Πολιτισμός

«Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» – Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τον Νικόλα Σμυρνάκη

Της Μαρίας Αλμπανίδου*

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες φίλες και αγαπημένοι φίλοι! Μετά από μία απουσία ολίγων εβδομάδων, προκειμένου να μελετήσω κάποια βιβλία για να μπορέσω να γράψω, επανέρχομαι δριμύτερη και σας προτείνω το εξαιρετικό βιβλίο, και πάλι του Νικόλα Σμυρνάκη «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» από τις εκδόσεις Διόπτρα, έτος 2018.
Όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά που σας μίλησα για βιβλίο του συγκεκριμένου συγγραφέα, ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Success Philosophy) και ιδρυτής του IslandofMan Success Coaching Academy. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και είναι κάτοχος τίτλου MBA (International MBA – ΑΣΟΕΕ). Για σειρά ετών δίδασκε το μάθημα «Στρατηγική και Καινοτομία» σε ιδιωτικό κολέγιο. Έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο δια¬δίκτυο. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει δύο βραβεία διαδικτύου (e-awards). Έχει υπάρξει ομιλητής στο TEDx και με τα σεμινάριά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει διδάξει τις αρχές επιτυχίας σε χιλιάδες ανθρώπους. Τον εμπιστεύονται μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί. Τα βιβλία του «Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου» και «Να ευτυχήσω για να πε¬τύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;» (εκδόσεις Διόπτρα) ήταν υποψήφια για τα βραβεία αναγνω¬στών το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Όραμά του είναι να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν τον σκοπό τους και μέσα από δοκιμασμένες στρατηγικές να οδηγηθούν στην καθολική αλλαγή και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα άκρως επαναστατικό, αποκαλυπτικό, ευφυές, χαρούμενο, γεμάτο κέφι, περιπέτεια, αγάπη, ενδιαφέρον, νοιάξιμο, γνώση και αυτογνωσία, γύρω από τα θέματα τα οποία διδάσκει, εγχειρίδιο τέχνης θα το χαρακτήριζα, καθώς ο Νικόλας Σμυρνάκης έχει βάλει όλη την τέχνη του γύρω από τη συγγραφή, αλλά και το coaching και μας κάνει κοινωνούς σε εξαιρετικές τεχνικές που δεν θα συναντήσουμε πουθενά αλλού, αλλά επίσης και σε πολύ όμορφες και συναρπαστικές ιστορίες με πρόσωπα όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο βιβλικός Δαβίδ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Πάμπλο Πικάσο και πολλά άλλα.
Χαλαρώστε, ακουμπήστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας, πάρτε το καφεδάκι σας και θα σας εξηγήσω πάραυτα τι εννοώ.

Μέσα από τέσσερις βασικούς ήρωες ο Νικόλας Σμυρνάκης ξετυλίγει όλη την ιστορία του βιβλίου. Οι ήρωες αυτοί είναι:
-Ο Αλκίνοος: Ο πατέρας της προσωπικής ανάπτυξης, ένας coach αναγνωρισμένος παγκοσμίως ως ο καλύτερος όλων των εποχών, τον οποίο τα media αποκαλούν γκουρού, αλλά στην ουσία είναι ο ίδιος ο συγγραφέας.
-Ο Συνοδοιπόρος ή Σ: Ο αναγνώστης, ο οποιοσδήποτε διαβάζει το βιβλίο, αφού αυτό το βιβλίο συγγράφεται μαζί με τον αναγνώστη όπως θα διαπιστώσετε όποιοι το αγοράσετε και είναι μία από τις καινοτομίες και τις εκπλήξεις του βιβλίου ώς το τέλος.
-Ο Χ: Ο παλιός εαυτός του Αλκίνοου, ο θυμωμένος, ο καχύποπτος, ο προβληματικός. Αυτός που έχει την τάση να εμφανίζεται πάντα, όπως όλοι οι παλιοί εαυτοί που σέβονται τον εαυτό τους.
-Ο Μετάνθρωπος: Ο ιδανικός εαυτός του Αλκίνοου.
Έτσι μέσα από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα, προχωράμε με αργά, αλλά δημιουργικά βήματα για να ανακαλύψουμε πώς η φαντασία είναι ο προσομοιωτής για μία αριστουργηματική ζωή, να ανακαλύψουμε επίσης τον σκοπό της ζωής μας, πώς να γίνουμε ο σκηνοθέτης της ζωής μας, πώς να κάνουμε «προϊόν» αυτό που αγαπάμε, πώς να γίνουμε ο ιδανικός εαυτός μας, πώς να βρούμε το νόημα της ζωής μας ή να προσδώσουμε νόημα στη ζωή μας, την έννοια της προσφοράς, πώς η αλλαγή είναι ευλογία ή κατάρα, πώς να μοντελοποιήσουμε την επιτυχία, πώς η επιτυχία περνά μέσα από την ευγνωμοσύνη και πολλά-πολλά άλλα κύρια και επιμέρους θέματα που θα μας συγκινήσουν και θα μας βοηθήσουν να δούμε τα γεγονότα και τα προβλήματα της ζωής μας με άλλη ματιά και με πιο ξεκάθαρη οπτική.
Ο Νικόλας Σμυρνάκης στο βιβλίο του χρησιμοποιεί πάρα πολλές τεχνικές προκειμένου να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε δυσκολίες και θέματα που μας απασχολούν και να κατακτήσουμε στόχους. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του: «Οι τρεις τεχνικές, Συνοδοιπόρε, που με υπηρετούν περισσότερο είναι το «ευτυχώς φαντάζεσαι» για να βρω την ευκαιρία στο πρόβλημα, «η τεχνική της αρμονίας» για να νιώσω το συναίσθημα της αρμονίας και να φτιάξω το πλάνο δράσης για την επίλυσή του και αν είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, «το είμαι ακόμα ζωντανός». Εκεί ξεκαθαρίζουν όλα και νιώθω ευγνωμοσύνη που υπάρχω για να έχω προβλήματα. Κοιτώντας από ψηλά, το πρόβλημα μικραίνει στα μάτια μου τόσο που γίνεται αμελητέο. Συνδυαστικά αυτές οι τρεις στρατηγικές ελέγχου σκέψης και αλλαγής μετάφρασης, παρακίνησης, επίλυσης προβλημάτων και υπερνίκησης εμποδίων έχουν αλλάξει εντελώς τα συναισθήματα που βιώνω κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα αποτελέσματά μου σε όλα τα επίπεδα, τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μου. Και ταυτόχρονα έχουν αλλάξει τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων που τα έχουν διδαχθεί από τα σεμινάρια, τα coaching και πλέον αυτό το βιβλίο. Τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή δεν είναι εμπόδια, είναι ευκαιρίες προόδου. Κατάλαβέ το τη στιγμή που εμφανίζονται αντί για χρόνια μετά. Έτσι θα κερδίσεις χρόνο, ψυχική ηρεμία και θ’ αυξήσεις προοδευτικά τα αποτελέσματά σου».
Ας αναλύσουμε την τεχνική «ευτυχώς φαντάζεσαι». Είναι γεγονός ότι συχνά δεν ελέγχουμε τι μας συμβαίνει, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς το μεταφράζουμε, άρα τι συναίσθημα θα μας προκαλέσει. Ο Τόμας Έντισον απέτυχε 10.000 φορές μέχρι να ανάψει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Η μετάφρασή του στο γεγονός ήταν: «Δεν απέτυχα. Απλώς έδειξα στον κόσμο 10.000 διαφορετικούς τρόπους για να μην ανάψει μία λάμπα. Κάθε αποτυχία με φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία». Δηλαδή ουσιαστικά χρησιμοποίησε χωρίς να τη γνωρίζει με αυτή την ονομασία φυσικά, την τεχνική «ευτυχώς φαντάζεσαι». «Ευτυχώς απέτυχα. Τώρα είμαι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Τώρα ξέρω τι να μην ξανακάνω. Απέκλεισα άλλον έναν λάθος τρόπο, άρα είμαι πιο κοντά στο σωστό. Φαντάζεσαι να μην είχε προκύψει το πρόβλημα, το εμπόδιο ή η αποτυχία;». Μόλις η ζωή μας γυρίσει την πλάτη, αντί να τα παρατήσουμε, ας ανεβούμε στην πλάτη της και ας την αφήσουμε να μας κουβαλήσει. Θα παρακαλάμε να μας γυρνά την πλάτη. Κάθε καταστροφή κρύβει μία αναγέννηση. Όσοι την ψάχνουν, αυτοί αναγεννιούνται. Αν τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα βρούμε τη δύναμη να χαμογελάσουμε, θα βρούμε τη δύναμη και να το λύσουμε.
Ο Στιβ Τζομπς έλεγε και σας αφήνω μ’ αυτό ότι οι τελείες πάντα ενώνονται στο τέλος. Και ο Χόρχε Μπουκάι λέει πώς όλα στο τέλος θα πάνε καλά κι αν δεν πάνε καλά δεν είναι το τέλος.
Σας ευχαριστώ πολύ, να έχετε μία όμορφη Κυριακή και μία ακόμη πιο όμορφη εβδομάδα!

*νομικού MSc, ποιήτριας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το