Τοπικά

Νατάσα Οικονόμου-Ι. Αποστολάκης: Η δημοτική αρχή Βόλου θεωρεί λήξαν το θέμα με τον αμίαντο, αλλά βιάζεται…

Αναφορικά με την απόρριψη από την Επιτροπή του άρθρου 152 της προσφυγής τους κατά του Δήμου Βόλου, για την κατεδάφιση οικίας με αμίαντο από μη πιστοποιημένο εργολάβο, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ν. Οικονόμου και Ι. Αποστολάκης, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Γιατί χαίρεται η δημοτική αρχή; Γιατί πήρε μια απόφαση από την Επιτροπή του άρθρου 152 που ουσιαστικά «νομολογεί» ότι δεν χρειάζεται ειδικά αδειοδοτημένη εταιρία για την αποξήλωση στοιχείων αμιάντου, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων; Σιγά την είδηση! Έχουμε συνηθίσει πια από ανάλογες αποφάσεις.

Μόνο που μέσα στη χαρά της «ξέχασε» η δημοτική αρχή ότι η Επιθεώρηση Εργασίας προέβη στην επιβολή προστίμου προς τον ανάδοχο εργολάβο, γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση, «δεν κατείχε σχετική άδεια εκτέλεσης τέτοιων εργασιών κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 του ΠΔ 212/2006…». «Ξέχασε» ακόμη ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζήτησε εγγράφως τις απόψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Βόλου για το θέμα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο από επιχειρήσεις με άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και ότι ουδέποτε δόθηκε η απαραίτητη έγκριση σχεδίου εργασιών από τη Δ/νση Περιβάλλοντος για την κατεδάφιση της οικίας στη Ν. Ιωνία.

«Ξέχασε» επίσης ότι, χάρις στη δική μας αντίδραση, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να συμμορφωθεί επιτέλους με τη νομοθεσία και να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία στην επόμενη επιχείρηση απομάκρυνσης αμιάντου – και μάλιστα μιας πλάκας ελενίτ 3μ. Χ 1μ., όχι ολόκληρης οικίας…-, από την περιοχή Αλυκών, καλώντας αδειοδοτημένη εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη και μη εμπιστευόμενη εκ νέου τον όποιον «ημέτερο» εργολάβο. Η συγκεκριμένη δράση, μάλιστα, και η συμμόρφωσή της προς τη νομιμότητα προβλήθηκε πανηγυρικά από τη δημοτική αρχή, με δηλώσεις σε τοπική εφημερίδα του αρμόδιου αντιδήμαρχου (Σάββατο, 29-04-2017).

«Ξέχασε» τέλος ότι πρώτα έγινε η κατεδάφιση της οικίας και μετά από πολλές μέρες, δηλαδή κατόπιν εορτής, προχώρησε στην απόφαση απευθείας ανάθεσης στον εν λόγω μη αδειοδοτημένο για τη συγκεκριμένη εργασία εργολάβο, όπως μαρτυρεί το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου…

Μετά την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, η δημοτική αρχή θεωρεί το θέμα λήξαν. Θα της λέγαμε ότι βιάζεται. Εμείς πάντως το θεσμικό μας ρόλο δεν πρόκειται να τον απεμπολήσουμε. Όσα εμπόδια κι αν συναντάμε καθημερινά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το