Τοπικά

Να σταματήσει άμεσα η καύση σκουπιδιών θα απαιτήσει αύριο από τον Γ. Κεφαλογιάννη η Επιτροπή Πολιτών

Ειρηνική διαμαρτυρία έξω από τα κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 10:30 το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Η Επιτροπή Αγώνα θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ζητώντας να σταματήσει άμεσα η καύση αποβλήτων και πετ κωκ από κάθε βιομηχανία μέσα ή κοντά στον Βόλο, επειδή τα υλικά αυτά όταν καίγονται ρυπαίνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Η Επιτροπή ζητά να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για την παραγωγή RDF και SRF από τα αστικά απόβλητα της κεντρικής Ελλάδας σε μονάδα που θα δημιουργήσει στον Βόλο ο Δήμος.
“Δηλώνουμε αντίθετοι σε κάθε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων που ενδέχεται να χωροθετηθεί στον ίδιο χώρο στον Βόλο, μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και παραγωγής SRF/RDF εντός του ΧΥΤΑ Μαγνησίας. Ζητούμε να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης που θα πληροφορεί online και σε πραγματικό χρόνο τους πολίτες για την ποιότητα του αέρα σε όλη την πόλη. Ζητάμε να γίνει επιτέλους πράξη η υπόσχεση μετρήσεων βαρέων μετάλλων και διοξινών στο έδαφος και στο φυτικό και ζωικό υλικό γύρω από επίμαχες βιομηχανίες ανατολικά και δυτικά της πόλης “ ανέφερε ο κ. Λημνιός .

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι μόνες μετρήσεις που έχουν γίνει είναι στο πρόσφατο παρελθόν μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής, οι οποίες έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων γύρω από τον λόφο της Γορίτσας. Επίσης ζήτησε να συσταθεί τοπική επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου με συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα ελέγχει την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου. “Αυτό άλλωστε αποτελεί δεσμευτική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών” πρόσθεσε ο κ. Λημνιός και κατέληξε λέγοντας ότι ο αγώνας πολιτών και φορέων της πόλης δεν τελειώνει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους, για τη διασφάλιση της ποιότητας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της το μέλος της Επιτροπής Ιφιγένεια Ηλιοπούλου τόνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Επιτροπή είναι ενθαρρυντικά, ενώ η Φαίη Τζανετουλάκου πρόσθεσε: «Μετά το σκάνδαλο στη Φυλή με τα ραδιενεργά απόβλητα, θορυβηθήκαμε. Βρήκαμε ένα ντοκιμαντέρ από την ανεξάρτητη αρχή δημοσιογράφων όπου παρουσιάζονται στοιχεία από Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, σύμφωνα με τα οποία τα φορτία των σκουπιδιών νοθεύονται με ραδιενεργά και άλλα απόβλητα και μέσα από επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν μεταφορές μεταφέρονται για καύση Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες . Αυτό γίνεται λόγω επιδότησης και σύντομα θα παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση που θα κάνουμε».

Το μέλος της Επιτροπής Γιώργος Λέτσιος επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό. «Έχουν πει απίστευτα ψέματα η Περιφέρεια και το Υπουργείο ότι όλα είναι καλά, έχουμε τον περιφερειάρχη που λέει ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο. Η κ.Κολυνδρίνη λέει ότι ο Δημόκριτος δεν δέχτηκε να κάνει μετρήσεις, αλλά έχουμε επίσημη απάντηση στις 25 Ιανουαρίου που λέει ότι έχει καταθέσει επίσημη προσφορά» .

Αναφορικά με τη διάσπαση της Επιτροπής και τη δημιουργία νέας ομάδας ο κ. Λημνιός σημείωσε ότι όλες οι πράξεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών είναι δεκτές. «Δεν δεχόμαστε να μιλάνε εκ μέρους της επιτροπής πολιτών. Τους θέλουμε όμως αυτούς τους ανθρώπους, έχουμε δώσει αγώνες μαζί τους. Νομίζω ότι θα είμαστε πάλι μαζί. Το μεμπτό είναι η καπηλεία του τίτλου, επιχειρήθηκε να γίνει καπηλεία στην ιστοσελίδα αλλά το προλάβαμε».

Για τη δημιουργία καλλιτεχνικής ομάδας που μετατρέπει τα σκουπίδια σε έργα τέχνης μίλησε το μέλος της Επιτροπής Έρρικα Φλωρούς και πρόσθεσε πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τις δημιουργίες.

Στο ψήφισμα της Επιτροπής αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

Με το ψήφισμα αυτό απαιτούμε εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας:
1) Να σταματήσει άμεσα η καύση αποβλήτων και πετ κωκ από κάθε βιομηχανία μέσα ή κοντά στην πολη, επειδή τα υλικά αυτά όταν καίγονται ρυπαίνουν σοβαρά τον ατμοσφαιρικό αέρα και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και πρόωρους θανάτους στους ανθρώπους.
2) Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός παραγωγής RDF και SRF από τα αστικά απόβλητα της κεντρικής Ελλάδας σε μονάδα που θα δημιουργήσει στον Βόλο ο Δήμος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
3) Να δηλώσουμε αντίθετοι σε κάθε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων, που ενδέχεται να χωροθετηθεί στον ίδιο χωρο, στον Βόλο, μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και παρασκευής RDF/SRF εντός του ΧΥΤΑ Μαγνησίας.
4) Να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης που θα πληροφορεί on line και real time τους πολίτες για την ποιότητα του αέρα σε όλη την πόλη του Βόλου.
5) Nα γίνει επιτέλους πράξη η υπόσχεση μετρήσεων βαρέων μετάλλων στο έδαφος και διοξινών στο έδαφος και το φυτικό και ζωϊκό υλικό γύρω από επίμαχες βιομηχανίες στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά της πόλης. Να επισημανθεί ότι οι μόνες μετρήσεις που έχουν γίνει είναι στο πρόσφατο παρελθόν μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, οι οποίες έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων γύρω από τον λόφο της Γορίτσας.
4) Να δημιουργηθεί τοπική Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου με συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα ελέγχει την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου, που λειτουργεί μέσα στην πόλη. Αυτό άλλωστε αποτελεί δεσμευτική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς την Επιτροπή Πολιτών Βόλου.

Ο αγώνας των πολιτών του Βόλου και των φορέων του δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους για την διασφάλιση της ποιότητας της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το