην εκκίνηση της οικονομίας στρέφει η Νέα Δημοκρατία, που επιμένει, με αναφορά στον ανασχηματισμό, πως τα πρόσωπα δεν παίζουν τον κύριο λόγο, ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής και δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είδε ως «ανασχηματισμό ανακύκλωσης των ίδιων φθαρμένων προσώπων της αποτυχημένης κυβέρνησης», τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και εκτιμά πως πέρα από την εξυπηρέτηση στόχων μικροπολιτικής, «για τους πολίτες δεν υπάρχει καμία προοπτική», ενώ αντίθετα γίνεται πιο επιτακτική «η ανάγκη πολιτικής αλλαγής».
Πριν ακόμη ανακοινωθεί η νέα σύσταση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε με δύο διαφορετικά μηνύματα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ανασχηματισμός ματαιότητας. Ολα πια έχουν πάρει τον δρόμο τους. Προς την έξοδο», και «Ανασχηματισμός ματαιότητας. Η χώρα χρειάζεται ανασχηματισμό πρωθυπουργού. Και αυτόν μπορούν να τον κάνουν μόνον οι πολίτες. Με την ψήφο τους». Με ένα tweet και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, σχολίασε τις διεργασίες για τον ανασχηματισμό, που ανακοινώθηκε τελικά με καθυστέρηση:
«Στα βήματα του @GPapandreou ο @atsipras για την ώρα του ανασχηματισμού. Και οι δύο μοιραίοι για την Ελλάδα. #fygete», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό. Την ίδια ώρα, πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν ότι στην κυβέρνηση «προσπαθούν να ανασχηματίσουν τη μετριότητα και τη μιζέρια».
Ο ανασχηματισμός ήρθε τελικά το βράδυ της Παρασκευής, σε ένα κλίμα το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζεται συχνά από τη συναίνεση και τις συγκλίσεις. Στο Μοσχάτο θεωρούν πως επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές προσδοκίες μιας απεγνωσμένης προσπάθειας να μετατεθούν ευθύνες και να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Ωστόσο κρίνουν παράλληλα πως έχουν ξεπεραστεί τα όρια ελαστικότητας και πως το κυβερνητικό σχέδιο στερείται προοπτικής, αφού υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικότητας στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ παράλληλα, λόγω συγκεκριμένων «αγκυλώσεων», δεν δρομολογούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Η ΝΔ προσπαθεί από την πλευρά της να μην αφήσει τη σκιά «αποπροσανατολιστικών κινήσεων» της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλει, αλλά και της κρίσης γύρω από την προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου να σκεπάσει τις αντιπολιτευτικές της πρωτοβουλίες. Θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων συνεχίζει τις δράσεις της στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας με τους πολίτες». Τον Νοέμβριο επίκεντρο του προγράμματος είναι το Λεκανοπέδιο Αττικής. Κλιμάκια του κόμματος με τον συντονισμό του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, αποτελούμενα από βουλευτές μέλη της ΠΕ, στελέχη κεντρικών οργάνων και τοπικών οργανώσεων του κόμματος, επισκέπτονται δεκάδες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και δομές του Δημοσίου, καινοτόμες βιομηχανικές-βιοτεχνικές μονάδες, καινοτόμες επιχειρήσεις, ΑΕΙ – ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα, επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κλάδο της νεανικής, της νεοφυούς και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ανοίγουν επίσης διάλογο με επαγγελματικούς συλλόγους, οργανώσεις εργαζομένων και απλούς πολίτες.

Επίσκεψη στην Κρήτη
Η πρώτη εβδομάδα του οδοιπορικού στην Αττική που ολοκληρώθηκε περιελάμβανε επισκέψεις σε πάνω από 50 φορείς κοινωνικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων θεραπευτήρια, ΜΚΟ, φιλανθρωπικά σωματεία πολιτών και ομοσπονδίες εργαζομένων σε εύρος έκτασης που καλύπτει περιοχές από τα βόρεια προάστια έως το κέντρο της Αθήνας και γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου και του Κορυδαλλού.
Οπως τονίζουν στελέχη του Μοσχάτου: «Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος μπορεί να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. Ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα, πρέπει επιτέλους να σπάσει». Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις του οδοιπορικού στην Κρήτη, με έμφαση στην επαφή της με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, υπογραμμίζοντας πως «ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία». Οπως τονίζουν στην Πειραιώς, «στόχος της Συμφωνίας Αλήθειας με αγρότες και κτηνοτρόφους και στην Κρήτη αποτελεί η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε καθοριστικό παράγοντα ανάκαμψης της τοπικής και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας».
Το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη, 8-9 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Η επίσκεψή του, η οποία θα ακολουθήσει το «αγροτικό τετραήμερο» ανοικτών συζητήσεων με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, θα ξεκινήσει με την παρουσία του στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο Ρέθυμνο για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.Την επόμενη μέρα θα επισκεφθεί την 115 Πτέρυγα Μάχης στο Ακρωτήρι Σούδας, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με δημάρχους των Νομών Ρεθύμνου και Χανίων και θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Κρήτης στο Επιμελητήριο Χανίων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το