Τοπικά

Νάνσυ Καπούλα: Στις προτεραιότητες μας η εύρεση χώρου για την υγειονομική ταφή αδέσποτων ζώων

Σε έξαρση βρίσκεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα, τόσο στο Βόλο, όσο και στις Δημοτικές Ενότητες, τα τελευταία χρόνια. Αυτό επισημάνθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε η υποψήφια Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Βόλος, Έξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ.κ. Παύλο Σταμόπουλο και Ισίδωρο Καραγιάννη, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμόπουλο, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα.

«Η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες, η μονομερής λήψη αποφάσεων χωρίς τη συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων, καθώς και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ αυτών, η ανεπάρκεια του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων, καθώς και η ελλιπέστατη ενημέρωση του κοινού σε θέματα ευζωίας αλλά και σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, είναι οι λόγοι που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των αδέσποτων ζώων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Όσον αφορά την ανεπάρκεια του προγράμματος στειρώσεων, όπως τόνισε ο κ. Σταμόπουλος, οφείλεται στην εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων από μόνο έναν κτηνίατρο, ο οποίος είναι αδύνατον να προχωρήσει στον απαιτούμενο αριθμό στειρώσεων, αναλογικά με τα αδέσποτα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Για τη δραστική μείωση των αδέσποτων ζώων, ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας πρότεινε τη δημιουργία ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου το οποίο θα στελεχωθεί με τον απαιτούμενο αριθμό κτηνιάτρων, οι οποίοι θα είναι σε θέση ν’ αναλάβουν τα επείγοντα περιστατικά που αφορούν τα αδέσποτα ζώα, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου, ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος αριθμός στειρώσεων ανά έτος.
Βασική προϋπόθεση συμπλήρωσε, είναι η δημιουργία δικτύου φιλοξενίας, αφού οι 40 θέσεις του καταφυγίου στις Γλαφυρές δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τα ζώα που θα έχουν κάνει επέμβαση και χρειάζονται ένα δεκαήμερο για την πλήρη αποκατάστασή τους. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως ορισμένες θέσεις καλύπτονται ήδη από ζώα με χρόνια νοσήματα τα οποία ακολουθούν μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή, ο αριθμός των θέσεων μειώνεται δραματικά.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Καραγιάννη, ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην καταμέτρηση των αδέσποτων και στην προώθηση ενημερωτικής καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα και ειδικότερα στις υιοθεσίες, καθώς και στην εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την αναπαραγωγή και τη σήμανση των ζώων.

Από την πλευρά της, η υποψήφια Δήμαρχος Νάνσυ Καπούλα σημείωσε πως επενδύει στην άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Βόλου, του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, των Φιλοζωικών Οργανώσεων και εθελοντών ώστε να λειτουργούν ως αλυσίδα και ο καθένας ν’ αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Σχετικά με την εύρεση χώρου για την υγειονομική ταφή τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόντων ζώων, που έθεσαν επί τάπητος οι κτηνίατροι, Νάνσυ Καπούλα απάντησε πως υπάρχουν ειδικά κριτήρια για τη χωροθέτησή του, πρόκειται ωστόσο για ένα θέμα που θα εξετάσει σοβαρά η νέα Δημοτική Αρχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το