Τοπικά

«Ναι» στο σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο από δύο τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το Τμήμα τεχνολόγων Γεωπόνων και το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την κατ’ αρχήν συμφωνία του με το σχέδιο του Υπουργείο Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία:

«Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων που έγινε σήμερα Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, με τη συμμετοχή μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, οι οποίοι αιτήθηκαν την ένταξή τους στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και με μοναδικό θέμα τη συζήτηση επί του σχεδίου συνένωσης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος, εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρχής γενομένης από την «ανωτατοποίηση» των Τ.Ε.Ι. και η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν επηρεάσει και αλλοιώσει τη φυσιογνωμία, λειτουργία και λειτουργικότητα του τομέα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Η ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. και οι αλλαγές που επιβλήθηκαν στην εκπαιδευτική διαδικασία, απομάκρυναν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα από τον βασικό στόχο που ήταν η δημιουργία στελεχών εφαρμογής κάθε θεραπευόμενης επιστήμης. Παράλληλα και λόγω της οικονομικής κρίσης, η υποστελέχωση των Τ.Ε.Ι. ήταν δραματικά μεγαλύτερη από εκείνη των Πανεπιστημίων. Σήμερα στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας υπηρετεί το 1/3 του προσωπικού ΔΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ και οι νέες θέσεις που έχουν δοθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με εκείνες που δόθηκαν στα Πανεπιστήμια. Η συνένωση με άλλα Ιδρύματα και η αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της χρόνιας φθοράς που υφίστανται τα Τ.Ε.Ι. αρκεί όλοι οι συμμετέχοντες να δουν καθαρά το μέλλον, χωρίς ιδιοτέλεια.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μας βρίσκει κατ΄ αρχάς σύμφωνους. Η ίδρυση δύο νέων Γεωπονικών Τμημάτων στη Λάρισα, συμπληρωματικών προς τα υπάρχοντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Συμβάλλει τα μέγιστα στην προσφορά ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα σε μία Περιφέρεια που βασίζεται παραγωγικά σε αυτόν. Βελτιώσεις και αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν στην ισόνομη μεταχείριση των μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των νέων Τμημάτων.
Θεωρούμε ότι η παρούσα πρόταση της Πολιτείας, για τη συνένωση των Ιδρυμάτων και η μέσα από αυτή ίδρυση νέων Τμημάτων στα πρώην Τ.Ε.Ι. θα οδηγήσει στην πρόσληψη νέων μελών Δ.Ε.Π. και στη δημιουργία κρίσιμης μάζας Εκπαιδευτικών σε κάθε Τμήμα, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα αυτών και την προσφορά εκπαιδευτικού έργου ποιότητας».

Το ψήφισμα υπογράφεται από τα ακόλουθα μέλη:
1.Μουλάς Ανάργυρος
2.Καντάς Δημήτριος
3.Βογιατζή Ελένη
4.Σπύρου Βασιλική
5.Μακρίδης Χρήστος
6.Ρήγας Γεώργιος
7.Ζούλφος Κωνσταντίνος
8.Γράβαλος Ιωάννης
9.Ηλιόπουλος Παναγιώτης
10.Δεληγιάννης Κωνσταντίνος
11.Παπαϊωάννου Χρυσούλα
12.Σουφλιά Αικατερίνη
13.Ακριτίδης Γεώργιος
14.Βαγγέλας Ιωάννης
15.Παπαδόπουλος Σεραφείμ
16.Τζίμας Παύλος
17.Χούντα Σταματίνα εκπρόσωπος Ε.ΔΙ.Π.
18.Παπαθανασίου Θεόδωρος εκπρόσωπος Ε.Τ.Ε.Π.
19.Καλφούντζος Δημήτριος Δ.Ε.Π. Τμήματος Μ.Β.
20.Γιαλαμάς Θεόδωρος Δ.Ε.Π. Τμήματος Μ.Β.
21.Ζαφειρόπουλος Απόστολος Δ.Ε.Π. Τμήματος Μ.Β

Πηγή: larissanet.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το