Πολιτισμός

«Ναυμαχία» και «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» παρουσιάζονται σε κοινή εκδήλωση στον Βόλο

 

Τα βιβλία των Νίκου Κυριαζή, καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πειραιά, και Εμμανουήλ Μάριου Οικονόμου, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ναυμαχία» (εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας») και «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» (εκδόσεις Ενάλιος) θα παρουσιαστούν στον Βόλο την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτήριο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου, Γ. Καρτάλη – Κοραή) σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ) σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ενάλιος», «Εστία» και το βιβλιοπωλείο «Λιαναρίδη». Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, και Γιώτα Κούγιαλη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Το βιβλίο «Ναυμαχία» αναφέρεται στο τέλος μιας εποχής, στην αυγή μιας νέας, στην Αρχαία Ελλάδα με αθλητικούς αγώνες, συνωμοσίες, επαναστάσεις, πολιτικές συγκρούσεις, πολέμους, αλλά και τη γέννηση της Δημοκρατίας, ενώ ο περσικός κίνδυνος πλησιάζει… Αθλητές και ποιητές, στρατηγοί και φιλόσοφοι, ήρωες και προδότες, τύραννοι και δημοκράτες, έμποροι και πειρατές, περήφανες ελεύθερες γυναίκες και όμορφες δούλες δίνουν το «παρών» προσδίδοντας στο πόνημα τη χαρά της ανάγνωσης. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Νικομήδης, ένας από τους μεγάλους της γενιάς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και των Περσικών Πολέμων. Διηγείται τη ζωή του από την Ολυμπιάδα του 524 π.Χ. μέχρι τη Σαλαμίνα και τον αγώνα ενός λαού για την ελευθερία και τη δημοκρατία.


Στο βιβλίο «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Αθήνα» οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην αρχαία Αθήνα, που αποτέλεσε κλασικό πρότυπο μιας ανεπτυγμένης δουλοκτητικής δημοκρατίας. Τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., η πόλη αυτή βρίσκεται στο απόγειο της ανάπτυξης και του πολιτισμού της. Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα προσφέρει με τον πλέον ευσύνοπτο και ευανάγνωστο τρόπο όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την καθημερινότητα των αρχαίων παππούδων και γιαγιάδων μας. Η ζωή τους, οι συνήθειές τους, η τροφή τους, οι λιχουδιές τους, το ντύσιμό τους, η εκπαίδευσή τους, οι τελετές και οι γιορτές τους, η ανατροφή των παιδιών τους, η θέση της γυναίκας, οι δουλειές και τα διαβάσματά τους, η μουσική και οι διασκεδάσεις τους, τα αρχιτεκτονήματα, η μουσική και το θέατρό τους συνθέτουν τον καμβά της αφήγησης, η οποία δεν περιορίζεται στους εύπορους Αθηναίους πολίτες, αλλά εισχωρεί, όσο το επιτρέπουν οι πηγές, στην καθημερινότητα των μετοίκων και των δούλων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ασταμάτητος ο χρυσός, σπάει όλα τα ρεκόρ πάνω από τα 2.700 δολ. – To roller coaster στο πετρέλαιο

Πάνω από τα 2.700 δολάρια/ουγγιά κινείται και σήμερα η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές,…

18 Οκτωβρίου 2024

Unicef: Η Γάζα είναι κόλαση επί της γης για τα παιδιά – Σχεδόν 40 ανήλικοι πεθαίνουν καθημερινά

Η Γάζα είναι μια πραγματική «κόλαση επί της γης» για το ένα εκατομμύριο παιδιά που…

18 Οκτωβρίου 2024

Πατέρας έδωσε ναρκωτικά και προσέλαβε ιερόδουλη στον ανήλικο γιο του

Σοκαριστικές είναι οι πράξεις ενός πατέρα στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος έδωσε ναρκωτικά στον 13χρονο…

18 Οκτωβρίου 2024

Σοκ στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» – Σκότωσαν τουλάχιστον 12 μωρά

Σαν βόμβα έπεσε στην Τουρκία η αποκάλυψη ενός σκανδάλου που συγκλονίζει, καθώς μία συμμορία 47…

18 Οκτωβρίου 2024

Gov.gr Wallet για την είσοδο στα γήπεδα: Δυνατότητα μεταβίβασης εισιτηρίων διαρκείας

Διαθέσιμη μέσω του Gov.gr Wallet είναι για τους πολίτες η δυνατότητα μεταβίβασης των εισιτήριων διαρκείας…

18 Οκτωβρίου 2024

Ανέβηκε σε δέντρο για να μαζέψει αχλάδια, έπεσε και σκοτώθηκε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 67χρονος στην Αχαΐα, καθώς έπεσε από δέντρο στην προσπάθεια του να…

18 Οκτωβρίου 2024