Τοπικά

Νάνσυ Καπούλα: Στον δήμο Βόλου πάσχουν από τρομερή άγνοια -Καταγγέλει πως τα έργα των κόμβων δεν έχουν μελέτες εφαρμογής

Στο Τεχνικό Συμβούλιο Μαγνησίας όπου ζητήθηκε αύξηση κονδυλίων για να καλυφθούν… αστοχίες στα έργα των κυκλικών κόμβων το Τεχνικό Επιμελητήριο ζήτησε μέσω του κ. Δογκάκη να καταθέσει ο δήμος τις αρχικές και τροποποιητικές μελέτες για να είναι νόμιμες και να αποδεικνύονται οι αυξήσεις. Σήμερα, η κ. Νάνσυ Καπούλα πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε στο WEB TV της Θεσσαλίας και δήλωσε πως όσα συμβαίνουν στον δήμο δεν γίνονται ούτε από πρωτοετείς φοιτητές, ενώ κατήγγειλε πως δεν έχουν κατατεθεί μελέτες για τους κόμβους αλλά  γεωμετρικοί σχεδιασμοί. Τι δήλωσε:

“Στο Τεχνικό Συμβούλιο έχει έρθει η εισήγηση  από τον Δήμο Βόλου για το θέμα των κυκλικών κόμβων και από τη ΔΕΥΑΜΒ για τη μελέτη masterplan διαχείρισης των υδάτων.  Οι συμπληρωματικές συμβάσεις διέπονται από κανόνες.  Πρέπει να τεκμηριώνονται τα αίτια και υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για να επεκταθεί μία σύμβαση ανεξαρτήτως ποσού. 

Ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου πολύ ορθά ζήτησε επιπλέον στοιχεία γιατί τα αρχικά που προσκομίστηκαν δεν επαρκούσαν για να δικαιολογηθεί όλη αυτή η αύξηση του συμβατικού αντικειμένου και τα περιμένει την Πέμπτη.

Την Πέμπτη θα ξέρουμε τουλάχιστον από πλευράς τεχνικού επιμελητηρίου αν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή την αύξηση ή όχι.  Προφανώς θέλουμε να γίνονται τεχνικά έργα  όμως έχουμε επισημάνει ότι το έργο γίνεται με σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη. 

Για τους κυκλικούς κόμβους πέρα από την προγραμματική που έγινε με τα πανεπιστήμια, με το οποίο διαφωνούμε γιατί το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει γραφείο μελετών ενός Δήμου, είχαμε σταθεί και στο θέμα της μελέτης. Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν ο γεωμετρικός σχεδιασμός του κόμβου δηλαδή κάναν απλά μια κυκλοφοριακή ρύθμιση επιφανειακά του δρόμου, βγάζοντας τη διάμετρο του κόμβου.  Όταν αυτό έρχεται να γίνει τεχνικό έργο, απαιτούνται και άλλα πράγματα, όπως η απορροή ομβρίων. 

Ο εργολάβος πάντα είναι το εξιλαστήριο θύμα στα λάθη που γίνονται στις μελέτες.

Η μελέτη ήταν ελλιπής.  Έπρεπε να δημοπρατηθεί το έργο με ολοκληρωμένη μελέτη. Διαπιστώνουμε ότι στη μελέτη δεν έχουν εξετάσει καν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εδάφους όπου θα κάνουν το έργο.  Το περιστατικό με τον ΟΣΕ αυτό κατέδειξε.  Όταν ξεκινάμε να κάνουμε μια μελέτη κοιτάμε τι πατάμε.  Πατάμε σε ιδιοκτησία του Δήμου, του ΟΣΕ…. Αυτά είναι απλά πράγματα και αστεία όταν εξελίσσονται κατ΄ αυτό τον τρόπο. Είναι αστείο να λες ότι θα κατεβάσω τον κόσμο για να φτιάξω το έργο.

Όταν αυτά προβλέπονται στα τεχνικά έργα.  Το πρώτο πράγμα που κοιτάς είναι η χρήση γης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κάνανε ένα λάθος,  σοβαρό λάθος που δεν το κάνει ούτε ένας πρωτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου.

Η μελέτη του κόμβου δεν ήταν μια μελέτη εφαρμογής.

Για τον κόμβο μπροστά από το Δημαρχείο

Το πρόβλημα είναι πως στο σημείο που πρόκειται να γίνει υπάρχει πρόβλημα με τη στάθμη των νερών .  Σε κάθε βροχόπτωση πλημμυρίζει και όταν βάλεις ένα τεχνικό εμπόδιο μέσα σε έναν δρόμο όπου υπάρχει πρόβλημα απορροής, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.  Πρέπει να γίνει επέκταση μελέτης.  Θα χρειαστεί δεξαμενή συλλογής και απορροής των υδάτων .  Τα λουλουδάκια και τα βραχάκια είναι τα εύκολα. Ας βάλουν τα παιδιά στο σχολείο να ζωγραφίζουν και να τους δίνουν ιδέες. 

Πλήττονται από τρομερή άγνοια και είμαι υποχρεωμένη να το καταγείλλω.  Συνεργάτες δεν λένε την αλήθεια στον δήμαρχο, φοβούνται να μιλήσουν . Δεν μπορώ να πιστέψω πως στελέχη του Δήμου που επί χρόνια έκαναν σωστά τη δουλειά τους ξαφνικά έπαθαν αμνησία”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το