Τοπικά

Νάνσυ Καπούλα: Γόνιμη συνεργασία του ΤΕΕ με όλους τους τοπικούς φορείς πλην του Δήμου Βόλου

Την αποφασιστική συμβολή του ΤΕΕ Μαγνησίας σε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, χάρις στην εποικοδομητική συνεργασία με το σύνολο σχεδόν των φορέων της περιοχής, υπογράμμισε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νάνσυ Καπούλα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της πίτας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε αίθουσα του πολυχώρου Τσαλαπάτα. Η ίδια, ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανύπαρκτη συνεργασία του ΤΕΕ με τη δημοτική αρχή Βόλου, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της σε σοβαρά θέματα της πόλης.
«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι όσες φορές παρεμβήκαμε, σύμφωνα με το θεσμικό μας ρόλο σε θέματα της πόλης, επιβεβαιωθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο. Οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν από την πλευρά του Δήμου Βόλου, κάμφθηκαν  στο τέλος ακολουθώντας την άποψη του ΤΕΕ, αφού όμως η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο αντιπαλότητας και πολλές φορές σε πεδίο μάχης», σημείωσε χαρακτηριστικά η Νάνσυ Καπούλα.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί στη συνεργασία του ΤΕΕ με τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπως και στην ξεκάθαρη παρέμβαση του ΤΕΕ για το θέμα της καύσης RDF, απαιτώντας να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος τόσο στις προδιαγραφές των υλικών, όσο και στις μονάδες καύσης.
Επίσης, υπεραμύνθηκε της στάσης του ΤΕΕ Μαγνησίας όσον αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF από τη δημοτική αρχή Βόλου, την οποία κατηγόρησε ότι  παραπληροφορεί τους κατοίκους του Βόλου, ως προς τους στόχους και την σκοπιμότητά της.
Νοσοκομείο και εκπαίδευση 
Η Νάνσυ Καπούλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία του ΤΕΕ με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, σε θέματα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και ο εξωραϊσμός των κληροδοτημάτων του. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με την URBANACT, θα αλλάξει η όψη των κτιρίων επί των οδών Κ. Καρτάλη και Ιάσονος που αποτελούν ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και επί χρόνια παρουσιάζουν μια εικόνα υποβάθμισης.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην έναρξη συνεργασίας του ΤΕΕ με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας  και την  Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εντός του 2018 αναμένεται να παραδοθεί χρήσιμος οδηγός για τη δημιουργία ειδικών ασφαλών διαδρομών των μαθητών. Πρόκειται για μια καταγραφή των μικρών αλλά και μεγάλων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά την πρόσβασή τους στο σχολείο και καθιστούν τις διαδρομές επικίνδυνες.
 
Ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων
Στην έναρξη της ομιλίας της η κ. Καπούλα είχε αναφερθεί στα προβλήματα των μηχανικών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα στο οποίο στηρίζεται το ελληνικό κράτος και δημιουργεί ατέρμονες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των μελετών, αλλά και στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και τους ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης, που έχουν ως αποτέλεσμα την ασυνέπεια του κράτους στην πληρωμή των έργων και την προσέλκυση ελάχιστων νέων επενδύσεων στη χώρα.
Την ίδια ώρα, πάντως, όπως είπε, οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές – υψηλότερες από την πλειοψηφιών των άλλων επαγγελματιών- και παράλληλα επιβαρύνονται από υψηλούς συντελεστές φορολόγησης.
Σύμφωνα με την κ. Καπούλα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με όλα τα Περιφερειακά Τμήματα, έχει καταρτίσει σειρά εφαρμόσιμων αναπτυξιακών και εφικτών προτάσεων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων στα επενδυτικά σχέδια.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «σε μία χώρα όπου πλήττεται από την κρίση είναι μάταιο να ελπίζουμε σε προσέλκυση επενδύσεων αν δεν έχουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο χρήσεων γης, θεσμοθέτηση αναπτυξιακών ζωνών και επιτέλους τη θέσπιση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων του υπερκείμενου σχεδιασμού».

Παρευρεθήκαν στην κοπή πίτας του ΤΕΕ Μαγνησίας :

1. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος

2. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

3. Βουλευτές Μαγνησίας
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Μάκης Μπαλλής
Χρήστος Μπουκώρος
Κώστας Στεργίου
Ο πρώην βουλευτής κ. Παύλος Μαρκάκης

4. Πολιτευτές
Ελενα Αντωνοπούλου
Γιάννης Αναστασίου
Σούλα Μπαρτζώκα

5. Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων
Δωροθέα Κολυνδρίνη

6. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης
Γιώργος Καλτσογιάννης

7. Πρώην Υφυπουργοί
Ζέττα Μακρή
Μαρίνα Χρυσοβελώνη

8. Σώματα Ασφαλείας
– Υποστράτηγος Γιάννης Τόλιας, Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής
– Βασίλης Μαρκογιάννακης, Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας
– Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Χρήστος Λιακόπουλος

9. Δήμαρχοι
Δημήτρης Εσερίδης
Παναγιώτης Κουτσάφτης

10. Πρώην Δήμαρχοι
Κυριακός Μήτρου
Πάνος Σκοτινιώτης

11. Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γρηγόρης Ιγγλέσης
Γιώργος Κίτσιος
Θανάσης Λιούπης
Κώστας Χαλέβας
Βασίλης Χατζόπουλος

12. Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Επιλογής Ευθύνης κ. Νατάσα Οικονόμου

13. Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ιάσονας Αποστολάκης
Κώστας Γαργάλας
Φωτεινή Κοκκινάκη
Νικόλαος Στοϊκος
Τέλης Δουλόπουλος

14. Πρώην Πρόεδροι ΤΕΕ
Ευάγγελος Σταυρινός
Ηλίας Ξηρακιάς
Γιάννης Πρίντζος
Σωκράτης Αναγνώστου

15. Φορείς Μαγνησίας
– Τέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας
– Ευθύμης Τσάμης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας
– Χρ. Στρατηγόπουλος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
– Γιάννης Κόνσουλας, Προέδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας
– Κώστας Ματσιόλης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας
– Γιώργος Χρηστάκης, εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου
– Τίνα Κλάρα, Προέδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας
– Ματθαίος Δραμυτινός, Πρόεδρος Νοσοκομείου Βόλου
– Παναγιώτης Γιόλας, πρόεδρος Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου
– Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος

16. Κόμματα
– Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέας, Κώστας Βογιατζής
– ΝΟΔΕ Μαγνησίας Πρόεδρος Δήμος Νταόπουλος και πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Βόλου Δημήτρης Βαΐτσης
– Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σακκόπουλος

Παραβρέθηκε επίσης η τέως δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαιτσου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το