Κατηγορίες: Πολιτισμός

«Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά» – Μια εντυπωσιακή έκθεση στο Βόλο

Ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του θεματικού έτους εκδηλώσεων και δράσεων με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», συνδιοργανώνει με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής την έκθεση «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού στα Μελισσιάτικα.

Το εκθεσιακό υλικό της έκθεσης είναι εντυπωσιακό, αποτελούμενο από κείμενα, φωτογραφίες και εξαιρετικής κατασκευής ομοιώματα σκαφών, και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο βασικό του στόχο, δηλ. τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την αδιάλειπτη ναυτική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο. Ήδη από το 7.000 π.Χ. περίπου, άρχισαν τα πρώτα ταξίδια στο Αιγαίο με ξύλινα πλοία με κουπιά τα οποία μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.
Παρουσιάζεται δε στην έκθεση μέσα από 5 ενότητες:
1. Εισαγωγή στην ναυτική παράδοση του Αιγαίου
2. Η ναυτική παράδοση στο Αιγαίο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα
3. Η Ελληνική ναυτιλία και πλοιοκτησία κατά τον 20ο αιώνα
4. Ναυπηγεία και ξύλινα σκαριά στο Αιγαίο κατά τον 20ο αιώνα και
5. Η ναυτική πολιτιστική κληρονομιά στις αρχές του 21ο αιώνα.
Παράλληλα, οι ενημερωτικές μακέτες και επεξηγηματικά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά δίνουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών
Στόχος του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» είναι να επισκεφθούν την έκθεση – εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της περιοχής. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική ξενάγηση και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού στα Μελισσιάτικα.
Ειδικά για την έκθεση του Βόλου έχει σχεδιαστεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ειδικά φύλλα δραστηριοτήτων για τις τάξεις Γ’- Δ’ Δημοτικού, Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου το οποίο σχεδιάστηκε από τον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη, Εκπαιδευτικό, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα σύμβουλος έκδοσης του εκπαιδευτικού υλικού θα είναι ο κ. Κώστας Δαμιανίδης αρχιτέκτονας και ειδικός σε θέματα παραδοσιακής ναυτιλίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό σε ειδικά έντυπα για το μαθητή με δραστηριότητες για την τάξη αλλά και κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος αξιοποιώντας τις πηγές της έκθεσης (εκπαιδευτικά παιχνίδια, σταυρόλεξο, ακροστιχίδες, ερωτήσεις Σ-Λ, ερωτήσεις συμπλήρωσης, αντιστοίχησης, δίπλωμα συμμετοχής κ.ά.).
Η συνολική διάρκεια των επισκέψεων για τα σχολεία θα είναι μιάμιση ώρα και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα εξής:
1) Για τα παιδιά της Γ’ και Δ’ δημοτικού: α) ξενάγηση στην έκθεση από τις ξεναγούς, β) εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γ) εργαστήριο ζωγραφικής.
2) Για τα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού: α) προβολή ψηφιακής αφήγησης για τα «Ζαγοριανά Καράβια» (video), β) ξενάγηση στην έκθεση από τις ξεναγούς και γ) εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
3) Για τα παιδιά Γυμνασίου: α) προβολή ψηφιακής αφήγησης για τα «Ζαγοριανά Καράβια» (video), β) ξενάγηση στη φωτογραφική έκθεση από τις ξεναγούς και γ) εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Οι ημέρες και οι ώρες που μπορεί να προγραμματίζουν έγκαιρα τα σχολεία τις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους είναι από Δευτέρα 2/11/15 έως Τετάρτη 9/12/15 σε δυο ομάδες (Α ομάδα: από 9:00 π.μ. – 11:00 π.μ., Β ομάδα: από 11:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.).
Για δηλώσεις συμμετοχής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) και για περαιτέρω διευκρινήσεις μπορείτε να καλείτε την κα. Κοντακτσή Ασπασία, στον αριθμό τηλεφώνου: 6993149734.
Η είσοδος στην έκθεση και η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΑΑΔΕ: Και με κάρτες ξένων τραπεζών η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και κάρτες πληρωμών αλλοδαπής έκδοσης στις συναλλαγές τους με την ΑΑΔΕ…

22 Μαρτίου 2024

Ο Ζούκερμπεργκ αγόρασε για 300 εκατ. δολάρια το αγαπημένο σκάφος Ρώσου ολιγάρχη

Από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν στα χέρια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέληξε ένα υπερπολυτελές…

22 Μαρτίου 2024

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου

Την επόμενη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024, θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε,…

22 Μαρτίου 2024

Φρίκη από το μακάβριο εύρημα στη Λιβύη: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 65 νεκρούς

Εικόνες και στοιχεία που προκαλούν φρίκη έρχονται να καταδείξουν τις πιο σκληρές πτυχές του μεταναστευτικού…

22 Μαρτίου 2024

Γάζα: Ακάθεκτος ο Νετανιάχου, διαμηνύει πως θα στείλει στρατό στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε πως παραμένει αποφασισμένος να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία…

22 Μαρτίου 2024

Apple για τη μήνυση κυβέρνησης ΗΠΑ: «Απειλεί αυτό που είμαστε»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Apple μετά την προσφυγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και 15…

22 Μαρτίου 2024