Τοπικά

Να λειτουργήσει άμεσα ως ενεργειακό έργο το Φράγμα στη Μεσοχώρα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για την πορεία των έργων στον άνω ρου του Αχελώου ενημερώθηκε η διοίκηση του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και άλλων παραγόντων από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ανάδειξη της αναγκαιότητας να λειτουργήσει άμεσα το Φράγμα στη Μεσοχώρα.
Σημειώνεται ότι το Φράγμα στη Μεσοχώρα και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός που το συνοδεύει στη Γλύστρα, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης από το 2001. Τη λειτουργία τους μπλοκάρει το συνολικό πακέτο έργων «εκτροπής του Αχελώου» που περνάει από τις γνωστές συμπληγάδες των ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών. Αυτό που αναδείχθηκε και από την επίσκεψη είναι ότι το έργο της Μεσοχώρας μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακό καθώς είναι ανεξάρτητο από την όποια εκτροπή υδάτων προς τη Θεσσαλία.
Μετά και την θετική εξαγγελία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων στις λεκάνες Θεσσαλίας και δυτικής Στ. Ελλάδας, εκτιμάται ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την απεμπλοκή του έργου της Μεσοχώρας από το σχήμα «εκτροπής του Αχελώου», νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών παρεμβάσεων ώστε να τεθεί σε λειτουργία, καθώς και η αποκατάσταση των θιγομένων κατοίκων της Μεσοχώρας που θα κατακλυσθεί από τη λίμνη.
Στα έργα της Μεσοχώρας βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς. Επίσης στην αποστολή του ΤΕΕ μετείχαν ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Νίκος Καλτσάς και Δημήτρης Μαβίδης, η πρόεδρος της Δ. Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα και οι Ευτυχία Αντωνίου και Ιωάννα Καραμαργιού, οι Τάσος Μπαρμπούτης και Αλεξ. Μπέλεσης της Δομής Υδάτων και μέλη της Δ. Ε. και μηχανικοί του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, οι: Γιώργος Καρτσαφλέκης, Κώστας Τσαλαπόρτας, Γιώργος Μητσιούλης, Κώστας Ιακωβάκης, Γιώργος Γκόγκος, Κ. Κουλώτσιος. Ελ. Σταυροθεόδωρου, Ελ. Μπακούλα, Αλεξ. Σουφλιάς, Ζωή Παπαβασιλείου, Απ. Ντέρης, Κ. Τζήκας, Παν. Κρύος, Νικ. Σαλιάχη, Ευθ. Σαλιάχης, Αποστ. Βαρνάς, Γιάννης Κολλάτος και Σωτ. Ζαχαριάς. Τους υποδέχτηκαν κάνοντας την ξενάγηση και ενημέρωση ο Θεοδόσης Στάλιας διευθυντής υδροηλεκτρικών σταθμών Πλαστήρα-Μεσοχώρας της ΔΕΗ, ο επί σειρά πολλών ετών υπεύθυνος της ΔΕΗ για την κατασκευή του έργου της Μεσοχώρας Γιάννης Θανόπουλος και άλλα στελέχη της επιχείρησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το