Ελλάδα

Ναυάγια: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων – «Νόμιζα ότι θα πεθάνω, δίπλα μου επέπλεε παιδί»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των γυναικών που σώθηκαν από το ναυάγιο στη Λέσβο το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους εκ των οποίων 16 γυναίκες, ενώ 28 κατάφεραν μέχρι στιγμής να διασωθούν. Μάλιστα οι τρεις (2 γυναίκες και ένας άντρας) βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας.
Αυτή την ώρα οι έρευνες συνεχίζονται σε στεριά και θάλασσα , καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ακριβής ο αριθμών των επιβαινόντων στη βάρκα που ανατράπηκε και διαλύθηκε.

«Τα κύματα με παρέσυραν, νόμιζα ότι θα πεθάνω»
Η Ισμάχαν από τη Σομαλία πλήρωσε 300 δολάρια στους διακινητές για το ταξίδι του θανάτου που ξεκίνησε από το Αιβαλί και περιέγραψε στην κάμερα του OPEN πως έγινε το ναυάγιο και πως κατάφερε αυτή και άλλες γυναίκες να βγουν ζωντανές. «Σβήσαμε τη μηχανή, τα κύματα μας παρέσυραν στην ακτή αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε ακτή μόνο βράχια. Έτσι η βάρκα έπεφτε στα βράχια και γυρνούσε πίσω» είπε.

Η βάρκα έσπασε στα δύο, ο κόσμος άρχισε να πέφτει στη θάλασσα, γυναίκες ούρλιαζαν. Η Ισμάχαν κολυμπούσε και δίπλα της ήταν πνιγμένο και επέπλεε ένα παιδί 15 ετών. «Έπεσα στη θάλασσα, έπεσε το μπουφάν μου και είδα ένα σωλήνα από όπου πιάστηκα και έτσι τα κύματα με παρέσυραν προς τη θάλασσα. Νόμιζα ότι θα πεθάνω» τόνισε.

Κύθηρα: «Πέθαναν πρώτα οι γυναίκες και μετά οι ηλικιωμένοι – Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα»
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες και στα Κύθηρα, όπου αγνοούνται 10 άνθρωποι μετά και την ανάσυρση από τα ΕΜΑΚ 5 σορών. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 80 άνθρωποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιστιοφόρο επέβαιναν τουλάχιστον 95 άνθρωποι.

«Σε αυτές τις τρεις ώρες πέθαναν οι περισσότερες γυναίκες, μετά οι νέοι και οι ηλικιωμένοι. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτούς. Είδαμε πως πέθαναν» είπε στην τηλεόραση του OPEN o διασωθείς Αχμάντ.

Η μαρτυρία του διασώστη από τα Κύθηρα: «Δεν θα ξεχάσω τις κραυγές τους»
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εικόνες που αντίκρισα όταν πήγα στο σημείο το ναυαγίων. Καταρχάς ήταν ο ήχος, ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα τα οποία ζητούσαν βοήθεια. Όταν είδα την εικόνα, τη θάλασσα να τους φτάνει μέχρι τους ώμους και να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα καταλαβαίνετε τι αισθάνθηκα» ήταν τα πρώτα λόγια του Σπύρου Κασιμάτη στην τηλεόραση του ΟPEN.
Ο κάτοικος των Κυθήρων είναι ένας από τους πρώτους έτρεξαν στον τόπου του ναυαγίου το βράδυ της Τετάρτης.

«Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε»

«Δεν ήμουν μόνο εγώ ήταν όλες οι υπηρεσίες που λειτούργησαν παραδειγματικά» συνέχισε ο κ. Κασιμάτης. Περιγράφοντας για την τρομερή δυσκολία να σώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσθεσε «δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που προσπαθούσαμε πάρα πολύ να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να βάλουν πόδι ή το σώμα τους μέσα στη θηλιά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν όσο και αν τους το δείχναμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο από αυτούς. Χάσαμε πολύ χρόνο και ζωές γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό το πράγμα. Αν το είχαν καταλάβει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει λίγους παραπάνω».

Η διαδικασία διήρκησε 4 ώρες, πολλά άτομα και πολύ διαδικασία, έπιαναν το σχοινί δυο τρία άτομα και τότε τους φωνάζαμε ότι δε γίνεται, αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης για το πόσο κράτησε η επιχείρηση διάσωσης και τόνισε και την επικινδυνότητα της «δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή ότι το έδαφος θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς τα δυο οχήματα είναι πολύ βαριά».

«Άκουσα κραυγές παιδιών αλλά εμείς δε βγάλαμε παιδιά»
Εμφανώς σοκαρισμένος και ο ίδιος, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε πως όταν έφτασε στο σημείο άκουσε και κραυγές παιδιών, αλλά «δεν διασώθηκε κανένα παιδί αλλά ούτε ηλικιωμένος» είπε με έμφαση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το