Οικονομία

«Ναυάγιο» προ των πυλών για ΔΕΣΦΑ-Socar

ε μείζον θέμα που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το κλείσιμο της αξιολόγησης εξελίσσεται η υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με την πλευρά της Socar να παρακάμπτει τον υπουργό Περιβάλλοντος και να ζητά συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό.

Την ώρα που ο Πάνος Σκουρλέτης εμμένει στη θέση του ότι η συμφωνία Socar-ΔΕΣΦΑ μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον δεν μειωθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ και δεν αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία απετράπησαν υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, οι αζέροι εμφανίζονται απολύτως αδιάλλακτοι. Ανώνυμη πηγή της SOCAR μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο της χώρας ΑΡΑ σημειώνει ότι θα συζητήσουν την υπόθεση μόνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο- όπως δηλώνει- θα θέσουν ένα και μοναδικό ερώτημα:

Εάν επιθυμεί ή όχι τη Socar ως μακροπρόθεσμο επενδυτή στην Ελλάδα.

Για τη συνάντηση, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα του αζέρικου πρακτορείου, θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev και αναμένουν την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να γίνει το ραντεβού.

Το ίδιο άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της SOCAR Greece Ανάρ Μαμάντοφ, ο οποίος θέτει εμφατικά και πάλι ζήτημα μείωσης του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ. «Η αξία του ΔΕΣΦΑ έχει μειωθεί κατά 40%-50% έπειτα από τη νομοθετική παρέμβαση στην οποία προέβη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος (σ.σ. περιορίζοντας την περιουσιακή βάση της ελληνικής εταιρείας) κι αν αυτό δεν αλλάξει, θα πάψουμε πλέον να ενδιαφερόμαστε» τονίζει ο Μαμάντοφ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε προχθές με τη Snam εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει έως το τέλος, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο με τη SOCAR, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει το τίμημα των 400 εκατ ευρώ και θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Και τούτο παρά το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές να κλείσει την υπόθεση στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού. Όσο δε για τους Ιταλούς, δεν φάνηκαν διατιθέμενοι να παρακάμψουν τους Αζέρους και να μπουν στο ΔΕΣΦΑ με μεγαλύτερο ποσοστό. Μετά από αυτά, η Αζέρικη πρεσβεία στην Αθήνα άφηνε το χρόνο να κυλάει χωρίς να κλείνει νέα συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της SOCAR.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί ασκούν ισχυρές πιέσεις για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποιήσης και αυτό έγινε σαφές στη συνάντηση που είχε ο κ. Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Μπορεί η υπόθεση ΔΕΣΦΑ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα στα ενεργειακά όπως ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά, να είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα ωστόσο οι καθυστερήσεις εκτιμούνται από τους θεσμούς ως αρνητική εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το