Τοπικά

Να μην χαθεί το καλοκαίρι αγωνιούν οι επαγγελματίες στο Πήλιο

Αμηχανία, προβληματισμός, αλλά και κρυφή ελπίδα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές και δεν θα πληγεί η τουριστική δραστηριότητα, επικρατούν στους επαγγελματίες του τουρισμού στο Ανατολικό Πήλιο, δεκαπέντε ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και, ενώ παρατηρείται πρόοδος στην επιτάχυνση των εργασιών αντιμετώπισης των προβλημάτων, τουλάχιστον όσον αφορά στο οδικό δίκτυο.
Για το Πάσχα οι προσδοκίες για την έλευση επισκεπτών είναι μετριασμένες, αν και οι επαγγελματίες θεωρούν, ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η κατάσταση θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο και το Πήλιο θα αποδειχθεί ξανά «μαγνήτης» για πολλούς τουρίστες.
Η αγωνία έγκειται περισσότερο στη συμπεριφορά του Έλληνα τουρίστα, που εύκολα επηρεάζεται από τα ΜΜΕ, ενώ οι ξένοι τουρίστες «ψηφίζουν δαγκωτό» το Πήλιο, ασχέτως συνθηκών.

Για το Πάσχα αρκετοί, και ασχέτως των καταστάσεων από τις πλημμύρες, επαγγελματίες «έχουν χαμηλώσει έτσι και αλλιώς τον πήχη», καθώς πέφτει νωρίς φέτος και, επειδή προηγήθηκε μια πολύ καλή περίοδος επισκεψιμότητας τα Χριστούγεννα, δεν αναμένουν να συμβεί κάτι αντίστοιχο και το Πάσχα.
«Ήταν ένα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα αυτό που ζήσαμε με τις πλημμύρες», τόνισε η κ. Ελένη Στεργιοπούλου, γνωστή επαγγελματίας στον χώρο του τουρισμού στην Τσαγκαράδα.
Η ίδια πρόσθεσε πως «προηγήθηκαν δύο Σαββατοκύριακα, που η περιοχή επηρεάστηκε αρνητικά στην έλευση των τουριστών. Όμως η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και, επειδή η Τσαγκαράδα έχει όλα τα Σαββατοκύριακα κόσμο, θεωρούμε ότι τα δύσκολα πέρασαν»,
Η κ. Στεργιοπούλου σημείωσε πως «για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πλημμυρών, απαιτούνται ψυχραιμία, ενότητα και υπομονή. Επίσης και οι επαγγελματίες θα πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια της Πολιτείας. Θέλουμε να ελπίζουμε, ότι μέχρι το καλοκαίρι η περιοχή μας θα είναι ξανά έτοιμη, να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες και θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες. Αλλά ακόμη και για το Πάσχα υπάρχει χρόνος, για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια ακύρωση κράτησης για το Πάσχα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς κ. Θανάσης Μπαρούτας ανέφερε πως «αυτό που συνέβη στο Ανατολικό Πήλιο, ήταν κάτι πρωτόγνωρο, καθώς μέσα σε ελάχιστες ημέρες έβρεξε, όσο βρέχει έναν χρόνο στο Λονδίνο. Στους επαγγελματίες της περιοχής επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, για το κατά πόσο αυτές οι καταστροφές που προκλήθηκαν, θα επηρεάσουν τελικά την τουριστική δραστηριότητα, ενόψει του Πάσχα και κυρίως του καλοκαιριού. Βέβαια, αυτό που βλέπουμε και μας ενθαρρύνει, είναι πως από την πρώτη στιγμή όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Υπουργείο Υποδομών, Περιφέρεια, Δήμος επιχειρούν καθημερινά για την αποκατάσταση των ζημιών και ήδη η βατότητα στους δρόμους είναι σε καλό επίπεδο. Και, επειδή απομένει ένα τρίμηνο μέχρι την έναρξη της τουριστικής καλοκαιρινής δραστηριότητας, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί πολύ και δεν θα υπάρξει επίδραση. Μάλιστα έχουμε και πολύ καλά μηνύματα από το εξωτερικό, για έλευση Γερμανών, Ισραηλινών, αλλά και Βαλκάνιων τουριστών. Όσον αφορά στο Πάσχα, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως θα επηρεαστεί. Διατηρούμε, όμως, μια κρυφή ελπίδα, ότι τα πράγματα θα αναστραφούν. Και αυτό θα φανεί στο τέλος Μαρτίου, όταν και οι Έλληνες θα οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους. Εξάλλου, μην ξεχνάμε, πως ως λαός είμαστε και της τελευταίας στιγμής. Πάντως εμείς θα προσφέρουμε τα καλύτερα δυνατόν κίνητρα, για την προσέλκυση επισκεπτών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το