Πολιτισμός

Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο: Απολογισμός των πέντε χρόνων της επιτυχημένης διοργάνωσης

«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα… οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν…
… Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ’ η σύγχυσις (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».
Περιμένοντας τους Βαρβάρους, Ποιήματα 1897-1933, Κ.Π. Καβάφη.

«Το ερώτημα δεν θα το απαντήσουμε, εξάλλου ο σκοπός της ποίησης δεν είναι να απαντήσει στα ερωτήματα, αλλά να δώσει «τροφή προς σκέψη». Το να δώσεις τις απαντήσεις και να οδηγήσεις τη σκέψη εκεί που θέλεις να οδηγηθεί, είναι σαν να ξέρεις τι ήθελε να πει ο ποιητής, αλλά κανένας δεν ξέρει «τι ήθελε να πει ο ποιητής»!
Εάν όλα τα ζητήματα του κόσμου τούτου και του μικρόκοσμου της περιοχής μας κυλούσαν κανονικά, σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου, θα είχαμε την έναρξη της έκτης στη σειρά «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο», που με μεγάλη συνέπεια, συνέχεια, ποικιλία θεματολογίας, προ πάντων όμως αναγνώρισης και συμμετοχής από το κοινό της πόλης μας, παρουσιάζει ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, σε συνέντευξη Τύπου ο εμπνευστής και σταθερός υποστηρικτής της, μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος του φορέα κ. Ιγνάτιος, ανακοίνωσε τη ματαίωσή της για τη φετινή χρονιά. Φυσικά όλοι γνωρίζουν πως δεν συντρέχουν λόγοι οικονομικοί ή οργανωτικοί, ούτε η επιλογή της Σμύρνη της Τουρκίας που είχε ανακοινωθεί ως η τιμώμενη μεσογειακή πόλη, αλλά η πανδημία που ενέκυψε σ’ όλον τον κόσμο και που οι συνέπειές της συνεχίζουν να μας επηρεάζουν όλους ανεξαιρέτως» αναφέρεται σε ανακοίνωση-απολογισμό της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Το ποίημα αυτό του μεγάλου ποιητή Κ. Π. Καβάφη, από την Αλεξάνδρεια, που ήταν η τιμώμενη μεσογειακή πόλη για το 2019, έδωσε «τροφή προς σκέψη» και αφορμή για μια μικρή αναφορά στις προηγούμενες διοργανώσεις.
«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;», αλλά κρατώντας τις αποστάσεις οι Βολιώτες; Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο!
«Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». «Παραφράζοντάς το θα λέγαμε, τι θα γίνουμε φέτος διοργανωτές και κοινό, χωρίς τη Ναυτική Εβδομάδα, πλαισιωμένη από πολυθεματικές εκδηλώσεις που έδιναν ένα μεγάλο, όμορφο και παραγωγικό διέξοδο στην έναρξη κάθε καλοκαιρινής περιόδου τα τελευταία πέντε χρόνια» σημειώνεται.

Για τη «Μαγνήτων Κιβωτό» ο στόχος της καθιέρωσης θεσμών υπήρξε και παραμένει βασικός. Για τον λόγο αυτό ο φορέας, στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων του θεματικού έτους για τον πολιτισμό της θάλασσας, επανακαθιέρωσε από το 2015 τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο».
Ξεκίνησε με συνεργάτες και συμπορευτές τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τις εφορείες προσκόπων, τους συλλόγους ερασιτεχνών αλιέων και απόμαχων ναυτικών, αθλητικούς ομίλους και τα πολιτιστικά σωματεία και χρόνο με τον χρόνο όλοι ήθελαν να συμμετέχουν.
Οι πρώτες εκδηλώσεις, πλαισιώθηκαν από τοπικές χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα, τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, δράσεις και επιδείξεις των ναυτοπροσκόπων και των ναυταθλητικών σωματείων. Πάντοτε παρουσιαζόταν ένα κορυφαίο και πανελλήνια αναγνωρισμένο συγκρότημα, με πρώτη την περίφημη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, για να ακολουθήσει η μπάντα του Λιμενικού Σώματος και ο «Μάντζαρος» της Κέρκυρας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν και διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα, όπως η ρωσική παιδική χορωδία «Παραμυθία», οι ΑsteriA από την Κάτω Ιταλία και οι περίφημοι Encardia.
Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια και συμμετείχε με διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση και ενδιαφέρον. Ήρθε πιο κοντά στον πολιτισμό της θάλασσας την εβδομάδα της πραγματοποίησης, έμαθε περισσότερα για το θέμα και ψυχαγωγήθηκε ταυτόχρονα.

Όμως η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο» δεν ήταν μόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και η ανάδειξη ενός βαθύτερου προβληματισμού για όσα τραγικά συμβαίνουν στις μέρες μας. Έτσι καθιέρωσε να αφιερώνεται σε ένα μεγάλο γεγονός και να τιμώνται άνθρωποι και φορείς που διακρίνονται. Την πρώτη χρονιά τιμήθηκε το Λιμενικό Σώμα για την αυτοθυσία του στο ζήτημα των προσφύγων. Επιπλέον οι δράσεις και εκδηλώσεις της έχουν κάθε χρόνο αναφορά σε μια μεσογειακή πόλη ή περιοχή με άμεση σχέση με την Ελλάδα μας. Κάτω Ιταλία, Μασσαλία, Αλεξάνδρεια, Σμύρνη.
Στη διάρκεια του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015», προκρίθηκε η επαναφορά του επιτυχημένου θεσμού των παρελθόντων ετών, η «Ναυτική Εβδομάδα», που είχε σταματήσει να διοργανώνεται από το 2009.
Η «Μαγνήτων Κιβωτός» το πίστεψε, το τολμήσαμε και καθιερώθηκε η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2015», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από κάθε πλευρά.
Η επιτυχία αυτή, προπάντων όμως η παρότρυνση φορέων και πολιτών στη «Μαγνήτων Κιβωτό», επέβαλαν να διοργανωθούν και τις επόμενες χρονιές 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο», με περισσότερες συνεργασίες, εμφανέστατη ποιότητα και πρωτοτυπία θεμάτων, που έφεραν και μεγαλύτερη προσέλευση κοινού και αρχών.

Εξαιρετική αίσθηση έκανε την περασμένη χρονιά η επιλογή ως τιμώμενης μεσογειακής πόλης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, λόγω της μεγάλης σχέσης της Μαγνησίας, του Βόλου και του Πηλίου. Αποδεχόμενος τους λόγους αυτούς προσήλθε και κήρυξε την έναρξη ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’.
Πλέον η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο» έχει καθιερωθεί.
Στη διάρκεια αυτών των ετών, υλοποιήθηκαν εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις, ικανοποιώντας προτάσεις και επιθυμίες πολλών συμπολιτών. Προσκλήθηκαν και παρουσιάσθηκαν κατά τη διοργάνωση των προηγούμενων διοργανώσεων πανελληνίως αναγνωρισμένα συγκροτήματα, όπως:
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής με την εξαιρετική Σοφία Μανουσάκη, και την 200μελή χορωδία «Ιωνία», η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, η «Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου».
Το διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό-χορευτικό συγκρότημα «Encardia». Η Παιδική Χορωδία «Παραμυθία» του Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μαλογιαροσλάβετς της επαρχίας Καλούγα Ρωσίας, με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του συνθέτη Χρίστου Τσιαμούλη.
Καλλιτεχνικά σχήματα από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Και άλλα μικρότερης αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας.
Ακόμη αξιοποιήθηκαν, αναδείχθηκαν και παρουσιάστηκαν με επιτυχία:
Εικαστικές και άλλες συλλογές, τοπικά μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες, χορευτικά συγκροτήματα, το Μουσικό Σχολείο Βόλου και πολλά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αθλητικοί σύλλογοι και εφορείες προσκόπων.
Στις εκδηλώσεις αυτές, που παρακολούθησαν χιλιάδες πολιτών, παραβρέθηκαν ορθόδοξοι πνευματικοί ηγέτες, υπουργοί, πολιτικοί παράγοντες, υψηλά κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και θρησκευτικών Αρχών.
Η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο» για το 2020 είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί και πάλι στην παραλία του Βόλου, την Κυριακή 14 Ιουνίου, και τιμώμενη μεσογειακή πόλη θα ήταν η Σμύρνη της Τουρκίας.

Επιπλέον, η «Μαγνήτων Κιβωτός» είχε αποφασίσει να εισαγάγει ορισμένες καινοτομίες, που θα προσέλκυαν επισκέπτες και από άλλες πόλεις, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη και καθιέρωση του θεσμού.
Από όλους τους συνδιοργανωτές είχε ξεκινήσει προετοιμασία, προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτισμού, που θα αναδείκνυε όλους τους τομείς: Λόγου (Ποίηση), Μουσικής, Εικαστικών, Κινηματογράφου, Φωτογραφίας.
Επιπλέον είχαν ενταχθεί με τη συμβολή του Ν.Ο.Β. – Α. πανελλήνιοι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες, και τέλος η δεύτερη χρονιά από την επανακαθιέρωσή της «Γιορτή του Βιβλίου» και της παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων των Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών και της Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Στον σχεδιασμό, συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:
Συναυλία πρωτοπαρουσιαζόμενου μουσικού έργου από το καταξιωμένο στο πανελλήνιο συγκρότημα της «Εστουδιαντίνας», πάνω σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Συναυλία της Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον διακεκριμένα φωνητικά σύνολα της Ελλάδας. Συναυλία της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου, της ορχήστρα νυκτών εγχόρδων vive la mandoline. Ένα μικτό μουσικοθεατρικό παιδικό έργο, βασισμένο στο βιβλίο «Ο Πολύχρωμος Δράκος στο μαγεμένο Δάσος με ΓΟΥΑΪ ΦΑΪ» από την «Ιωνία». Το πανελληνίως γνωστό Μουσικό Σχολείο Βόλου με μια μοναδική συναυλία όλων των τάξεων.
Η αναφορά αυτή γίνεται όχι μόνο για να γνωρίσουν οι Βολιώτες τι θα χάσουν. Επιπλέον και ως ακόμη μια δέσμευση από την πλευρά της «Μαγνήτων Κιβωτού», των διοργανωτών και των συμμετεχόντων ότι όχι μόνο θα συνεχίσει η πραγματοποίηση της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο», αλλά πάντοτε θα αναβαθμίζεται, θα ανανεώνεται και θα επιτυγχάνει ακόμη υψηλότερα οργανωτικά στάνταρ.
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «και μιας και ξεκινήσαμε τούτο το σημείωμα με τον Κ. Π. Καβάφη, ας δώσουμε αφορμή και «τροφή προς σκέψη» με τους ίδιους στοίχους»:
ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το