Ελλάδα

Να διοργανωθεί διεθνές συμπόσιο γιατρών στην Κω πρότεινε ο Γ. Σούρλας στον Βασίλη Κικίλια

Ο πρ. Υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας με επιστολή (11.5.2020) του προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Αρ. Παυλίδη, προτείνει να πραγματοποιηθεί στην Κω, τη γενέθλια γη του Ιπποκράτη, «πατέρα» της Ιατρικής συνάντηση – συμπόσιο γιατρών απ’ όλες τις χώρες. Μια εκδήλωση έκφρασης τιμής και ευγνωμοσύνης για την μάχη που έδωσαν και δίνουν οι γιατροί μαζί με όλον τον υγειονομικό κλάδο εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊου, αλλά και συζήτηση για συνεργασία για τις πολιτικές υγείας, προάσπισης και προαγωγής της υγείας σε διεθνές επίπεδο. Με τη διεθνή συνάντηση παρέχεται η δυνατότητα να αναδειχθεί η Ελλάδα, ως κοιτίδα της ιατρικής και να καταστεί διεθνές κέντρο αναφοράς για θέματα υγείας.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρει:

«Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στο παγκόσμιο ενδιαφέρον βρίσκεται η προστασία της δημόσιας υγείας με κέντρο αναφοράς την ηρωική στάση των γιατρών και του υγειονομικού κλάδου γενικότερα.
Η πανδημία έθεσε πολλά ερωτήματα και θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να απαντηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.
Εκείνο που είναι διαπιστωμένο και γενικώς παραδεκτό είναι ότι οι γιατροί λειτούργησαν με αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τήρησαν με ευλάβεια τον όρκο του Ιπποκράτη, τον καταστατικό χάρτη που αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της Ιατρικής και την επαγγελματική δεοντολογία. Συνειδητά από την εμφάνιση του θανατηφόρου ιού στάθηκαν αντιμέτωποι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κατέκτησαν τις καρδιές των πολιτών και κέρδισαν επάξια τον τίτλο του «ήρωα».
Τώρα, ήρθε η ώρα να τιμηθούν οι γιατροί για την προσφορά τους, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε διεθνές επίπεδο.
Ο πλέον ενδεδειγμένος τόπος για μια ιστορικής σημασίας διεθνή συνάντηση των λειτουργών της υγείας είναι η Κως, η γενέτειρα του Ιπποκράτη, του «πατέρα της Ιατρικής», όπου είναι η έδρα και οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος. Πέρα από τις τιμητικές εκδηλώσεις θα δοθεί – η δυνατότητα να συζητηθούν ορισμένα θέματα όπως είναι:
– Η συνεργασία για υγειονομικά ζητήματα σε διεθνές επίπεδο
– Η ορκωμοσία στην Κω των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών από όλες τις χώρες και τρίτον
– Η καθιέρωση διεθνούς βραβείου «Ιπποκράτης».
Με τη διεθνή αυτή συνάντηση θα αναδειχθεί ότι διαχρονικά η Ελλάδα είναι κοιτίδα της ιατρικής και μπορεί να καταστεί διεθνές κέντρο αναφοράς για θέματα υγείας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για τη χώρα μας.
Ήδη, η σημερινή επίσκεψη 170 γιατρών από τη Γερμανία ανοίγει τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το