Κόσμος

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουρκικά drones έπληξαν αρμένικους στόχους

Στις σύγχρονες διαμάχες οι αντιμαχόμενες πλευρές αξιοποιούν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για να διαμορφώσουν με την ανάλογη προπαγάνδα το αφήγημα τους. Στη διαμάχη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία φούντωσε εκ νέου το περασμένο σαββατοκύριακο, το φως της δημοσιότητας βλέπουν βίντεο στο YouTube που δείχνουν τουρκικά drones τύπου Μπαϊρακτάρ, που χειρίζεται ο αζέρικος στρατός, να καταφέρουν πλήγματα σε αρμένικες θέσεις και τεθωρακισμένα.

Ο αρμενικός στρατός, από την πλευρά του, έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή αποσπάσματα που δείχνουν τις ζημιές ή την καταστροφή τεθωρακισμένων από δυνάμεις εδάφους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ο αζέρικος στρατός έχει πραγματοποιήσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν επιθέσεις από αέρος με drones που είχε αγοράσει από το Ισραήλ. Tο 2016 ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε καμικάζι drones- συνετρίβη φέροντας πυρομαχικά πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε άνδρες της αρμένικης πολιτοφυλακής.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η τελευταία επίθεση με drones, όπως φαίνεται στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από το αζέρικο υπουργείο Άμυνας, μοιάζει να προέρχεται από το τουρκικό drone TB2 Bayraktar UCAV. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τα TB2 Bayraktar στη Λιβύη και τη Συρία στη διάρκεια του 2020, τα οποία –σύμφωνα με το δημοσίευμα του Forbes- εκτελούν με μεγάλη επιτυχία της αποστολή τους.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με μην υπενθύμιση ότι τον περασμένο Ιούνιο υπήρχαν αναφορές για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για αγορά drones τύπου TB2 Bayraktar, ωστόσο η συνέχεια δεν έγινε γνωστή. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ενδέχεται η συμφωνία να έκλεισε σιωπηρώς ή –όπως υπογραμμίζει- η Τουρκία να μετέφερε drones TB2 Bayraktar απευθείας στον αζέρικο στρατό προκειμένου να τον ενισχύσει ενόψει της επίθεσης που εξελίσσεται. Το Forbes σημειώνει ότι υπάρχει και η πιθανότητα Τούρκοι στρατιωτικοί να χειρίζονται οι ίδιοι τα drones για λογαριασμό του αζέρικου στρατού.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι όσο πιο ευθεία είναι η συμμετοχή της Τουρκίας, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο για μια σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και την Άγκυρα. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Τουρκία μετέφερε μισθοφόρους μαχητές από τη Συρία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του αζέρικου στρατού.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το