Άρθρα

Να υπάρχει ουσιαστική στήριξη όλων των κλάδων που πλήττονται

Του Δημήτρη Κανελλή*

Διανύουμε την 3η εβδομάδα lock down, ένα lock down που ανακοινώθηκε ότι θα είναι μέχρι την 30η Νοέμβρη αλλά φαίνεται πως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας αλλά και σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο είναι  τελείως οριακή εξαιτίας των πολλών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και που ένα μεγάλο μέρος αυτών χρειάζεται να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το γιατί φτάσαμε ως εδώ, ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χρόνο που “κέρδισε” από το 1ο lock down για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί άνοιξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τον τουρισμό χωρίς καμία οργάνωση, γιατί δεν είχε φροντίσει ώστε το φθινόπωρο να μην υπάρχει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στις σχολικές τάξεις είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει. Γιατί εξαιτίας των παραπάνω έχουμε οδηγηθεί σε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, ενώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι σαφώς καλύτερα.

Στη δεδομένη κατάσταση όμως τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η οικονομία και να μην υπάρξουν το επόμενο διάστημα εκατοντάδες λουκέτα. Γιατί δεν υπάρχει άμεσα πραγματική στήριξη των εργαζόμενων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι σχεδόν σίγουρο ότι ακόμα κι αν ξεπεράσουμε τον Covid-19 να υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θα έχουν βρεθεί στην ανεργία με τραγικές συνέπειες ακόμα και στο κομμάτι της επιβίωσης.

Συνεπώς είναι αναγκαία και μάλιστα άμεσα (αν όχι από χθες) η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

  • Κούρεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών (όχι αναστολή αυτών). Η αναστολή των όποιων υποχρεώσεων δεν βοηθάει πουθενά στη διατήρηση των επιχειρήσεων. Όταν κάποια κατάστημα εξαιτίας του lock down έχει κλείσει και δεν δουλεύει, έχει μηδενικές εισπράξεις. Συνεπώς δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις ούτε το Μάρτιο, ούτε τον Απρίλιο, ούτε καν τον Ιούλιο του 2021. Επίσης αν δεν υπάρξει κούρεμα οφειλών και πολλές τοπικές επιχειρήσεις οδηγηθούν στο λουκέτο τότε το κράτος δεν θα έχει έσοδα ούτε όταν βγούμε από το 2o lock down. Άρα το κούρεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κι όχι μόνο, είναι ο μόνος τρόπος ακόμα και για το κράτος να εισπράξει κάτι στο μέλλον.
  • Όχι δάνεια αλλά οικονομικές ενισχύσεις σε τοπικές επιχειρήσεις και καταστήματα. Οι τοπικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας για να έχουν ανάγκη από δάνεια, ακόμα κι αν αυτά είναι με μηδενικό επιτόκιο. Οι τοπικές επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με το πρόβλημα της πτώχευσης, αφού έχουν μηδενικές εισπράξεις και τζίρους. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με οικονομικές ενισχύσεις σε κάθε επιχείρηση. Διαφορετικά στο μέλλον θα έρθουν χιλιάδες λουκέτα!
  • Στήριξη και ενίσχυση σε εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν εξαιτίας του lock down αλλά και στήριξη όλων όσων δεν είναι καταγεγραμμένοι ότι εργάζονται (μαύρη εργασία).
  • Πρέπει να υπάρχουν μεγάλες Δημόσιες Επενδύσεις από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο και θα καλυφθούν ανάγκες και θα γίνουν έργα που είναι αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και θα κυκλοφορήσει χρήμα στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό δίνεται ουσιαστικά “οξυγόνο” στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία που δοκιμάζεται την περίοδο αυτή.

Αυτά είναι τα βασικά αιτήματα που πρέπει να απαιτήσει το σύνολο και του εμπορικού κόσμου από την κυβέρνηση άμεσα.

Αυτά είναι τα αιτήματα που τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και το Επιμελητήριο οφείλει να απαιτεί, για να υπάρξει ουσιαστική στήριξη προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

Από την άλλη είναι αναγκαίο  να γίνει  και μια μεγάλη καμπάνια από τους τοπικούς φορείς, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Ν. Ιωνίας ώστε το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις και καταστήματα ειδικά την περίοδο αυτή. Οι καταναλωτές είναι σημαντικό να μην κάνουν τις αγορές τους από τα μεγάλα e-shop, τις αλυσίδες και τις πολυεθνικές γιατί έτσι τα χρήματα εξαφανίζονται από την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είναι σημαντικό είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω e-mail είτε ακόμα και τηλεφωνικά να κάνουν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα, ώστε τα χρήματα να μένουν στον τόπο μας.

Τέλος, κάτι που έχει μεγάλη σχέση και με το παραπάνω, πρέπει να πάψει και να καταργηθεί η Black Friday. Φέτος ειδικά που υπάρχει το lock down το να ξοδευτούν χρήματα από το καταναλωτικό κοινό στα μεγάλα πολυεθνικά e-shop θα αποτελέσει μεγάλη πληγή για όλη την τοπική αγορά. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν και από τις αγορές τις Χριστουγεννιάτικες που θα έκανε κάποιος στην περίπτωση που τα τοπικά καταστήματα ανοίξουν έστω και για λίγο ενόψει Χριστουγέννων. Η Black Friday δεν έχει τίποτα απολύτως να προσφέρει στην τοπική αγορά. Συνεπώς ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να κινηθεί προς την κατάργησή της κι όχι προς την ενίσχυσή της όπως έκανε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια.

Αν υπάρχουν λοιπόν γενναίες αποφάσεις σίγουρα θα καταφέρουμε να βγούμε από τη δοκιμασία αυτή με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

*μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και της ομάδας Έμποροι Ενάντια στην Κρίση

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το