Τοπικά

Να ενισχυθούν τα Σπίτια Γαλήνης με τρόφιμα ζητεί ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Να δρομολογηθεί από την πολιτεία πρόγραμμα στήριξης των Σπιτιών Γαλήνης με τρόφιμα, καθώς μετά το Πάσχα οι ανάγκες από τους άπορους, λόγω και της αύξησης της ανεργίας θα είναι πολύ περισσότερες, ζητεί ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Με τους Ναούς κλειστούς για τους πιστούς η τροφοδοσία των Σπιτιών Γαλήνης με τρόφιμα έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα και τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Ήδη οι Ενορίες με μεγάλη δυσκολία διέθεσαν τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες δέματα με ξηρά τροφή σε άπορους για το Πάσχα και οι εναπομείναντες πόροι είναι ελάχιστοι.
Το βλέμμα μοιραία στρέφεται στην περίοδο μετά το Πάσχα, όπου οι ανάγκες των απόρων θα επανέλθουν. Μέχρι και την έλευση της πανδημίας σιτίζονταν καθημερινά από Σπίτια Γαλήνης της μητρόπολης 1.800-2.000 άποροι συμπολίτες και οικογένειες.
Ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι λόγω της αύξησης της ανεργίας οι έχοντες ανάγκη για δωρεάν συσσίτιο θα αυξηθούν.
Είναι αυτονόητο πως το Κράτος πρέπει να συμβάλλει στην ενίσχυση των ενοριακών συσσιτίων με τρόφιμα, να βρει κάποιο εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς οι ναοί δεν θα έχουν αποθέματα για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Άλλωστε τα Σπίτια Γαλήνης εξυπηρετούν μια σημαντική κοινωνική ανάγκη ανακουφίζοντας χιλιάδες συμπολίτες.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως «μετά το Πάσχα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με την επάρκεια των Σπιτιών Γαλήνης σε τρόφιμα. Θεωρώ πως το Κράτος, η πολιτεία θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να στηρίξει τα ενοριακά συσσίτια για να μπορέσουν να συνεχίσουν να επιτελούν το κοινωνικό έργο τους. Υπάρχουν προγράμματα ευρωπαϊκά και άλλα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα υπάρχει και η προηγούμενη εμπειρία στις αρχές της οικονομικής κρίσης, όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε υλοποιήσει πρόγραμμα προμήθειας των Σπιτιών Γαλήνης με τρόφιμα. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβεί και τώρα. Το θετικό για τη δική μας Μητρόπολη είναι πως τα Σπίτια Γαλήνης διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για την παρασκευή του φαγητού».

Κάλεσμα σε νεότερες γυναίκες να βοηθήσουν
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τη στήριξη των εθελοντριών γυναικών.
Ως γνωστόν κατά μέσο όρο οι γυναίκες που βοηθούν στα Σπίτια Γαλήνης μαγειρεύοντας και παρασκευάζοντας τα φαγητά είναι ηλικιωμένες γυναίκες που ακόμη και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι πολύ πιθανόν οι άνθρωποι άνω των 65 ετών να μην μπορούν να μετακινούνται με ευκολία για την καλύτερη προφύλαξή τους.
«Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να απευθύνουμε ένα ευρύτερο κάλεσμα και σε γυναίκες νεότερης ηλικίας για να συμβάλλουν στην επιτέλεση του κοινωνικού έργου των ενοριών» ανέφερε ο μητροπολίτης, καθώς τα Σπίτια Γαλήνης θα χρειαστούν εθελόντριες για να μπορέσουν να ετοιμάζουν τα πολλές εκατοντάδες φαγητού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το